Έντυπη Έκδοση

ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς

«Η πολυαναμενόμενη ευρωπαϊκή συμφωνία κορυφής δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς ούτε για υστερικές αντιδράσεις», σύμφωνα με τον ΣΕΒ, που σημειώνει ότι πολλά σημεία της παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Κατά τους βιομήχανους, η ουσία είναι ότι η Ευρώπη κατέληξε σ' ένα πλαίσιο που διευθετεί τα του οίκου της, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει στην Ελλάδα ένα αυστηρό τελεσίγραφο, το οποίο, ωστόσο, μας δίνει χρόνο και την ύστατη ευκαιρία να δουλέψουμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ επισημαίνει ότι είναι κατ' εξοχήν ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών να διασφαλίσουν ότι ο τόπος θα αποφύγει την εναλλακτική προοπτική -της οριστικής χρεοκοπίας και της κατάρρευσης.

«Κούρεμα» στο εμπόριο και ιδίως στις εξαγωγές και αρνητικές συνέπειες στη ρευστότητα της αγοράς, λόγω των ζημιών του τραπεζικού συστήματος, εκτιμούν ότι θα προκαλέσει η απόφαση για το «κούρεμα» 50% οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ενώ καλούν την κυβέρνηση να δώσει βάρος σε αναπτυξιακά μέτρα.

* Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης επισημαίνει ότι οι εγγυητικές επιστολές των ελληνικών τραπεζών, που είναι απαραίτητες για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές, θα καταλήξουν «κουρελόχαρτα», καθώς θα θεωρούνται πλέον και επίσημα από τους οίκους του εξωτερικού κατά το ήμισυ αναξιόπιστες και αφερέγγυες. Αυτή η αντιμετώπιση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κλάδους του εμπορίου, όπως του αυτοκινήτου, του ηλεκτρολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των φαρμάκων, των τροφίμων, των πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων, όπου οι αντίστοιχες επιχειρηματικές δραστηριότητες εξαρτώνται αποκλειστικά από εισαγωγές.

* Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλος θεωρεί «μισή λύση» τα αποτελέσματα της συνόδου, επισημαίνοντας ότι εφόσον δεν έχουν συμφωνηθεί συγκεκριμένες τεχνικές παράμετροι δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις, σημειώνει ότι «το κόστος από το haircut της τάξης του 50% θα βαρύνει κυρίως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα ασφαλιστικά ταμεία, οξύνοντας το ήδη μεγάλο πρόβλημα παροχής ρευστότητας στην ελληνική αγορά και τινάζοντας στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με δυσμενέστατες συνέπειες στις συντάξεις, αλλά ακόμα και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

* Επίσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς Δ. Μαθιός υπογραμμίζει ότι «η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να προσφέρει διέξοδο στην κρίση μόνο από το δρόμο της ανάπτυξης».

* Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης θεωρεί ότι «η Ελλάδα εισέρχεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη δεκαετή περίοδο προσαρμογής, στη διάρκεια της οποίας καλείται να μετατρέψει τη σοβιετικού τύπου οικονομία της σε ανταγωνιστική οικονομία σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Το έργο, ιδιαίτερα για την πρώτη τριετία, είναι τιτάνιο και απαιτεί εθνική συσπείρωση, με παραμερισμό προσωπικών, κομματικών και συνδικαλιστικών στόχων και σκοπιμοτήτων».

* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας το «κούρεμα» κατά 50% των ελληνικών ομολόγων εκφράζει η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εργοδοτικοί φορείς
ΣΕΒ
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Σχετικά θέματα: Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Για το ίδιο θέμα
Βαρύ κλίμα μέτρησε το “Οικονομικό Βαρόμετρο” της Alco για λογαριασμό του ΕΒΕΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Αποκρατικοποιήσεις
Εξανέμισαν τα κέρδη των «Κρατικών Λαχείων» για να τα ξεπουλήσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ελεύθερη με εγγύηση η ιδιοκτήτρια της FENA
Ενέργεια
Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Ευρωζώνη
Οι 9 σκόπελοι του νέου σχεδίου Μάρσαλ
Ιρλανδία
Δεν θέλει «κούρεμα» η Ιρλανδία
Τεχνοοικονομία
Google: ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση Yahoo - Microsoft
Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει
Πρεμιέρα της Nokia με Windows στα 8 και 16 GB
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κάλεσε τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην ξηρά
Υπουργείο Οικονομικών
Μόνον άνεργοι ΟΑΕΔ εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο
Η παράταση
Άλλες ειδήσεις
Αποκλεισμός στην ΕΑΣ Αιγίου
Αποζημιώσεις Interamerican