Έντυπη Έκδοση

Ο αγέλαστος Καρμπονάρος

Εργο του Δημήτρη Λαλέτα
Προ πενταετίας είχαμε σχολιάσει το βιβλίο του Λεύκιου Ζαφειρίου Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου. Παρ' ότι έχει τη μορφή χρονολογίου πρόκειται για μια σημαντική έκδοση γύρω από τις καλβικές σπουδές. Συνιστά το πληρέστερο χρονολόγιο, στο οποίο ενσωματώνονται άγνωστα ερευνητικά ευρήματα.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ενα ανάγνωσμα που καταβροχθίζεται Το μυθιστόρημα που δεν πολιτικολογεί
   ...και πρόσθεσε μ' ένα αξιοθρήνητο χαμόγελο, δεν είχαμε πει πως θα περνούσαμε λίγες στιγμές σαν οικογένεια μαζί; Κι εκείνος γέλασε, μαμά, δεν είναι παιχνίδι, πόλεμος είναι, κι εκείνη, εξαιτίας αυτής της υπεροπτικής του στάσης -και του πατέρα του και του αδελφού του, που έστηναν χορό γύρω από τις πιο ευαίσθητες χορδές της-, ανταπέδωσε λέγοντας πως δεν είναι ακόμα πεπεισμένη πως το αντρικό μυαλό μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα ανάμεσα στον πόλεμο και το παιχνίδι.
  • Ενα βιβλίο με όλους τους κώδικες Η νέα γυναίκα πάντα
   Οι νεαρότερες κοπέλες στην Ελλάδα τείνουν ολοένα και περισσότερο να υιοθετούν έναν ενδυματολογικό κώδικα και κάποιους κανόνες συμπεριφοράς πολύ κραυγαλέους.
  • Για ανήσυχους μελετητές Σπάνιες αναλύσεις στην υγεία
   Η επιστημονική, πολιτική και κοινωνική συζήτηση γύρω από την οργάνωση και λειτουργία του τομέα της υγείας είναι, διαχρονικά, επίκαιρη. Ταυτόχρονα είναι διεπιστημονική, καθώς, λόγω της πολυπλοκότητας των ζητημάτων που πραγματεύεται αλλά και του τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος «προσελκύει» διάφορα επιστημονικά πεδία, τα οποία κομίζουν ποικίλες οπτικές και προσεγγίσεις.
  • Σαν μανιφέστο της πλατείας Συντάγματος Τι είναι η άμεση δημοκρατία;
   Το μικρό αυτό βιβλίο, το πρώτο τού συγγραφέα του (παρ' ότι ο ίδιος έχει μακρά σταδιοδρομία και πείρα στον κινηματικό χώρο), θα μπορούσε να το διαβάσει επίσης κάποιος ως ένα «μανιφέστο της πλατείας Συντάγματος». Θέλω να πω με αυτό ότι είναι καρπός της μεγάλης λαϊκής κινητοποίησης που κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2011 ενάντια στις μεθοδεύσεις μιας επικίνδυνης ελληνικής κυβέρνησης, που παραδίδει τη χώρα σιδηροδέσμια στις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, κατ' εντολήν του διευθυντηρίου των Βρυξελλών, για την έσχατη λεηλασία από τα κεφαλαιοκρατικά αρπακτικά.
  • Ο Εντμόντ και ο Ζιλ Δυο αδέρφια με την ίδια πένα...
   Ποια είν' η ιστορία; Μια υπηρετριούλα, βιασμένη από τα δεκατέσσερά της στο καφενείο όπου δούλευε, μόλις σταυρώνει δουλειά της προκοπής δίπλα σε μια αγαθή γυναίκα, που λες θα ησυχάσει πια, πιστή, φιλότιμη ώς και θρησκόληπτη αρχικά, γλιστράει σε μια παράταιρη σχέση, αρχίζει να δανείζεται για να υπηρετήσει το πάθος της, και ύστερα δειλή, μοιραία κι άβουλη αντάμα, το ρίχνει στο πιοτό για να μη βλέπει την αλήθεια, κλέβει για να εκβιάσει τον έρωτα και όταν δεν βρίσκει διέξοδο, καταλήγει να ψωνίζεται για την ικανοποίηση και μόνο, μ' όποιον λάχει, στα κρυφά!..
  • Η δεξιοτεχνία της υπέρβασης
   Στα χνάρια του σαιξπηρικού Τίμωνα του Αθηναίου και του «μισάνθρωπου» Αλσέστ του Μολιέρου, μια πετυχημένη πρωταγωνίστρια του ελληνικού θεάτρου εγκαταλείπει τα άγχη της (κενής) αστικής ζωής, για να μιμηθεί τον «φυσικό άνθρωπο» του Ρουσό, που αναζητεί την παπαδιαμαντική σεβάσμια απλότητα στα βουνά και στα όρη της μακρινής (ονειρικής, εξιδανικευμένης) Πολωνίας.
  • 5 βιβλία αναζητούν αναγνώστες Επιστροφές και ψίθυροι
   Το μυθιστόρημα της γαλλίδας δημοσιογράφου, κριτικού και συγγραφέως Laurence Cosse (το δεύτερο που έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά μετά την Απόδειξη, πάντα από τις εκδόσεις Πόλις) εκτυλίσσεται στο Παρίσι, με φόντο ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, όπου βρίσκονται αποκλειστικά αριστουργήματα του είδους τού μυθιστορήματος.
  • Βιβλία για παιδιά και εφήβους Κοσμοδρόμια μες στα σύννεφα
   Ωραία και συναρπαστική σχεδόν η ιδέα της Ελένης Κατσαμά να συγκεντρώσει σε αυτά τα ορισμένως καλογραμμένα διηγήματα, 23 τον αριθμό, τον παλλόμενο κόσμο της ψυχής ισάριθμων εφήβων, από διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, και να εκθέσει για τους νέους μας (και τους μεγαλύτερους ακόμη) εικόνες της σύγχρονης ζωής, από εκείνες που στιγματίζουμε και φορτίζουν ζωές, το πλείστον ανυπεράσπιστες. Εξάλλου η συγγραφέας αφιερώνει τη συλλογή της «Σε όσους δεν είχαν επιλογές ή διαύγεια να τις δουν».
  • Το βιβλίο του Λεονίντ Αντρέγιεφ Χρωματικές ελεγείες
   Το έργο του Λεονίντ Αντρέγιεφ (1871-1919), του «μεγάλου λησμονημένου» της ρωσικής λογοτεχνίας, αποτυπώνει την πολιτική και κοινωνική αστάθεια στις αρχές του 20ού αιώνα, όπου το τσαρικό ψυχορράγημα, δημιουργούσε ένα παράξενο συναίσθημα κατακτητικής προσδοκίας, καθώς και φόβου για τις συνέπειες μιας εν δυνάμει εκκωφαντικής πτώσης.
  • Μηνιαία, άγρυπνα και φωτεινά Κριτικές επισημάνσεις του δεινού φιλολόγου
   Πανόραμα θεμάτων και προσώπων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ογκώδης τόμος με τα 28 μελετήματα και δημοσιεύματα του δεινού φιλολόγου, ερευνητή και πολυγραφότατου Π.Δ. Μαστροδημήτρη. «Λογοτεχνία-Κριτική-Φιλολογία» είναι λίγο-πολύ αλληλένδετα πεδία, που τροφοδοτεί το ένα το άλλο, το συμπληρώνει και το ολοκληρώνει, με προεξάρχουσα βέβαια τη Λογοτεχνία, βεβαιώνει στα «Προλεγόμενά» του.
  • Ευθανασία ενός έρωτα
   Ο χρόνος είναι τυπικός εχθρός κάθε ερωτικής σταθερότητας, αλλά στην περίπτωση του Ρίμινι και της Σοφίας, εραστών διαβιούντων στο Μπουένος Αϊρες, μοιάζει εξαιρετικά καλοπροαίρετος: ο έρωτάς τους παρομοιάζεται με πέτρα που ο ήλιος, ο άνεμος και το νερό στιλβώνουν, λειαίνουν και λαμπρύνουν κάθε μέρα και περισσότερο.
  • Στον αστερισμό της Αβάνας
   Στις Τρεις ταλαίπωροι τίγρεις ο μεγάλος κουβανός συγγραφέας Γκιγιέρμο Καμπρέρα Ινφάντε αφηγείται τις καθημερινές περιπέτειες μιας παρέας τεσσάρων ανδρών, του συγγραφέα Σιλβέστρε, του τηλεπαρουσιαστή Αρσένιο Κουέ, του μουσικού Εριμπό και του φωτογράφου των αστέρων των καμπαρέ Κόντακ.
 • Αφιέρωμα

