Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, «ΒΑΤΕΡΛΟ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ, ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, «ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΟΙ» ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Αποχή και Φιλελεύθεροι, οι μεγάλοι νικητές

Νύχτα των εκλογικών ρεκόρ χθες στη Γερμανία, με την κεντροδεξιά παράταξη να γυρίζει πανηγυρικά στην εξουσία, τα δύο μεγάλα κόμματα -και ειδικά οι Σοσιαλδημοκράτες- με τεράστιες απώλειες, ενώ τα μικρά κόμματα, με πρώτους τους Φιλελεύθερους, να σημειώνουν ιστορική νίκη.

Αυτή η νίκη είναι δική τους. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Γκίντο Βεστερβέλε, πανηγυρίζει το ποσοστό-ρεκόρ του κόμματος, που το φέρνει στην κυβέρνηση (φωτ. Ass. Press) Αυτή η νίκη είναι δική τους. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, Γκίντο Βεστερβέλε, πανηγυρίζει το ποσοστό-ρεκόρ του κόμματος, που το φέρνει στην κυβέρνηση (φωτ. Ass. Press) Ρεκόρ αποχής καταγράφηκε -το μεγαλύτερο στη μεταπολεμική περίοδο της Γερμανίας- με μόνο το 72% των ψηφοφόρων να προσέρχεται στις κάλπες και, σύμφωνα με τις στατιστικές, όσοι απείχαν ήταν στην πλειοψηφία τους οπαδοί των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Αγκελα Μέρκελ, παρότι το κόμμα της είχε μεγάλες απώλειες, θα συνεχίσει να είναι η καγκελάριος της Γερμανίας, αυτή τη φορά όμως όχι συνεργαζόμενη με τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά πλέον με το ισχυρότατο κόμμα των Φιλελευθέρων.

Φιλελεύθερη εκτίναξη...

Οι Φιλελεύθεροι ήταν οι μεγάλοι νικητές της χθεσινή βραδιάς, αφού σημείωσαν ποσοστά-ρεκόρ στην ιστορία τους, φθάνοντας κοντά στο 15% και τώρα είναι αυτοί που ρυθμίζουν αποφασιστικά την πολιτική σκηνή στη Γερμανία.

Ο δε ηγέτης τους, Γκίντο Βεστερβέλε, θα είναι πιθανότατα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Το κόμμα, που είναι υπέρ των νεοφιλελεύθερων μέτρων στην οικονομία, κέρδισε πολλούς ψηφοφόρους από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, υποσχόμενο μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Σκεφτικός ο Φρανκ Σταϊνμάγερ μετά τη συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών με μεταπολεμικό... ρεκόρ ποσοστού (φωτ. Reuter) Σκεφτικός ο Φρανκ Σταϊνμάγερ μετά τη συντριβή των Σοσιαλδημοκρατών με μεταπολεμικό... ρεκόρ ποσοστού (φωτ. Reuter) Οι Φιλελεύθεροι, σύμφωνα με τις στατιστικές, είναι το κόμμα που ψήφισε ιδιαίτερα η νεολαία. Η συμβίωση με τους Χριστιανοδημοκράτες δεν θα είναι ιδιαίτερα εύκολη, αφού ζητούν ριζοσπαστική φορολογική πολιτική, κατάργηση του πλαφόν κατωτέρων μισθών, αλλά και μεγαλύτερο σεβασμό των ιδιωτικών ελευθεριών, πράγμα που θα τους φέρει σίγουρα σε σύγκρουση με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Από την άλλη υπάρχουν κοινά στοιχεία, όπως η επαναλειτουργία των εργοστασίων ατομικής ενέργειας, τα οποία και είχαν κλείσει από τις κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Ο διευθυντής της κεντροαριστερής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ντι Τσάιτ», Τσιοβάνι ντι Λορέντσο, προσπάθησε να εξηγήσει τη θεαματική άνοδο των Φιλελευθέρων ως εξής: «Οι Φιλελεύθεροι απευθύνθηκαν με επιτυχία στους πολίτες που δουλεύουν, βγάζουν χρήματα, αλλά είναι εξαγριωμένοι από ένα κράτος που συνεχώς τους φορολογεί όλο και πιο σκληρά».

