Έντυπη Έκδοση

Θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης με χρήση βλαστοκυττάρων

Τα πρώτα αποτελέσματα, που είναι ενθαρρυντικά, παρουσιάστηκαν στο ευρωπαϊκό συνέδριο των χρόνιων πνευμονικών παθήσεων που έγινε στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Η έρευνα πραγματοποιηθηκε στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης σε κλινική μελέτη με θέμα την αξιολόγηση της χορήγησης βλαστοκυττάρων του λιπώδους ιστού για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης σε συνεργασία με τα εργαστήρια της Biohellenika. Η πνευμονική ίνωση είναι μια ανίατη ταχέως εξελισσόμενη ασθένεια. Στη μελέτη αυτή μετείχαν 40 ασθενείς με προχωρημένη ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση. Από αυτούς μέχρι σήμερα ολοκλήρωσαν την αξιολόγηση οι 14. Οι υπόλοιποι ασθενείς συνεχίζουν τη θεραπεία. Δεν παρατηρήθηκαν επιπλοκές από τη χορήγηση. Στο τεστ της βάδισης των 6 λεπτών οι ασθενείς έδειξαν βελτίωση. Η δοκιμασία αυτή είναι κλασική και χρησιμοποιείται ως δείκτης αξιολόγησης της πνευμονικής λειτουργίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση ο κανόνας είναι η συνεχής επιδείνωση και όχι η βελτίωση της κατάστασης του ασθενούς. Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ελπίδες για αυξημένη επιβίωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών αυτών, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ανίατοι και κατά κανόνα σύντομα χάνουν τη μάχη. Το διεθνώς πρωτότυπο πρωτόκολλο θεραπείας που ακολουθεί για τους ασθενείς αυτούς η μελέτη προβλέπει αρχικά τη λιποαναρρόφηση, στη συνέχεια την απομόνωση, τον ποιοτικό έλεγχο, την κρυοσυντήρηση και τέλος την ενδοβρογχική χορήγηση των βλαστοκυττάρων που απομονώνονται από το λίπος σε επαναλαμβανόμενες εγχύσεις ανά τρίμηνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Γενετική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Ανακούφιση πόνου
Διεθνής απαίτηση για αποτελεσματικότερες θεραπείες του πόνου
Βλαστοκύτταρα
Θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης με χρήση βλαστοκυττάρων
Δερματολογία
Βοηθώντας το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ψωρίαση
Διαβήτης
Διαβητική νευροπάθεια και Alpha Lipoic Acid
Διατροφή
«Ολοι μαζί τα... παρα-φάγαμε»
Καρκίνος
Νέα όπλα κατά του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού
Οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Άλλες ειδήσεις
Ο καιρός της γρίπης