Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΞΙΑΣ 3,6 ΔΙΣ. ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ

Πρωταθλητές στις παρατυπίες - ουραγοί στις απορροφήσεις

Τελευταία σε απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά πρώτη σε επιστροφή επιδοτήσεων λόγω απάτης και παρατυπιών ήταν η Ελλάδα το 2008, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για την πορεία έργων αξίας 3,6 δισ. ευρώ του Ταμείου Συνοχής.

Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται τεράστιες καθυστερήσεις σε έργα περιβάλλοντος κυρίως στην Αττική και κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου τα έργα να μείνουν στη μέση, αφού ακόμη και οι παρατάσεις που έλαβαν λήγουν το 2010.

Σύμφωνα με την έκθεση, παραμένουν ανεκμετάλλευτα 1,15 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να έχουν τονώσει την οικονομία αλλά και να ολοκληρώσουν κρίσιμα έργα αποβλήτων, ανάπλασης περιβάλλοντος, προστασίας δασών αλλά και μεγάλων υποδομών (π.χ. εξοπλισμός Πυροσβεστικής, ανάπλαση Σέιχ Σου, ΧΥΤΑ κ.λπ.).

Πρόκειται για πρόγραμμα που «τρέχει» παράλληλα με τα γνωστά κοινοτικά πακέτα (ΚΠΣ και ΕΣΠΑ), από τα οποία σήμερα η χώρα θα μπορούσε να έχει ρευστότητα 9 δισ. ευρώ, αλλά και πάλι οι καθυστερήσεις αφήνουν την ευκαιρία αυτή να παραμένει χαμένη. Το Ταμείο Συνοχής εκτός από την Ελλάδα στηρίζει ακόμη 3 από τα «παλαιά» κράτη της Ε.Ε. (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) καθώς και τα νέα κράτη, τα οποία όμως λαμβάνουν χρήματα από το 2004 που εντάχθηκαν στην Ε.Ε.

Στα τέλη του 2008, το μέσο ποσοστό απορρόφησης ήταν 66,3% για όλα τα κράτη και 77% για τα τέσσερα «παλαιά» που ξεκίνησαν νωρίτερα (το 2000). Την επίδοση των τελευταίων ουσιαστικά χαλάει η Ελλάδα που έχει καταφέρει να λάβει μόνο το 68,5% των κονδυλίων που της αναλογούν (2,45 δισ. ευρώ) όταν άλλα κράτη, που ξεκίνησαν τέσσερα χρόνια μετά, όπως για παράδειγμα η Σλοβακία και η Εσθονία, έχουν ξεπεράσει το 77%. Αλλά και το 2008 τα χρήματα που κατάφερε να λάβει η Ελλάδα ήταν πολύ λίγα: μόνο 199 εκατ ευρώ, έναντι αρχικού προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ και 334 εκατ. ευρώ που έλαβε το 2007. Για φέτος η κυβέρνηση θέτει στόχο να απορροφήσει 492 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι (ακόμη και αν το καταφέρει) θα μείνουν περίπου 800 εκατ. ευρώ για τον τελευταίο χρόνο του προγράμματος (το 2010), ποσό που δεν έχει λάβει ποτέ τα χρόνια που προηγήθηκαν. Διαφορετικά θα χάσει κονδύλια...

Σήμερα, τα πιο πολλά έργα βρίσκονται στο μέσο της διαδρομής: από τα 124 συνολικά έργα που έχουν ενταχθεί, στο... νήμα έφτασαν στο τέλος του 2008 τα 34 αξίας 886 εκατ. ευρώ επί συνόλου 3,6 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα ακόμη υλοποιούνται.

Ενώ όμως σε απορροφήσεις είμαστε πίσω, σε παρατυπίες... πρωτοπορούμε. Μόνο πέρυσι η κυβέρνηση κλήθηκε έπειτα από ελέγχους της Ε.Ε. να δώσει πίσω 29,1 εκατ. ευρώ λόγω παρατυπιών και παραβάσεων. Ουσιαστικά στην Ελλάδα βρέθηκε το ένα τρίτο σε αξία όλων των παρατυπιών της Ε.Ε. (92,7 εκατ. ευρώ).

Από το παραπάνω ποσό, τα 23,4 εκατ. ευρώ αφορούσαν νέα έργα και ήταν το υψηλότερο από κάθε άλλο κράτος της Ε.Ε. και τα 5,7 εκατ. ευρώ απολογιστικούς ελέγχους για το κλείσιμο του προηγούμενο Ταμείου (1994-1999). Στα παλαιά έργα διαπιστώθηκαν ανεπαρκείς έλεγχοι διαχείρισης, παρατυπίες σε επιλέξιμες δαπάνες και παραβιάσεις των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων. Στα νέα, καταγράφονται «συστηματικές παρατυπίες κατά τη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων»...

Μόνο του το Ελληνικό Δημόσιο κοινοποίησε 12 περιπτώσεις απάτης και παρατυπιών αξίας 4,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία αναμένει να λάβει πίσω μόνο 326.398 ευρώ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα έργα μεταφορών (ειδικά οι αυτοκινητόδρομοι) προχωρούν καλύτερα από τα έργα περιβάλλοντος, που έχουν και το μεγάλο πρόβλημα. Οι μεγάλες καθυστερήσεις εντοπίζονται κυρίως στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων ειδικά στην Αττική.

Το κοινοτικό όργανο συστήνει στενή παρακολούθηση και επιτάχυνση των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί (διαφορετικά τα χρήματα επιστρέφονται). *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Χορηγήσεις δανείων
«Στα αβαθή» προσάραξαν τα δάνεια τον Αύγουστο
Οικονομική κρίση
Ισπανία: αύξηση ΦΠΑ και φόρου στα κέρδη κεφαλαίου
Τακτική της νέας κυβέρνησης
Συνταγή φουσκώματος ελλείμματος-χρέους
Εκθεση της Κομισιόν
Πρωταθλητές στις παρατυπίες - ουραγοί στις απορροφήσεις
Ενέργεια
Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ 2 νέες λιγνιτικές μονάδες
Άλλες ειδήσεις
Εκτακτη εισφορά: μετά τις εκλογές η δικαστική μάχη
Βούλγαροι με πλαστά ευρώ