Έντυπη Έκδοση

Τα ψιλά γράμματα του νέου Μνημονίου

Ανάπηρα ταμεία, αλώβητοι οι τραπεζίτες

Οι συντάξεις στο έλεος της κρατικής επιχορήγησης

ΚΟΥΡΕΜΑ της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ανατροπή του φορολογικού συστήματος και νέο πακέτο μέτρων, με την παραμικρή παρέκλιση από το πρόγραμμα, περιλαμβάνει η χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος κατέστησε απολύτως σαφές ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιχορηγεί ετησίως τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς εγγυήσεις ότι αυτά θα πάρουν πίσω τη χαμένη περιουσία τους που προσδιορίζεται σε 13 από τα 26 δισ. ευρώ που έχουν σήμερα. Αντιθέτως οι τράπεζες θα ενισχυθούν με 20 έως 30 δισ. ευρώ μέσω επανακεφαλαιοποίησης. Η «επιτροπεία» της τρόικας θεωρείται δεδομένη με τον κ. Βενιζέλο να επιμένει ότι «η παρουσία της θα είναι συνεχής και τακτική στην Ελλάδα».

Πλήρες θέμα...

Για το ίδιο θέμα

 • Συμφωνία "κουρέματος"

  • ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ * ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Πλεξίδες τα βάρη πολιτών
   Τα ξημερώματα της Πέμπτης η χώρα απαλλάχθηκε από ένα μεγάλο βάρος, από ένα χρέος της τάξης των 100 δισ. ευρώ! Ομως αυτό το βάρος υπό άλλη μορφή έχει αρχίσει και θα συνεχίσει να φορτώνεται στις πλάτες των πολιτών, αφού τα ανταλλάγματα που επέβαλαν οι εταίροι της χώρας και πρωτίστως η Γερμανία δεν είναι ευκαταφρόνητα.
  • «Οχι πρόωρες, πιο δίκαιο το κούρεμα»
   Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ζήτησε μάλιστα από τους υπουργούς να δουλέψουν πολύ τους δύο επόμενους μήνες ώστε να διαπραγματευτούν καλύτερα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.
  • «Ναι» Λαγκάρντ στην επόμενη δόση
   Την πρόθεσή της να εισηγηθεί άμεσα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα εξέφρασε μετά τη χθεσινή συμφωνία της συνόδου κορυφής η Κριστίν Λαγκάρντ.
  • Νέος ρόλος της τρόικας με Μνημόνιο Συνεργασίας
   Η μοναδική αλλαγή στο Κείμενο Συμπερασμάτων της ευρωζώνης σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που δημοσίευσε χθες η «Ε» είναι η αναφορά στο αυτονόητο!
  • ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ (ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ) ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Μέρκελ: Veni, vidi, vici
   (ήρθα, είδα, νίκησα) Ως θριαμβεύτρια επέστρεψε χθες στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ, αφού προηγουμένως στις Βρυξέλλες κατάφερε να περάσει τις περισσότερες θέσεις της και κυρίως να επιβάλει στους τραπεζίτες το «κούρεμα» του 50%.
  • ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ Βλέπουν «λίγο» το κούρεμα 50%
   Κοινή η συνισταμένη των απόψεων όλων των επικεφαλής των μεγάλων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, χθες στην Ολομέλεια, ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% δεν αρκεί για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χρέους και τη σωτηρία της.
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ ΘΡΙΑΜΒΟΛΟΓΟΥΝ * ΕΡΗΜΗΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΠΑΖΑΡΙ * ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Σε κινούμενη άμμο για μια δεκαετία
   Μια συμφωνία στα μέτρα της Ανγκελα Μέρκελ επιτεύχθηκε μετά κόπου στις 4 το πρωί μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης και των τραπεζών για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.
  • Παπαρήγα: Προς ανεξέλεγκτη πτώχευση
   Ως «ελεγχόμενη πτώχευση, η οποία μπορεί να εξελιχθεί και σε ανεξέλεγκτη», περιέγραψε η Αλέκα Παπαρήγα τη συμφωνία που έγινε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, χθες τα ξημερώματα.
  • Τσίπρας: Βήμα στο κενό
   «Βήμα στο κενό» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινή απόφαση της συνόδου κορυφής και υποστήριξε ότι «ήρθε η ώρα ο ίδιος ο λαός μας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιβάλει την κυριαρχία του.
  • ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ * ΖΗΤΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ * ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ Ν.Δ.: Επτά κενά και γκρίζες ζώνες
   Επτά γκρίζες ζώνες και κενά εντοπίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς στη συμφωνία της συνόδου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χωρίς ίχνος ντροπής» πανηγυρίζει ότι «με το κούρεμα, το χρέος της χώρας μας το 2020 θα είναι όσο ήταν και το 2009, πριν μπούμε στο Μνημόνιο, δηλαδή 120% του ΑΕΠ!».
  • ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: Θεσμοθέτηση της ταπείνωσης
   Για «θεσμοθέτηση της ταπείνωσης» καταγγέλλει την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης.
  • ΝΤΟΡΑ: Υπέρ κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης
   Την άμεση συγκρότηση μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης ή εκλογές ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρας Μπακογιάννη. «Η διαγραφή του χρέους από μόνη της μετά βεβαιότητας δεν είναι ούτε επίτευγμα ούτε λόγος πανηγυρισμού» δήλωσε. «Σήμερα ξημερώνει μια άλλη μέρα.
  • ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εξυπηρετείται κάπως το χρέος
   «Η απόφαση εξυπηρετεί ώς ένα βαθμό τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της συνόδου κορυφής.
  • ΔΗΜΑΡΑΣ: Εμμεση παραδοχή χρεοκοπίας
   «Εμμεση παραδοχή χρεοκοπίας» χαρακτήρισε τη συμφωνία της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.
 • Κυβέρνηση

  • Πουλήσαμε και τον «Ηλιο»
   Με τα 20-25 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ότι θα είναι τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Ηλιος» για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, φιλοδοξεί η ελληνική κυβέρνηση να «κάψει» μέρος του δημόσιου χρέους.
 • Υπουργός Εθνικής Άμυνας

 • Άλλες ειδήσεις

  • Αργία 28ης Οκτωβρίου
   Λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου, σήμερα Παρασκευή κυκλοφορεί η «Σαββατιάτικη Ε» και αύριο Σάββατο η «Κυριακάτικη».