Ελευθεροτυπία - 28/10/2011
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011
ΜΕ ΚΕΡΔΗ 4,82% ΚΑΙ ΤΖΙΡΟ 89,9 ΕΚΑΤ. ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ **ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΕΞΑΡΤΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΛΕΝΕ ΑΝΑΛΥΤΕΣ
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή των αγορών στη συμφωνία των Βρυξελλών με άλμα των τραπεζικών μετοχών από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μέχρι το Χ.Α.
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε έως τις 826,37 μονάδες, ο FTSE20 έως τις 325,97 με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο και την Εθνική να ενισχύεται έως τα 2,13 και την Alpha Bank έως τα 1,25 ευρώ. Οι συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους, προοιωνίζεται συνέχεια της βραχυπρόθεσμης φοράς καθώς στις αγορές επιχειρείται η προεξόφληση του ενδεχομένου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών από το EFSF μέσω της διαδικασίας έκδοσης προνομιούχων μετοχών, κάτι που δεν βγάζει εκτός παιδιάς τους υφιστάμενους μετόχους.
Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τις ουσιώδεις λεπτομέρειες και τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αλλωστε οι πιο ψύχραιμοι δεν ξεχνούν τι ακολούθησε το μίνι ράλι μετά τη σύνοδο κορυφής της 21/7 με τον FTSE20 να υποχωρεί περισσότερο από 40% και από τον τραπεζικό κλάδο τη μετοχή της Εθνικής να διορθώνει στα ελάχιστα, 1,54 ευρώ στις 4 Οκτωβρίου, από τα υψηλά των 5,32 ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
Επενδυτικοί κύκλοι εκτιμούν πως στη συνέχεια θα υπάρξει διαφοροποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε επί μέρους επιλογές ανάλογα με την προοπτική του κάθε τραπεζικού ομίλου.
Ανάλογα με τους όρους, που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά η ΕΤΕ, η Alpha Bank ή η Πειραιώς, θα διαμορφωθούν το επενδυτικό ενδιαφέρον και η πορεία των μετοχών.
Μετά και την αντίδραση του διημέρου 26-27/10 αναλυτές εκτιμούν πως οι αγορές θα «τρέξουν» ανάλογα με τις εξελίξεις και την τελική μορφή που θα πάρει ο μηχανισμός EFSF, καθώς ουσιώδεις λεπτομέρειες δεν έχουν εισέτι καθοριστεί.
Οσον αφορά τον FTSE20, η ομάδα ανάλυσης της eZMarket θεωρεί ως σημαντικότερη διαγραμματική εξέλιξη αυτής της περιόδου την άρνηση του δείκτη να λύσει καθοδικά το κανάλι, που θα τον οδηγούσε άμεσα προς τις 250 μονάδες.
Κέρδισε χρόνο
Το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί να κέρδισε χρόνο, η μακροπρόθεσμη στήριξη να επιβεβαιώθηκε στα δύσκολα (της 25/10) και οι αγοραστές να επανήλθαν, ωστόσο η συνέχεια αναμένεται να είναι αβέβαιη.
Ο τζίρος που σημειώθηκε στη συνεδρίαση της 27/10 θεωρείται ενδεικτικός τής κατ' αρχήν διάθεσης μεταστροφής, που ωστόσο μένει να επιβεβαιωθεί (ή διαψευστεί) στη συνέχεια. Η παραμονή του FTSE20 πάνω από τις 277 μονάδες δίνει πόντους στο ανοδικό σενάριο, η έκταση του οποίου θα εξαρτηθεί κυρίως από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
Από τεχνικής πλευράς ο FTSE20 μπορεί εάν διασπασθεί ανοδικά η ζώνη των 335-340 μονάδων, να κινηθεί έως την περιοχή των 400 μονάδων αν και για ένα τέτοιο σενάριο χρειάζονται αύξηση του μέσου όρου συναλλαγών (πάνω από τα 80-90 εκατ. ευρώ) και διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Με την απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, πως η συμφωνία δεν κρύβει... ψιλά γράμματα και δεν αφήνει ουσιαστικές διαφορές που θα ανακύψουν στη συνέχεια. *