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 10 χρόνια από την πτώση των Δίδυμων Πύργων
   Για την ημέρα της καταστροφής Αποτέλεσε μια ημερομηνία αλλαγής του κόσμου, όπως, μέχρι τότε, τον ξέραμε. Μοιραία και ο χώρος της λογοτεχνίας δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος. Η πρόσφατη συμπλήρωση 10 χρόνων από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 προσφέρει μια ευκαιρία παρουσίασης βιβλίων (μυθιστορημάτων, δοκιμίων, βιογραφιών, ποιημάτων κ.ά.) που γράφτηκαν έχοντας ως αναφορά τόσο τη συγκεκριμένη ημέρα όσο και τα όσα -μικρά ή μεγάλα- έλαβαν χώρα τη δεκαετία που ακολούθησε
 • Κινηματογράφος

  • Η λογοτεχνία στα 35 m.m.
   Μια γυναίκα προσπαθεί να επουλώσει τα τραύματα από τη διάλυση της οικογένειάς της και να αντεπεξέλθει στον ασφυκτικά εχθρικό κοινωνικό περίγυρο, όταν ο έφηβος γιος της γίνεται ο δράστης μιας ομαδικής δολοφονίας.
 • Συνέντευξη: Μάρω Βαμβουνάκη

  • Μάρω Βαμβουνάκη «Κάνω κάτι που με εκφράζει»
   Η Μάρω Βαμβουνάκη στο τελευταίο της βιβλίο Ο ερωτευμένος Πολωνός μας προκαλεί-παρακαλεί να στρέψουμε την προσοχή μας στην αγνή ομορφιά. Να προσπαθήσουμε να ακούσουμε τη φωνή της ψυχής μας. Η επιτυχημένη συγγραφέας μίλησε στη Βιβλιοθήκη-Καταφύγιο θηραμάτων. Για τη συγγραφή, για το μέλλον της ελληνικής λογοτεχνίας και τη συνεργασία της με τον Χρίστο Τσάγκα.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Πετεινοί λαλίστατοι
   Για δεύτερη ημέρα η ομίχλη διαπερνούσε τα πάντα, μουσκεμένο κάθε φύλλο, κάθε ίνα, λασπωμένα χώματα κι έμοιαζε το δάσος σαν να ταξίδευε.