Έντυπη Έκδοση

Μαρμάρινες τηνιακές κρήνες

Κρήνες διάσπαρτες στα σαράντα δύο χωριά της Τήνου και στη Χώρα, που προσφέρουν νερό, την πηγή της ζωής. Καμωμένες με μαστοριά έχοντας ανάγλυφο διάκοσμο εμπνευσμένο από τη φύση και τη χριστιανική πίστη. Ανθεκτικές στο πέρασμα των αιώνων λόγω της μαρμαρένιας φύσης τους.

Του Πολογιάννη το πηγάδι στον Πύργο του Χαλεπά Του Πολογιάννη το πηγάδι στον Πύργο του Χαλεπά Ακάματος ερευνητής του νησιού αυτού, ο Αλέκος Φλωράκης χαρτογραφεί στο καινούργιο του βιβλίο τις «Μαρμάρινες κρήνες της Τήνου» (εκδόσεις Ερίννη-Φιλιππότη). Συνολικά 86 κρήνες, οι περισσότερες του 18ου και 19ου αιώνα. Στην εμπεριστατωμένη εισαγωγή του μιλάει για τους δύο αρχιτεκτονικούς τύπους της τηνιακής βρύσης: την ανοιχτή, για ύδρευση οικισμών, οικιών, εκκλησιών και μοναστηριών, και την σκεπαστή ή υπόστεγη, που χρησιμεύει για ύδρευση, άρδευση, πότισμα ζώων, πλύσιμο ρούχων. Τόπος συνάντησης η δημόσια κρήνη ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που έλεγαν τα δικά τους γεμίζοντας τα σταμνιά τους ή καθαρίζοντας στις πλύστρες τα ενδύματά τους. Στην Τήνο οι βρύσες συνδέονται με αρχαίες δοξασίες και το θρησκευτικό αίσθημα (σε αρκετές βλέπουμε ένα εικόνισμα με το καντήλι να καίει «για να προστατεύει η Παναγία το νερό»).

Το αριστοτεχνικά φτιαγμένο πηγάδι με τις επτά κρήνες στον Πύργο, η περίτεχνη κρήνη αγιάσματος έξω από το ναό της Μεγαλόχαρης, κρήνες-στολίδια σε χωριά όπως Υστέρνια, Αγάπη, Αρνάδο, Βολάξ, κ.ά. Ιδιαίτερα φιλοσοφημένη, η σκαλισμένη επιγραφή σε κρήνη στον Τριπόταμο: «Η ανθρώπινος φωνή εξερχομένη εκ της πέτρας διαπερρά τους αιώνας και εν μέσω της ερημίας εις τον διαβάτην λέγει: Ανθρωπε, δεν είσαι μόνος· και άλλοι εις τους αυτούς τόπους και έπιον και έπαθον και ησθάνθησαν και διηωνίσθησαν. Νίψαι ουν και συ και πίε και απόδος το αιωνία η μνήμη» (1853).

«Θραύσματα & θροΐσματα»

Ενα βιβλίο με ασθενείς που έχουν σώμα, πρόσωπο και όνομα: Κατερίνα, Μαρία, Εβίτα, Χριστίνα, Τάσος, Δημήτρης, Φίλων...

Ο συγγραφέας αισθάνεται γι' αυτούς αγάπη, έρωτα, θαυμασμό, τρυφερότητα. «Θραύσματα & θροΐσματα» του γιατρού και συγγραφέα Αλέξανδρου Αρδαβάνη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα «Ν. Σκαλκώτας», ώρα 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν οι Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικός λογοτεχνίας. Θα διαβάσουν οι Νίκος Καραβέλος, δικηγόρος και ποιητής, Ελένη Καλαρά, ηθοποιός. Εικαστική συμμετοχή: Δήμητρα Σιατερλή. «Το βιβλίο μοιάζει με ματωμένο όργανο που σπαράζει, με οστρακόδερμο που συσπάται χωρίς το κέλυφός του -σαν το απροστάτευτο σώμα ενός γυμνού τρομαγμένου ανθρώπου» σημειώνει η Ελισάβετ Κοτζιά. «Βιβλίο που σε απορροφά απόλυτα, ταπεινώνοντας τη λογοτεχνία. Και ο δημιουργός του αποδεικνύεται εντέλει κάτι πολύ περισσότερο από συγγραφέας - ένας ολόκληρος άνθρωπος».

Παζάρι για παλαιστινιακό χωριό

* Παζάρι μεταχειρισμένων αντικειμένων για την οικονομική στήριξη των κρατουμένων αγωνιστών, κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Αν Νάμπι Σάλεχ, πραγματοποιείται το Σάββατο από το πρωί στην κεντρική πλατεία Καισαριανής.

