Έντυπη Έκδοση

ΜΟΛΙΣ 42 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙ 400 ΠΕΡΥΣΙ * +6% ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ

«Στα αβαθή» προσάραξαν τα δάνεια τον Αύγουστο

Οι πιστώσεις των τραπεζών σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά «φρενάρισαν» περαιτέρω, με αποτέλεσμα να «στραγγίζει» απελπιστικά πλέον η ρευστότητα της οικονομίας.

Στο 5% υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί η πιστωτική επέκταση μέχρι το τέλος του έτους έναντι πρόβλεψης για 10% Στο 5% υπολογίζεται ότι θα περιοριστεί η πιστωτική επέκταση μέχρι το τέλος του έτους έναντι πρόβλεψης για 10% Τα στεγαστικά δάνεια, για παράδειγμα, τον Αύγουστο υπέστησαν καθίζηση, παγώνοντας συνακόλουθα την οικοδομή, η οποία με τη σειρά της μπλοκάρει ένα ευμέγεθες τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές χορηγήσεις στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν σε μόλις 42 εκατ. ευρώ. Πέρσι τον ίδιο μήνα, παρ' όλο που πύκνωναν τα σύννεφα της διεθνούς κρίσης, είχαν χορηγήσει δεκαπλάσια στεγαστικά δάνεια (400 εκατ. ευρώ περίπου). Στο σύνολο πάντως της οικονομίας οι χορηγήσεις των τραπεζών εμφάνισαν στο οκτάμηνο αύξηση 6%, ενώ στο επτάμηνο έτρεχαν με ρυθμό 6,6%.

Σε απόλυτα νούμερα οι πιστώσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διαμορφώθηκαν σε 912 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 804 εκατ. ευρώ αφορούσαν χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 108 εκατ. ευρώ τα δάνεια προς τα νοικοκυριά. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις εμφανίζει και αυτός επιβράδυνση (7,3%) σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα 7,9%.

Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και ο δανεισμός στα νοικοκυριά, καθώς ο δωδεκάμηνος ρυθμός τους υποχώρησε στο 4,85 από 5,2% που ήταν στο επτάμηνο. Οι χορηγήσεις των στεγαστικών δανείων τον Αύγουστο διαμορφώθηκαν σε 91 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Η πτωτική τάση στα δάνεια δεν φαίνεται ότι μπορεί ν' αναστραφεί από την έκβαση των εκλογών της 4η Οκτωβρίου. Ετσι είναι πιθανόν μέχρι το τέλος του έτους η αύξηση των δανείων να υποχωρήσει στο 5% έναντι 10% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Επιβράδυνση ρυθμού

Τα στοιχεία της ΤτΕ για τις επιχειρήσεις δείχνουν ότι τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους με εξαίρεση τον κλάδο των «λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» όπου επιταχύνθηκε, τους κλάδους «Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Υδρευση» και «επικοινωνιών, μεταφορών πλην ναυτιλίας» όπου παρέμεινε περίπου σταθερός.

Ειδικότερα, για τους τρεις σημαντικότερους κλάδους από πλευράς τραπεζικής χρηματοδότησης προκύπτει ότι σε πολύ χαμηλό επίπεδο διαμορφώθηκε ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς τη βιομηχανία (Αύγουστος 2009: 0,2%, Ιούλιος 2009: 0,9%, Δεκέμβριος 2008: 15,8%) αλλά και τις κατασκευές (Αύγουστος 2009: 5,1%, Ιούλιος 2009: 9,4%, Δεκέμβριος 2008: 35,2%), ενώ ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο, παρά την επιβράδυνσή του, συνέχισε να κινείται σε υψηλότερο επίπεδο απ' ό,τι προς το σύνολο των επιχειρήσεων (Αύγουστος 2009: 7,8%, Ιούλιος 2009: 10%, Δεκέμβριος 2008: 19,5%). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χορηγήσεις δανείων
«Στα αβαθή» προσάραξαν τα δάνεια τον Αύγουστο
Οικονομική κρίση
Ισπανία: αύξηση ΦΠΑ και φόρου στα κέρδη κεφαλαίου
Τακτική της νέας κυβέρνησης
Συνταγή φουσκώματος ελλείμματος-χρέους
Εκθεση της Κομισιόν
Πρωταθλητές στις παρατυπίες - ουραγοί στις απορροφήσεις
Ενέργεια
Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ 2 νέες λιγνιτικές μονάδες
Άλλες ειδήσεις
Εκτακτη εισφορά: μετά τις εκλογές η δικαστική μάχη
Βούλγαροι με πλαστά ευρώ