Έντυπη Έκδοση

ΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ 2010

Συνταγή φουσκώματος ελλείμματος-χρέους

Θα «κάψει» το 2009 ως έτος διόγκωσης των ελλειμμάτων και του χρέους η κυβέρνηση που θα αναδειχθεί την προσεχή Κυριακή.

Η εικονιζόμενη συνάντηση έγινε τον Απρίλιο του 2007. Εκτοτε, όμως, οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Αλμούνια έχουν συνεχή επαφή. Λέγεται μάλιστα ότι ο δεύτερος γνωρίζει στις «λεπτομέρειες» το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ για το φούσκωμα ελλείμματος-χρέους αλλά και για την επανεκκίνηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, που, όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν «καθήσει». (Φωτογρ. ΑΠΕ) Η εικονιζόμενη συνάντηση έγινε τον Απρίλιο του 2007. Εκτοτε, όμως, οι Γ. Παπανδρέου και Χ. Αλμούνια έχουν συνεχή επαφή. Λέγεται μάλιστα ότι ο δεύτερος γνωρίζει στις «λεπτομέρειες» το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ για το φούσκωμα ελλείμματος-χρέους αλλά και για την επανεκκίνηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου, που, όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν «καθήσει». (Φωτογρ. ΑΠΕ) Οποια και αν είναι η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ το πιθανότερο, Ν.Δ. το απίθανο), θα θεωρήσει «μεγάλη ευκαιρία» να απεμπλακεί εντός του 2009 από ελλείμματα και χρέη προς τρίτους, ώστε η έντονη περιοριστική πολιτική να αρχίσει το 2010 από μεγάλο ύψος ελλείμματος. Ετσι τα αποτελέσματα, όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος, θα είναι απτά για Ε.Ε. και κοινή γνώμη.

Ανάλογη τακτική «καψίματος» του 2004 είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, όταν με την απογραφή «αποκάλυψε» ότι το έλλειμμα είχε φτάσει στο 8% του ΑΕΠ, κυρίως γιατί εντός αυτού έγινε η αποπληρωμή όλων σχεδόν των δαπανών των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ αντεστράφη και ο τρόπος καταγραφής των εξοπλιστικών δαπανών, με συνέπεια να προσμετρηθούν και αυτές στο έλλειμμα του 2004.

Στην επιτήρηση

Μάλιστα ο τότε υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, «μέτρησε» το έλλειμμα στο 2,95%, δηλαδή κάτω από την κόκκινη γραμμή του 3%. Αυτό, όμως, προκάλεσε την επέμβαση της Eurostat (που μέχρι τότε είχε άγρια μεσάνυχτα), με συνέπεια οι νεότερες καταμετρήσεις να φθάσουν το έλλειμμα στο 8% (ακριβέστερα 7,9%) του ΑΕΠ και η Ελλάδα να υπαχθεί για πρώτη φορά σε κοινοτική επιτήρηση. Η δεύτερη φορά συνέβη το 2008.

Ηδη -πάντα σύμφωνα με πληροφορίες- ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος έχει ενημερώσει τους κ. Καραμανλή και Παπανδρέου ότι το έλλειμμα ξεπερνά το 10%, ενώ η κυβέρνηση έχει ενημερώσει επίσημα τη Eurostat ότι διαμορφώνεται στο 6%. Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας θα βρεθούν εντός της εβδομάδας στην Αθήνα για να λάβουν στατιστικά στοιχεία για τη σύνταξη της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα στείλουν στην Κομισιόν στοιχεία με τα οποία θα διαμορφωθεί ο νέος ελληνικός Προϋπολογισμός για το 2010.

Μια πιθανή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα θελήσει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, να εξοφλήσει εντός των προσεχών μηνών και ειδικά του τελευταίου τριμήνου, τα μεγαλύτερα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους και να κλείσει μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού (χρέη νοσοκομείων 6 δισ., χρέη για φάρμακα, χρέη για επιδοτήσεις αναπτυξιακών νόμων, κάλυψη νομοθετημένων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς Ασφαλιστικά Ταμεία κ.λπ.). Η κάλυψη των «οπών» δεν πρόκειται, κατά τα φαινόμενα, να επηρεάσει το πρόγραμμα των 100 ημερών του ΠΑΣΟΚ, που, άλλωστε, συμπίπτει με το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Ενέσεις ρευστότητας

Ετσι, στο τρίμηνο αυτό θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις (θα αυξηθεί δηλαδή λίγο το έλλειμμα) και θα αποφευχθούν νέες φορολογίες. Η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης θα κατατείνει στην αναδιοργάνωση των 3 πιο καίριων μηχανισμών ελέγχου. Δηλαδή του φοροεισπρακτικού-ελεγκτικού, την Επιθεώρηση Εργασίας και του μηχανισμού ελέγχου των τιμών στην αγορά.

Ταυτόχρονα θα καταρτισθεί εν τάχει ο Προϋπολογισμός του 2010, αν και υπάρχει και η σκέψη της επαναφοράς των δωδεκατημορίων για τους γνωστούς έκτακτους λόγους (εκλογές, αίτημα στην Ε.Ε. για παράταση, υποβολή νέου προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης κ.λπ.). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χορηγήσεις δανείων
«Στα αβαθή» προσάραξαν τα δάνεια τον Αύγουστο
Οικονομική κρίση
Ισπανία: αύξηση ΦΠΑ και φόρου στα κέρδη κεφαλαίου
Τακτική της νέας κυβέρνησης
Συνταγή φουσκώματος ελλείμματος-χρέους
Εκθεση της Κομισιόν
Πρωταθλητές στις παρατυπίες - ουραγοί στις απορροφήσεις
Ενέργεια
Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ 2 νέες λιγνιτικές μονάδες
Άλλες ειδήσεις
Εκτακτη εισφορά: μετά τις εκλογές η δικαστική μάχη
Βούλγαροι με πλαστά ευρώ