Έντυπη Έκδοση

Ενας ωραίος μανιακός του ποδοσφαίρου

Ο ΝΙΚΟΣ Νταμπίζας δεν υπήρξε παίκτης του Ολυμπιακού, παίκτης της Νιουκάσλ, παίκτης της Λάρισας.

Ούτε στον Παναθηναϊκό σε θέλουν πια, βρε Κάρλος Ούτε στον Παναθηναϊκό σε θέλουν πια, βρε Κάρλος Διά του Ολυμπιακού, διά της Νιουκάσλ, διά της Λάρισας, υπήρξε ένας παίκτης του ποδοσφαίρου.

Στην Αγγλία, απ' τα 25 χρόνια του εκεί, συνειδητοποίησε το αληθινό σχήμα. Πως, πάνω απ' τις ομάδες, είναι το παιχνίδι. The game. Οι ομάδες εξυπηρετούν το να παίζεται το παιχνίδι. Ακριβώς όπως όταν χωριζόμασταν, σε ομάδες, μικροί. Μισοί από 'δώ, μισοί από 'κεί. Για να παίξουμε. Το παν ήταν αυτό. Οχι να χωριστούμε. Να παίξουμε.

Ο Νταμπίζας, ως εκ τούτου, εμβάθυνε στο αντικείμενο-ποδόσφαιρο. Οσο έσκαβε και ανακάλυπτε τόσο το λάτρευε. Εγινε ένας ωραίος football maniac. Γι' αυτό και ξεκινά, πλέον, με όλα τα φόντα. Να εξελιχθεί, αύριο-μεθαύριο, σε καλό προπονητή.

«Το φινάλε ήρθε αλλά μια νέα αρχή γίνεται» σημείωσε, και τούτο είναι που εννοεί, η προπονητική δηλαδή, στη δήλωση-ανακοίνωση της αποχώρησής του απ' τη λεγόμενη «ενεργό δράση». Μια αποχώρηση, αντισυμβατική. Συνήθως, το πνεύμα είναι πρόθυμο αλλ' η σαρξ ασθενής. Εδώ, ήταν «το μεν σώμα πρόθυμο, ο δε νους ασθενής». Η εμβάθυνση έφερε την αυτογνωσία. Και η αυτογνωσία, την υπέροχη αίσθηση της πληρότητας. «Βάσει των δυνατοτήτων μου, πέτυχα ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν. Εξάντλησα το όποιο ταλέντο είχα και φεύγω ικανοποιημένος ξέροντας ότι πέτυχα ό,τι καλύτερο μπορούσα».

Πόσοι, κοιτάζοντας 21 χρόνια και 702 αγώνες πίσω, είναι εις θέσιν (εν είδει προσωπικού απολογισμού) να το πουν;

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Αθλητικά παρασκήνια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Ποδόσφαιρο
Βουνό τα προβλήματα
Ενδεκάδα που κερδίζει δεν αλλάζει
ΑΕΚ: Ζητείται λύση στο τραγικό αδιέξοδο...
Ετοιμο το προσύμφωνο
Βλέμμα στα νιάτα
Διαιτησία
«Ηταν υπερβολικός ο ζήλος»
Διεθνή
Τα βλέμματα στο «Μεάτσα»
Δικαστικό ρεπορτάζ
Μένει μέσα ο Μπέος
Μπάσκετ
Ψάχνουν να βρουν τα πατήματά τους
Εκανε σεφτέ στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός