Έντυπη Έκδοση

Ισπανία: αύξηση ΦΠΑ και φόρου στα κέρδη κεφαλαίου

Με αύξηση του ΦΠΑ και περικοπές των δημόσιων δαπανών σκοπεύει η σοσιαλιστική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Ελενα Σαλγάδο ανακοίνωσε, ενόψει της κατάθεσης στο Κοινοβούλιο του νέου προϋπολογισμού για το 2010, την αύξηση του ΦΠΑ από 16% σε 18%. Στα νέα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης προβλέπεται και η αύξηση του φόρου στα κέρδη από επενδύσεις κεφαλαίου (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) στο 21% από 18%. Ο φόρος αυτός αφορά κέρδη άνω των 6.000 ευρώ. Με τους φόρους αυτούς η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τα έσοδα κατά 10 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ.

Ελλειμμα 10%

Η Ισπανία είναι μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν από τα υψηλότερα ελλείμματα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ισπανίας πλησιάζει το 10%. Η αύξηση του ελλείμματος οφείλεται στις τονωτικές ενέσεις πολλών δισ. ευρώ στις οποίες αναγκάστηκε να προβεί η ισπανική κυβέρνηση, καθώς η ισπανική οικονομία αναμένεται φέτος να παρουσιάσει αρνητική ανάπτυξη 3,6%.

Στον προϋπολογισμό του 2010 προβλέπεται η κατάργηση της επιστροφής φόρου 400 ευρώ και η μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 3,9%. Με πλειοψηφία μόνο 6 εδρών, οι Ισπανοί σοσιαλιστές χρειάζονται τη στήριξη των κομμάτων της Αριστεράς και των Βάσκων εθνικιστών, με δεδομένη την αντίθεση στα νέα μέτρα του Λαϊκού Κόμματος.

Ο επικεφαλής πάντως του κόμματος της «Ενωμένης Αριστεράς», Κάγιο Λάρα, χαρακτήρισε τις αυξήσεις φόρων «άδικες», γεγονός που καθιστά αμφίβολη την εξ αριστερών στήριξη που επιδιώκει ο Θαπατέρο.

Τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα δεν είναι μόνο ισπανικό ζήτημα αλλά πανευρωπαϊκό. Μιλώντας χθες σε γερμανική εφημερίδα η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια στις χώρες της Ε.Ε. να μειώσουν τη φορολογία, καθώς πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των ελλειμμάτων. «Δεν βλέπω περιθώρια για μειώσεις φόρων προς το παρόν στην Ευρώπη. Η κρίση έχει δημιουργήσει μεγαλύτερα χρέη σε όλα τα κράτη-μέλη», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ισπανία
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χορηγήσεις δανείων
«Στα αβαθή» προσάραξαν τα δάνεια τον Αύγουστο
Οικονομική κρίση
Ισπανία: αύξηση ΦΠΑ και φόρου στα κέρδη κεφαλαίου
Τακτική της νέας κυβέρνησης
Συνταγή φουσκώματος ελλείμματος-χρέους
Εκθεση της Κομισιόν
Πρωταθλητές στις παρατυπίες - ουραγοί στις απορροφήσεις
Ενέργεια
Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ 2 νέες λιγνιτικές μονάδες
Άλλες ειδήσεις
Εκτακτη εισφορά: μετά τις εκλογές η δικαστική μάχη
Βούλγαροι με πλαστά ευρώ