Συγκέντρωση μεταχειρισμένων αντικειμένων σε καλή κατάσταση (βιβλία, CD, DVD, είδη δώρων, παιχνίδια κ.λπ.) τα απογεύματα 6-8 μ.μ. στο Στέκι των Μεταναστών, Τσαμαδού 13, Εξάρχεια. Το Αν Νάμπι Σάλεχ είναι ένα από τα παλαιστινιακά χωριά της Δυτικής Οχθης που αγωνίζονται ενάντια στην κατάσχεση γης από τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς ή από το παράνομο τείχος. Εχει κάπου 500 κατοίκους και βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ραμάλα, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο 465. Παρά τη δικαστική απόφαση του Δεκεμβρίου του 2009, που αναγνώρισε τα δικαιώματα στη γη του χωριού, Ισραηλινοί έποικοι από τον οικισμό στο Χαλαμίς (Νέβε Ζουφ) προσπαθούν να αρπάξουν τη γη αυτή που βρίσκεται πέρα από τον αυτοκινητόδρομο, σε μια από τις πολλές επεκτάσεις του εποικισμού από την εγκαθίδρυσή του το 1977.

Φροντίδα εθελοντική

«Εθελοντισμός και Υγεία: μια νέα προοπτική δράσης και κοινωνικής αλληλεγγύης» είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει και πραγματοποιεί το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Δημήτριος» την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου (ώρα έναρξης 9.30 π.μ.) στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, Ελ. Ζωγράφου 2, τηλ. 2313-322410.

Ο εθελοντισμός ως ιδέα και στάση ζωής διαμορφώνει νέα δεδομένα για την κοινωνία και την πολιτεία τού αύριο. Πλήθος ομάδων εθελοντών και οργανωμένων μη κερδοσκοπικών οργανώσεων συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση και εξέλιξη μεγάλου πλήθους και μεγέθους κοινωνικών προβλημάτων. Ο χώρος της υγείας συνιστά καίριο πεδίο δράσης για οργανωμένο εθελοντισμό, με στόχο τη δυνατότητα αξιοποίησης των πολύτιμων υπηρεσιών των εθελοντών στη λειτουργική καθημερινότητα των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας, αλλά και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Αντιθέσεις

Μανουέλα Σοφιανοπούλου φυσικοθεραπεύτρια

«Στο Λονδίνο υπάρχουν λύσεις εάν ξέρεις να ψάχνεις»

«Κ»

Δήμητρα Κυρανούδη δικηγόρος

«Στο Παρίσι έμαθα να λειτουργώ ως πολίτης της Ευρώπης»

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αλλαγές στην εκπαίδευση
Διάλογος ναι, έτοιμες συνταγές όχι!
Η Επίτροπος στη Βουλή
Θα, θα, θα, για τους μετανάστες
Μεταφορές
Προσφυγή της Κομισιόν για τα φορτηγά
Ελλείψεις σε νησιά και Β. Ελλάδα
Στην κάλπη για γκάζι ή χειρόφρενο
Χημικά τα ΜΑΤ, δάγκωμα ο μεταφορέας!
Εκκληση Σαμαρά
Δεν αντέχουν οι έμποροι
Η επίταξη στο ΣτΕ
Κινητοποιήσεις
Δίωρη κατάληψη-διαμαρτυρία στην Ενωση ξένων ανταποκριτών
Χωρίς τρένα από σήμερα
Και στις συγκοινωνίες
Γιατροί μόνο για έκτακτα
Κατέλαβαν το δημαρχείο
Τρίωρη στάση στο λιμάνι
Κύκλωμα ακινήτων
Η υπόθεση βγάζει... παπάδες
ΕΥΔΑΠ
Πυρ για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, κακοδιαχείριση
Αντιδράσεις στην πρόταση Κομισιόν
Μπαλάκι τα μεταλλαγμένα
Ομοσπονδία εργαζομένων
«Οχι σε νέες Α.Ε. για τα δημόσια έργα»
Υγεία
Γρήγορο τεστ για τον HIV από το σάλιο
Εικονικά παιχνίδια με τη ζωή
Εως 1.000 ευρώ την εβδομάδα για τζόγο
Άλλες ειδήσεις
Κρεμάστηκε 17χρονος
Ξεκληρίστηκε οικογένεια σε φονική σύγκρουση
Οι επιτυχόντες στις Ναυτικές Ακαδημίες
Τρία κοντέινερ-μυστήριο
Ενημέρωση σπουδών
«Χειραγωγούν παιδιά με ψυχοφάρμακα»
Μείωση ρύπων έως και 96%
Χάθηκε στο δάσος το αντιπυρικό επίδομα
Βόλτες τέλος σε ευαίσθητες περιοχές