Έντυπη Έκδοση

Το κούρεμα του κουρέματος αποδίδει 59 δισ.

Η ελληνική κυβέρνηση επέστρεψε από τις Βρυξέλλες κομίζοντας νέο πακέτο μέτρων, που συνοδεύει το δεύτερο -μέσα σε ενάμιση χρόνο- Μνημόνιο.

Το πρώτο στόχευε στη μείωση του ελλείμματος. Το δεύτερο στοχεύει στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η συμφωνία της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί με τις τράπεζες ήταν, κατά πώς φαίνεται, ξεκάθαρη: ή δέχονται κούρεμα 50% ή η Ελλάδα πάει για χρεοκοπία. Το τελευταίο αποφεύχθηκε για την ώρα...

Η «θηριώδης», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, συμφωνία μπορεί να φτάνει τα 130 δισ. ευρώ, έναντι 110 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου, αλλά πίσω της κρύβει πολλά ψιλά γράμματα.

Το ιδιωτικό χρέος των 205 δισ. ευρώ θα μειωθεί στα 102,5 δισ. ευρώ, αλλά σχεδόν 20 δισ. ευρώ τα παίρνουν πάλι από την πίσω πόρτα μέσω της ενίσχυσης των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Οπερ το όφελος περιορίζεται αυτόματα στα 80 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και άλλα περίπου 21 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες για επανακεφαλαιοποίηση, τότε το όφελος περιορίζεται στα 59 δισ. ευρώ.

Σε αυτή τη φάση το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο προ πρώτου Μνημονίου επίπεδο, κοντά στα 310 δισ. ευρώ, από 366 δισ. ευρώ σήμερα.

Ακόμα και το τελευταίο ευρώ δανείου που λαμβάνουμε από την τρόικα, δηλαδή τα 73 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου (ώς και την έκτη δόση που εκταμιεύεται αρχές Νοεμβρίου) μαζί με τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου Μνημονίου (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα υπόλοιπα 37 δισ. ευρώ του πρώτου Μνημονίου) θα εξοφληθούν μέχρι τέλους. Και φυσικά θα επιβαρύνουν το ελληνικό δημόσιο χρέος μαζί με τους τόκους.

Η λογική της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να ελαφρύνει παροδικά το ελληνικό χρέος, το οποίο θα αυξηθεί και θα γίνει και πάλι δυσβάστακτο αν δεν υπάρξουν νέα μέτρα. Και αυτά εντοπίζονται τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος όσο και στο αναπτυξιακό.

Η νέα συμφωνία των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, φέρνει νέο μάζεμα του Δημοσίου, που μεταφράζεται σε νέα μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και νέες αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέο κλείσιμο οργανισμών και κατάργηση οργανικών θέσεων. Και έπεται συνέχεια...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Οικονομικά παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Αποκρατικοποιήσεις
Εξανέμισαν τα κέρδη των «Κρατικών Λαχείων» για να τα ξεπουλήσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ελεύθερη με εγγύηση η ιδιοκτήτρια της FENA
Ενέργεια
Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Ευρωζώνη
Οι 9 σκόπελοι του νέου σχεδίου Μάρσαλ
Ιρλανδία
Δεν θέλει «κούρεμα» η Ιρλανδία
Τεχνοοικονομία
Google: ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση Yahoo - Microsoft
Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει
Πρεμιέρα της Nokia με Windows στα 8 και 16 GB
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κάλεσε τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην ξηρά
Υπουργείο Οικονομικών
Μόνον άνεργοι ΟΑΕΔ εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο
Η παράταση
Άλλες ειδήσεις
Αποκλεισμός στην ΕΑΣ Αιγίου
Αποζημιώσεις Interamerican