Έντυπη Έκδοση

Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Αυξήσεις στα «φτηνά» τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματους μέσω της κατάργησης των «σταυροειδών επιδοτήσεων» για τους μικρούς και μεσαίους οικιακούς καταναλωτές ζητεί από την ελληνική κυβέρνηση και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ακολουθώντας τα βήματα της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού και της τρόικας.

Αυξήσεις τιμολογίων ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΟΕ Maria Van der Hoelven Αυξήσεις τιμολογίων ζήτησε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΟΕ Maria Van der Hoelven Οι συστάσεις του ΔΟΕ για ταχύ εξορθολογισμό των τιμολογίων, ώστε οι μικρότεροι καταναλωτές να μην πληρώνουν φτηνότερα το ρεύμα «επιδοτούμενοι» από τα ακριβά τιμολόγια όσων καταναλώνουν περισσότερο, περιλαμβάνονται στην έκθεση του Οργανισμού για την ελληνική αγορά ενέργειας.

«Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πωλεί ηλεκτρική ενέργεια στους τελικούς χρήστες σύμφωνα με ρυθμιζόμενα τιμολόγια που δεν αντικατοπτρίζουν τα κόστη. Συνεπώς, η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε πλήρως κοστοστρεφή τιμολόγια, και αναίρεση των σταυροειδών επιδοτήσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ηδη η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αυξήσει το 2012 τα τιμολόγια λιανικής κατά 19% σε μέσο όρο μετά τις φετινές αυξήσεις κατά 13%, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι η συζήτηση για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια λιανικής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει περιθώρια μέχρι και το 2013 να προσαρμόσει τα τιμολόγια ρεύματος στο κόστος παραγωγής, κάτι που σημαίνει ότι οι επερχόμενες ανατιμήσεις στο ρεύμα θα μοιραστούν σε δύο δόσεις.

Στην έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας επισημαίνεται επίσης ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι η 4η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι εντός του Νοεμβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη πώληση της ΔΕΠΑ και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ (αγωγοί). Οπως είπε, για τη ΔΕΠΑ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν (Socar) και από το Κατάρ.

Για τη ΔΕΗ, επανέλαβε ότι εξετάζεται η πώληση μεριδίων της σε θυγατρικές στις οποίες ανήκουν τα δίκτυα, η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» με μονάδες διαφόρων τύπων καυσίμου που θα διατεθούν σε ιδιώτες και η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, την επόμενη εβδομάδα κλείνει σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου η εκκρεμότητα με την Ε.Ε. σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη σε ιδιώτες, μέσω και της πώλησης συγκεκριμένων λιγνιτικών μονάδων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συμφωνία "κουρέματος" ελληνικού χρέους
Ανακουφίστηκαν οι ξένοι
ΣΕΒ: Δεν είναι για πανηγυρισμούς
«Νέα επώδυνα μέτρα περιμένουν οι Ελληνες»
Δεν ενεργοποιούνται τα CDS
Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών ενθουσίασε το Χ.Α.
Αποκρατικοποιήσεις
Εξανέμισαν τα κέρδη των «Κρατικών Λαχείων» για να τα ξεπουλήσουν
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ελεύθερη με εγγύηση η ιδιοκτήτρια της FENA
Ενέργεια
Ακριβότερο ρεύμα στους μικρομεσαίους καταναλωτές ζητεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας
Ευρωζώνη
Οι 9 σκόπελοι του νέου σχεδίου Μάρσαλ
Ιρλανδία
Δεν θέλει «κούρεμα» η Ιρλανδία
Τεχνοοικονομία
Google: ο τρίτος άνθρωπος στη σχέση Yahoo - Microsoft
Netflix: όταν η επιτυχία σκοτώνει
Πρεμιέρα της Nokia με Windows στα 8 και 16 GB
Υπουργείο Ανάπτυξης
Κάλεσε τους εφοπλιστές να επενδύσουν στην ξηρά
Υπουργείο Οικονομικών
Μόνον άνεργοι ΟΑΕΔ εξαιρούνται από τον κεφαλικό φόρο
Η παράταση
Άλλες ειδήσεις
Αποκλεισμός στην ΕΑΣ Αιγίου
Αποζημιώσεις Interamerican