Έντυπη Έκδοση

Υλικό προς χειραγώγηση ή νικηφόρο μέτωπο;

Τα γεγονότα της Πέμπτης 20.10.2011 έδιναν την αίσθηση ότι κάποιοι από επάνω, σαν μακιαβελικού τύπου μαριονετοπαίκτες, κινούσαν τα νήματα μιας μεθοδευμένης αλληλοεξόντωσης των από κάτω.

Με αριστοτεχνικό χειρισμό των αμοιβαίων αγκυλώσεων και των εξαρτημένων αντανακλαστικών (του παρελθόντος) διαφόρων συνιστωσών του ετερόκλιτου πλήθους (την πρώτη φορά που έστω άγαρμπα βρέθηκαν όλες μαζί), ώστε αυτό, όχι μόνο να μην μπορεί να βρει το βηματισμό του σε μια μετωπική συγκρότηση, αλλά να επιδίδεται σε ανέξοδη για το σύστημα (χωρίς ουσιαστική και άμεση ανάμειξη των δυνάμεων καταστολής του) αυτοδιάλυση με αλληλοκανιβαλισμό, ευάλωτο σε κάθε προβοκάτσια δολοφονικού χαρακτήρα. Το διαίρει και βασίλευε σε όλο το μεγαλείο του!

Στους χειρισμούς αυτούς εμπλέκονται και επιτελεία, με τεράστια εμπειρία και επιστημονική τεχνογνωσία στη χειραγώγηση κατακτημένων και ανυπότακτων λαών. Το ζητούμενο δεν είναι η τοποθέτηση υπέρ ή κατά ούτε και η τήρηση ίσων αποστάσεων ανάμεσα στους συγκρουσθέντες, αλλά το προηγούμενο που δημιουργείται και ο κίνδυνος γενίκευσής του στο εξής.

Η συγκυρία επιτάσσει ραγδαία απεμπλοκή συνειδήσεων και ανθρώπων από τη «σιωπηρή πλειοψηφία», από την κυρίαρχη ιδεολογία και τα καθεστωτικά κόμματα, από την υπακοή, την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και την υποταγή. Η Αριστερά, που εκ των πραγμάτων, λόγω της προηγούμενης συγκυρίας, επί δεκαετίες ειρηνικής λειτουργίας του συστήματος, ανέπτυξε νομοτελώς μονομερείς δεξιότητες και στερεότυπα αναγκαστικής περιχαράκωσης, με όρους εσωτερίκευσης της ήττας και διατήρησης μελών-οπαδών γύρω από παγιωμένα σύμβολα, ιδιολέκτους και ρητορικές, με μικρές ή μεγάλες γραφειοκρατίες, με έντονα στοιχεία αμοιβαίων ετεροπροσδιορισμών (βάσει υπαρκτών ή/και φανταστικών διαφορών), αναλισκόμενη σε έριδες για τη διανομή θέσεων και ρόλων σε αυτό που της παρείχε ως αποκλειστική και ελεγχόμενη λειτουργία το σύστημα: στη διαχείριση της δυσαρέσκειας του κόσμου με στερεοτυπικές (αν όχι τελετουργικές) και εντελώς προβλέψιμες πρακτικές και συμπεριφορές. Αυτή η Αριστερά που -παρά τη μοναδική κρισιακή συγκυρία- με την αυτοαναφορικότητα των συνιστωσών της («εμείς οι μόνοι συνεπείς») δυσκολεύεται ή αδυνατεί να συντονιστεί, να συνδιαλεχθεί, να ωσμωθεί με «τους άλλους», με το λαό και να λειτουργήσει καταλυτικά στη ριζοσπαστικοποίησή του. Θα αντιληφθούν άραγε οι δυνάμεις (κυρίως της βάσης) της Αριστεράς τα ριζικά νέα καθήκοντα της συγκυρίας, θα πρωτοστατήσουν στη μετωπική συγκρότηση του λαού (όπως έγινε το 1941 με το ΕΑΜ), ή θα αφήσουν να τις προσπεράσει το κίνημα, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό;

Σήμερα είναι επιτακτικότατη η ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης, ανάδειξης και επικέντρωσης των δυνάμεων και της προσοχής στον «ασθενή κρίκο της κρισιακής συγκυρίας», σε εκείνο το πρόβλημα, σε εκείνες τις επιτακτικές ζωτικές ανάγκες του λαού (αιτήματα, διεκδικήσεις) που θα επιτρέψουν να ξετυλίξει το κουβάρι του πλέγματος των εσωτερικών και εξωτερικών συστημικών αντιφάσεων, αλλάζοντας άρδην το συσχετισμό υπέρ της διεξόδου με προοπτική προς όφελος του λαού. Ο κρίκος αυτός επιτρέπει στις δυνάμεις που θα τον αδράξουν, να κατακτήσουν ακλόνητα τη χειραφετική για το λαό πρωτοβουλία των κινήσεων, να κατευθύνουν δημιουργικά και συσπειρωτικά την αγανάκτηση και την ανυπακοή, να προσδώσουν συντεταγμένο, αποτελεσματικό και τελικά νικηφόρο προσανατολισμό στη λαϊκή αυτενέργεια.

Ο κρίκος αυτός συμπυκνώνεται σήμερα στη δέσμη προταγμάτων με αφετηρία την άρνηση πληρωμής του επαχθούς και απεχθούς δημόσιου χρέους.

Απαιτείται λοιπόν ένας μετωπικός πόλος έλξης, που θα συνεισφέρει στην αυτοοργάνωση και στην περιφρούρηση όλου του κινήματος που θα γιγαντώνεται αν ξεπεράσει τα σύνδρομα της ήττας και της αναποτελεσματικότητας. Μέχρι τη νίκη σ' αυτόν τον δίκαιο για τους από κάτω κοινωνικό πόλεμο.

*Επίκ. καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Προεκτάσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος"
Ακρωτηριάζουν τα Ταμεία
Πλεξίδες τα βάρη πολιτών
«Οχι πρόωρες, πιο δίκαιο το κούρεμα»
«Ναι» Λαγκάρντ στην επόμενη δόση
Νέος ρόλος της τρόικας με Μνημόνιο Συνεργασίας
Μέρκελ: Veni, vidi, vici
Βλέπουν «λίγο» το κούρεμα 50%
Σε κινούμενη άμμο για μια δεκαετία
Παπαρήγα: Προς ανεξέλεγκτη πτώχευση
Τσίπρας: Βήμα στο κενό
Ν.Δ.: Επτά κενά και γκρίζες ζώνες
Θεσμοθέτηση της ταπείνωσης
Υπέρ κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης
Εξυπηρετείται κάπως το χρέος
Εμμεση παραδοχή χρεοκοπίας
Κυβέρνηση
Πουλήσαμε και τον «Ηλιο»
Υπουργός Εθνικής Άμυνας
Μπεγλίτης: Αβγό φιδιού οι αποδοκιμασίες
Άλλες ειδήσεις
Αργία 28ης Οκτωβρίου