Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ 30% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ * ΝΤΑΛΑΡΑ: ΑΣΑΦΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ «ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ»

Δεν ενεργοποιούνται τα CDS

Γκρίζες ζώνες και σκοτεινά σημεία αφήνει η συμφωνία που επετεύχθη χθες τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από δέκα ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ε.Ε και των τραπεζών.

Αυτό που φαίνεται ορατό είναι ότι το «καθαρό αποτέλεσμα» κυμαίνεται στα 70 δισ. ευρώ (περίπου 30% του ΑΕΠ), γεγονός που επιτρέπει να επιτευχθεί ο μαγικός στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ από περίπου 150% που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπολόγιζε ότι θα φτάσει, κρίνοντάς το ως μη βιώσιμο.

Πάντως οι ασάφειες που υπάρχουν και τα κενά που θα συμπληρωθούν στην πορεία των επόμενων μηνών, επιτρέπουν σε όλους τους εμπλεκομένους (κυβέρνηση και τράπεζες) να ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν τη θέση τους.

1 Οι απώλειες που θα υποστούν οι τράπεζες και γενικότερα οι «όροι της συμμετοχής των ιδιωτών», που είναι άλλωστε και το κομβικό σημείο της νέας συμφωνίας, βρίσκονται ακόμη υπό διαμόρφωση. Το λόμπι των τραπεζιτών, το IIF, δήλωσε χθες ότι η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί στις επομένες εβδομάδες. Το μόνο που έχει οριστικοποιηθεί είναι το κούρεμα της ονομαστικής αξίας των ομολόγων κατά 50%.

Ομως το στοιχείο αυτό από μόνο του δεν είναι ικανό να προσδιορίσει ούτε τις ζημιές που θα πρέπει να γράψουν οι τράπεζες και συναφώς ούτε το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστούν. Εχουν διατυπωθεί σενάρια, τα οποία αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα πάρουν μετρητά ένα μέρος (15%) της εναπομεινάσης αξίας των ομολόγων μετά το «κούρεμα».

Για το υπόλοιπο τμήμα (25%) το σενάριο αναφέρει ότι θα πάρουν ομόλογα 30ετή. Ομως τίποτε δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως και όλα αυτά βρίσκονται υπό αίρεση.

2 Στο βαθμό που δεν οριστικοποιηθούν οι παράμετροι αυτοί, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σαφής εικόνα της ζημιάς των τραπεζών. Η συμφωνία προβλέπει ότι μπορεί να διατεθούν 30 δισ. ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ομως η έκταση της βοήθειας αλλά και η μορφή με την οποία αυτή θα δοθεί, θα καθορίσουν εν τέλει αν θα κρατικοποιηθούν οι τράπεζες.

Στους τραπεζικούς κύκλους σηζητείται πλέον μετ' επιτάσεως το σενάριο ενίσχυσης με προνομιούχες μετοχές, καθώς η μέθοδος αυτή είναι πιθανόν να εφαρμοστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα βέβαια έχει ψηφιστεί νόμος που προβλέπει ότι η κρατική συμμετοχή θα γίνει με κοινές μετοχές.

Ομως οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι όσο η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοιχτή, διαθέτουν βάσιμες ελπίδες να αναθεωρηθεί ο σχετικός νόμος και να αποσοβηθεί η κρατικοποίησή τους.

3 Η Ελλάδα για κάποιο διάστημα θα «παραμείνει στη ζώνη του λυκόφωτος». Βέβαια η αρμόδια Αρχή που διαχειρίζεται τα παράγωγα προϊόντα (International Swaps & Derivatives Association) απεφάνθη χθες ότι η συμφωνία για εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων δεν πυροδοτεί τα περίφημα ασφάλιστρα κινδύνου CDS (τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 3,7 δισ. δολάρια).

Ωστόσο ο επικεφαλής του IIF Τσαρλς Νταλάρα έκανε λόγο για μια μικρή περίοδο «τεχνικής χρεοκοπίας» (technical default), στην οποία θα περιέλθει η χώρα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της ιδιότυπης χρεοκοπίας στην πράξη.

4 Τα αποθεματικά των Ταμείων, στο βαθμό που και αυτά θα συμμετάσχουν στο εθελοντικό «κούρεμα», θα υποστούν σημαντικές απώλειες. Η συμφωνία προβλέπει ότι ένα μέρος από τα νέα ομόλογα που θα «δοθούν» αξίας 30 δισ. ευρώ, θα είναι πλήρως εγγυημένα, προκειμένου να περιοριστεί έτσι το εύρος των απωλειών. Ομως σε κάθε περίπτωση η ζημιά των Ταμείων θα είναι σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπε το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων της 21ης Ιουλίου.

5 Σε θεσμικό επίπεδο εκτός Ελλάδας η συμφωνία αφήνει δύο σημαντικά κενά, το ένα αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το άλλο το Μηχανισμό Στήριξης (EFSF).

Η χθεσινή συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων είναι μετέωρη. Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου περιείχε για την Ελλάδα ιδιαίτερη αναφορά για την επαναγορά από το EFSF, η οποία όμως απαλείφθηκε.

Ερωτήματα εγείρει, τέλος, ο τρόπος με τον οποίο ο Μηχανισμός θα αυξήσει τη δύναμη πυρός του από τα 400 δισ. ευρώ στο 1 τρισ. ευρώ. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Σχετικά θέματα: Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Για το ίδιο θέμα
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Αποκρατικοποιήσεις
Εξανέμισαν τα κέρδη των «Κρατικών Λαχείων» για να τα ξεπουλήσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ελεύθερη με εγγύηση η ιδιοκτήτρια της FENA
Ενέργεια
Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Ευρωζώνη
Οι 9 σκόπελοι του νέου σχεδίου Μάρσαλ
Ιρλανδία
Δεν θέλει «κούρεμα» η Ιρλανδία
Τεχνοοικονομία
Google: ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση Yahoo - Microsoft
Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει
Πρεμιέρα της Nokia με Windows στα 8 και 16 GB
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κάλεσε τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην ξηρά
Υπουργείο Οικονομικών
Μόνον άνεργοι ΟΑΕΔ εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο
Η παράταση
Άλλες ειδήσεις
Αποκλεισμός στην ΕΑΣ Αιγίου
Αποζημιώσεις Interamerican