Σοσιαλδημοκράτες, η πτώση

Η 27η Σεπτεμβρίου 2009 θα μείνει στην Ιστορία ως η μέρα όπου οι Σοσιαλδημοκράτες, το αρχαιότερο κόμμα της Ευρώπης, σημείωσαν τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία τους. Εχασαν περίπου δέκα μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, πάνω από 10 εκατομμύρια ψήφους την τελευταία δεκαετία και με 23% έφθασαν στον εκλογικό πάτο. Κανένα άλλο κόμμα στις μεταπολεμικές δεκαετίες δεν είχε τόσο μεγάλες απώλειες σε μια εκλογική μάχη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες πλήρωσαν με πολύ σκληρό αντίτιμο τη συνεργασία τους στον μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του κοινωνικού κράτους, στις οποίες προχώρησαν στο παρελθόν. Τώρα, στους πάγκους της αντιπολίτευσης έπειτα από έντεκα χρόνια, θα πρέπει να αναζητήσουν ένα νέο προφίλ, ενώ την ίδια ώρα η αριστερή πτέρυγα του κόμματος ζητά επειγόντως αλλαγή πορείας και ανανέωση προσώπων.

Ο Φρανκ Σταϊνμάγερ, μέχρι χθες υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος καγκελάριος του κόμματος, έκανε χθες λόγο για πολύ πικρή ήττα, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να μάχεται για την κοινωνική δικαιοσύνη στη Γερμανία.

Ξανά στην καγκελαρία η Αγκελα Μέρκελ, που έβγαλε σχεδόν αλώβητους τους Χριστιανοδημοκράτες από την κάλπη (φωτ. Reuter) Ξανά στην καγκελαρία η Αγκελα Μέρκελ, που έβγαλε σχεδόν αλώβητους τους Χριστιανοδημοκράτες από την κάλπη (φωτ. Reuter) Αριστερό ρεκόρ

Μεγάλοι νικητές και το Αριστερό Κόμμα, που με ένα 12% σημείωσε και αυτό ρεκόρ στο ποσοστό των ψήφων του στη σύντομη πολιτική του καριέρα.

Το κόμμα αυτό, σύμφωνα με τις στατιστικές, απορρόφησε περίπου 1,8 εκατομμύρια ψήφους από τους Σοσιαλδημοκράτες, καθώς πολλοί ψηφοφόροι φαίνεται να πείστηκαν ότι το Αριστερό Κόμμα έχει ένα πιο αριστερά ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Ο Οσκαρ Λαφοντέν μίλησε για πολύ μεγάλη νίκη του Αριστερού Κόμματος και μάχες που πρέπει να δοθούν για κοινωνική δικαιοσύνη, εξέφρασε όμως παράλληλα την έκπληξή του για τη νίκη των Φιλελευθέρων, την οικονομική πολιτική των οποίων χαρακτήρισε υπεύθυνη για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η Αγκελα Μέρκελ και οι Χριστιανοδημοκράτες, που από αύριο καλούνται να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, ζήτησε από τους οπαδούς της να γιορτάσουν απόψε τη νίκη, αλλά από αύριο τόνισε: «Ξεκινάμε σκληρή δουλειά, γιατί η χώρα έχει πολλά προβλήματα».

Σύμφωνα με αποτελέσματα που μετέδωσε το κρατικό δίκτυο ARD αργά χθες το βράδυ, οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν 33,2% (-1,3%), οι Σοσιαλδημοκράτες 23% (-11%), οι Φιλελεύθεροι 14,5% (+5%), το Αριστερό Κόμμα 12,2% (+4,2%) και οι Πράσινοι 10,5% (+2%).

Τα δύο μεγαλύτερα ακροδεξιά κόμματα σχεδόν εξαφανίστηκαν, ενώ από τους πολύ μικρούς την έκπληξη έκανε το κόμμα των Πειρατών, που συγκέντρωσε το 2% των ψήφων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Ξεκίνησαν οι διεργασίες στο Βερολίνο για το σχηματισμό κυβέρνησης
Σε υποχώρηση η γερμανική ακροδεξιά
Πορτογαλία: νίκη Σοσιαλιστών αλλά χωρίς αυτοδυναμία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ιράν
Εκτόξευση των αντιδράσεων
Γκέιτς: Μας «εξαπάτησε» το Ιράν, μα δεν είναι λύση μια επίθεση εναντίον του
Γερμανία
Αποχή και Φιλελεύθεροι, οι μεγάλοι νικητές
Αυστρία
Αυστρία: το Λαϊκό Κόμμα νικητής στις τοπικές εκλογές
Πορτογαλία
Πορτογαλία: νίκη Σοσιαλιστών αλλά χωρίς αυτοδυναμία
Βρετανία
Μπράουν: Δεν παίρνω ...χάπια, δεν παραιτούμαι
Φιλιππίνες
Εκατόμβη από τον κυκλώνα Κετσάνα στις Φιλιππίνες
Άλλες ειδήσεις
Ιστορικό ραντεβού Τουρκίας-Αρμενίας στις 10 Οκτωβρίου