Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ... ΕΥΡΩ

Ανακουφίστηκαν οι ξένοι

Με συγκρατημένη αισιοδοξία χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα τη χθεσινή συμφωνία της συνόδου κορυφής για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Ακόμη πιο θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στη συμφωνία τα διεθνή χρηματιστήρια Ακόμη πιο θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στη συμφωνία τα διεθνή χρηματιστήρια Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Καναδάς, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα ήταν από τους πρώτους που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία των ηγετών της ευρωζώνης, εκφράζοντας όμως παράλληλα και κάποιο σκεπτικισμό για τις λεπτομέρειες και τη συνέχεια. Οι αγορές από την πλευρά τους έδειξαν μεγαλύτερη θέρμη, εκτοξεύοντας ευρώ και χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλά διμήνου.

* Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν τόνισε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό RTL ότι η χθεσινή συμφωνία της συνόδου κορυφής «έσωσε το ευρώ». «Είναι η απάντηση για την τακτοποίηση των πραγμάτων, την έξοδο της ευρωζώνης από τα προβλήματα, είναι αυτή που θα επιτρέψει στην οικονομία να ανακάμψει, θα σταθεροποιήσει την ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη», είπε. Ο Γάλλος υπουργός χαρακτήρισε τη συμφωνία το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, προσθέτοντας ότι επιπλέον μέτρα θα χρειαστεί να ληφθούν και από τη σύνοδο του G20 την επόμενη εβδομάδα στις Κάνες.

* Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν μίλησε για μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προειδοποιώντας όμως ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Είπε ακόμη ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα.

* Την ικανοποίησή του εξέφρασε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο διεμήνυσε -αν και κάπως αόριστα- ότι στηρίζει τα μέτρα που έλαβε η ευρωζώνη. Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε την ελπίδα ότι τα νέα μέτρα θα σταθεροποιήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές και θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη, ενώ το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της πολυπληθούς χώρας Xinhua χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της συμφωνίας της συνόδου κορυφής θετικά, αλλά από την άλλη πλευρά και γεμάτα με δυσκολίες.

* Από την πλευρά του, ο Ρώσος οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αρκάντι Τβόρκοβιτς τόνισε ότι η συμφωνία «αρκεί προς το παρόν», καθώς και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να στηρίξει (εμμέσα) την ευρωζώνη, μέσω της αύξησης της συνεισφοράς της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έναντι ενός πιο ενεργού ρόλου της σε αυτό.

* Μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, το οποίο θα ωφελήσει τη χώρα του, χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τζουν Αζούμι ενώ ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που θα προσφέρει την αναγκαία πίστωση χρόνου. Ο Ζέλικ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανάλογες μεταρρυθμίσεις με αυτές στις οποίες προέβησαν στα τέλη της δεκαετίας του '90 οι χώρες της Ν.Α. Ασίας. Και συγκεκριμένα στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής, της απελευθέρωσης των αγορών και τη δημιουργία υποδομών.

* Ακόμη πιο θερμή όμως ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν στη συμφωνία τα διεθνή χρηματιστήρια. Με κινητήρα τις μετοχές του τραπεζικού τομέα, οι παγκόσμιοι δείκτες μετοχών χτύπησαν ενδοσυνεδριακά τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 8 εβδομάδων. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε ενδοσυνεδριακά κέρδη της τάξης του 6%, η Φρανκφούρτη και το Μιλάνο 4,5%, το Παρίσι 5,5% και το Λονδίνο 2,5%. Ομοίως το ευρώ ξεπέρασε τα 1,40 δολάρια έναντι του αμερικανικού δολαρίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Για το ίδιο θέμα
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Αποκρατικοποιήσεις
Εξανέμισαν τα κέρδη των «Κρατικών Λαχείων» για να τα ξεπουλήσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ελεύθερη με εγγύηση η ιδιοκτήτρια της FENA
Ενέργεια
Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Ευρωζώνη
Οι 9 σκόπελοι του νέου σχεδίου Μάρσαλ
Ιρλανδία
Δεν θέλει «κούρεμα» η Ιρλανδία
Τεχνοοικονομία
Google: ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση Yahoo - Microsoft
Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει
Πρεμιέρα της Nokia με Windows στα 8 και 16 GB
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κάλεσε τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην ξηρά
Υπουργείο Οικονομικών
Μόνον άνεργοι ΟΑΕΔ εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο
Η παράταση
Άλλες ειδήσεις
Αποκλεισμός στην ΕΑΣ Αιγίου
Αποζημιώσεις Interamerican