Έντυπη Έκδοση

BLOGGERS

Κάθαρση, όχι «κάψιμο»

Για την επικινδυνότητα του συνθήματος «να καεί η Βουλή» επιχειρηματολογεί ο http://arkoudos. com/blog.

Εδώ θα διαβάσετε ένα απόσπασμα και για το πλήρες κείμενο ανατρέξτε στο blog.

«Αν κάτι με στοιχειώνει, κάθε φορά, είναι οι κρεμάλες, τα ντου στη Βουλή, το σύνθημα "να καεί το μπουρδέλο η Βουλή". Με τρομάζει αυτό το σύνθημα, βαθιά, με τρομοκρατεί. (...)

Η αμεσοδημοκρατία, που είναι ένα ευγενές, τολμώ να πω, όνειρο πολλών, δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Θα μπορούσαμε να γίνουμε εκείνο το χωριό που αυτοδιοικείται -αλλά δεν πρόκειται, όχι εξαιτίας του γείτονά μου που κατεβάζει τα σκουπίδια του ενώ έχει απεργία, ή που δεν κόβει απόδειξη ενώ κατηγορεί αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ή που βρίζει το μετανάστη που "του έχει φάει τις δουλειές", ή, ή, ή (...) Οχι γι' αυτό.

Αλλά γιατί τα κενά εξουσίας, ειδικά τα τόσο μεγάλα κενά εξουσίας, θα καλυφθούν, άμεσα, από τους ισχυρούς. Και, πιο ισχυρός από τους εκατό, διακόσιους, χίλιους που θα μπουν με λοστάρια μέσα στη Βουλή και θα ανοίξουν όποιο κεφάλι βρουν, είναι ο τύπος που έχει όπλο, πιο ισχυρός από αυτόν είναι ο τύπος που έχει πολυβόλο, πιο ισχυρός από αυτόν ο τύπος που έχει τανκς, πιο ισχυρός ακόμα ο τύπος που έχει ξέρω 'γώ πενήντα αστέρια ή ένα σφυροδρέπανο στη σημαία του.

Το "και μετά;" μοιάζει ένας αξιοπρεπής λόγος να φοβάμαι. Αλλά, παραδόξως, δεν είναι ούτε αυτό. Ο λόγος που φοβάμαι είναι η εμπιστοσύνη.

Καμιά δεκαριά νοματαίοι αποφάσισαν πως δεν είμαστε αρκετά ικανοί να αντέξουμε την αλήθεια. Στην αρχή, έταζαν θέσεις στο Δημόσιο π.χ. με λεφτά που δεν είχαν, και τα δανείζονταν. Μικρό το επιτόκιο, μπορούσαν. Κρατούσαν επιχειρήσεις ανοιχτές με λεφτά που δεν είχαν, και τα δανείζονταν. Μικρό το επιτόκιο, μπορούσαν. Δεν σου έλεγαν όμως "ψιτ, πού 'σαι, δεν παράγουμε. Αν συνεχιστεί αυτό, θα βουλιάξουμε". Αντιθέτως, έταζαν περισσότερες θέσεις, περισσότερο Δημόσιο, περισσότερα επιδόματα. Το βασικό πρόβλημα ήταν πως δεν είχαν εμπιστοσύνη στον κόσμο. Του έλεγαν ψέματα. Ηξεραν, πίστευαν πως αν του έλεγαν την αλήθεια, θα λειτουργούσε λάθος. Και συνέχισαν να μην τον εμπιστεύονται. (...)».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
www.τελείακαιπαύλα.enet
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Στα άδυτα του αρχαιότερου Αστεροσκοπείου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αιματηρή ληστεία με θύμα 78χρονο
Δικαιοσύνη
Εισαγγελείς: Οχι στην κατάργηση της ιεραρχίας
Δικαστήριο της Χάγης
«Η Ευρώπη της Γερμανίας υποχρέωσε την Ελλάδα να παραιτηθεί από κάθε ασυλία»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαστική ασυμφωνία μέσα σε ένα μήνα για Σεϊσίδη
Εκκληση Ακαδημίας Αθηνών
«Από ήρωες του πολέμου, στη χλεύη των τότε ηττημένων»
Μαθητική παρέλαση
Γύρισαν τα κεφάλια από την άλλη μεριά
Ναρκωτικά
Μεταναστεύουν οι πιάτσες των ναρκωτικών
Άλλες ειδήσεις
5η παράταση για τους ημιυπαίθριους
Ανεστάλη η απεργία στα ΚΤΕΛ, κανονικά τα δρομολόγια
Εκκληση για τρόφιμα και φάρμακα
Το Νοσοκομείο Γρεβενών και ο Μητροπολίτης
Παιχνίδια σε δήμους με βοσκότοπους-φιλέτα
Φάσμα απολύσεων για τους εργαζομένους στο «Δαφνί», ειδικά στη μονάδα «18 ΑΝΩ»