Έντυπη Έκδοση

ΑΝΩΤΑΤΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΑΡ. ΠΑΓΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Εισαγγελείς: Οχι στην κατάργηση της ιεραρχίας

Το καθεστώς ιεραρχικής εξάρτησης των εισαγγελέων υπερασπίζεται με σθένος η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αντιδρώντας στην προσπάθεια νομοθετικής ανατροπής του.

Με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, οι ανώτατοι εισαγγελικοί λειτουργοί αντιδρούν στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι εισαγγελείς συνδέονται με σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από τους ανωτέρους τους, καθώς και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως επικεφαλής. Θυμίζουμε ότι η ρύθμιση έχει επικριθεί έντονα και από τη συνδικαλιστική ένωση του εισαγγελικού σώματος, ως μέτρο που αποδυναμώνει την εσωτερική ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών και δοκιμάζει την αξιοπιστία και το κύρος του εισαγγελικού θεσμού. Στηριζόμενος σε αυτή τη διάταξη, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς απαίτησε από τους κατωτέρους του εισαγγελείς να συμμορφωθούν με την απόφασή του και να μη διαβιβάσουν στη Βουλή τη δικογραφία για το Βατοπέδιο.

«Κρίνεται ως μη ορθή, αφού έτσι ουσιαστικά καταργείται η παραδεδεγμένη αρχή της ιεραρχικής συγκρότησης της εισαγγελίας. Η απάλειψη της αναφοράς του εισαγγελέα του Α.Π. ως προϊσταμένου όλων των εισαγγελέων είναι επιεικώς απαράδεκτη και τείνει σε σαφή μείωση του θεσμού», αναφέρει στην απόφασή της η Ολομέλεια.

Εσφαλμένη θεωρεί ότι είναι και η κατάργηση του δικαιώματος των εισαγγελέων Εφετών να απευθύνουν παραγγελίες και οδηγίες στους εισαγγελείς της περιφέρειάς τους και τους ανακριτικούς υπαλλήλους.

Το ίδιο νομοσχέδιο προωθεί σημαντικές αλλαγές και στο σύστημα προαγωγών των δικαστικών λειτουργών, αφού προβλέπει ότι η αναρρίχησή τους σε ανώτερο βαθμό θα γίνεται με βάση τη σύγκριση των προσόντων των υποψηφίων, σε αντίθεση με το σημερινό καθεστώς, όπου κυρίως μετράει η αρχαιότητα.

«Η ρύθμιση είναι ορθή, επειδή πολλές φορές ικανότατοι δικαστικοί λειτουργοί καθηλώνονται, λόγω του ότι προηγούνται στην επετηρίδα άλλοι που καταφανώς υστερούν», τονίζει η Ολομέλεια των εισαγγελέων. Ωστόσο, διατυπώνει ενστάσεις σχετικά με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στα μέλη του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ), που αποφασίζει για τις προαγωγές, να στηρίξουν την κρίση τους και στην προσωπική τους αντίληψη για την ικανότητα των, υπό προαγωγή, δικαστών. Με άλλη διάταξη, θεσμοθετείται η υποχρέωση του ΑΔΣ να αιτιολογεί πλήρως τις αποφάσεις του για τις προαγωγές.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Στα άδυτα του αρχαιότερου Αστεροσκοπείου
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Αιματηρή ληστεία με θύμα 78χρονο
Δικαιοσύνη
Εισαγγελείς: Οχι στην κατάργηση της ιεραρχίας
Δικαστήριο της Χάγης
«Η Ευρώπη της Γερμανίας υποχρέωσε την Ελλάδα να παραιτηθεί από κάθε ασυλία»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαστική ασυμφωνία μέσα σε ένα μήνα για Σεϊσίδη
Εκκληση Ακαδημίας Αθηνών
«Από ήρωες του πολέμου, στη χλεύη των τότε ηττημένων»
Μαθητική παρέλαση
Γύρισαν τα κεφάλια από την άλλη μεριά
Ναρκωτικά
Μεταναστεύουν οι πιάτσες των ναρκωτικών
Άλλες ειδήσεις
5η παράταση για τους ημιυπαίθριους
Ανεστάλη η απεργία στα ΚΤΕΛ, κανονικά τα δρομολόγια
Εκκληση για τρόφιμα και φάρμακα
Το Νοσοκομείο Γρεβενών και ο Μητροπολίτης
Παιχνίδια σε δήμους με βοσκότοπους-φιλέτα
Φάσμα απολύσεων για τους εργαζομένους στο «Δαφνί», ειδικά στη μονάδα «18 ΑΝΩ»