Έντυπη Έκδοση

ΜΗΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Νέα όπλα κατά του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή μιας στις 10 γυναίκες, συνήθως μετά την εμμηνόπαυση (περίπου τα 2/3 των ασθενών είναι ήδη στην εμμηνόπαυση). Παρόλο που αναφερόμαστε στον καρκίνο του μαστού σαν μια νόσο, η έρευνα στις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ταυτοποίηση τουλάχιστον 4 διαφορετικών παθήσεων μέσα στη νόσο, με διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία.

Περίπου στα 2/3 των ασθενών η ύπαρξη «υποδοχέων» για τις γυναικείες ομόνες (οιστρογόνα & προγεστερόνη) στα κακοήθη κύτταρα κατατάσσουν τη νόσο σε «ορμονοευαίσθητη». Συνήθως αυτές οι γυναίκες έχουν καλύτερη πορεία, ενώ ο ογκολόγος τους έχει στη φαρέτρα του μια ομάδα φαρμάκων (ορμονοθεραπεία) με πολύ καλά αποτελέσματα και ελάχιστες παρενέργειες.

Υπάρχουν τέσσερις ομάδες φαρμάκων που αποτελούν την «ορμονοθεραπεία». Η ταμοξιφαίνη, ένα παλιό φάρμακο που αναπτύχθηκε και καθιερώθηκε στις δεκαετίες του '70 και '80 και ακόμα παραμένει η χρυσή επιλογή για τις νέες γυναίκες.

Οι αναστολείς αρωματάσης (αναστροζόλη, λετροζόλη και εξεμεστάνη), μια σημαντική εξέλιξη στην ορμονοθεραπεία, που αναπτύχθηκαν στις δύο τελευταίες δεκαετίες, μόνο όμως για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Η φουλβεστράνη, ένα αποτελεσματικό αλλά ενέσιμο φάρμακο που χορηγείται προς το παρόν μόνο σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μεταστατική νόσο.

Τα ανάλογα της ορμόνης LHRH που χρησιμοποιούνται για να οδηγήσουν (προσωρινά) μια νέα γυναίκα στην εμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες με πρώιμη νόσο (περιορισμένη στο μαστό ή και στους λεμφαδένες της μασχάλης) θεραπευτικά αντιμετωπίζονται διαφορετικά από εκείνες με μεταστάσεις σε άλλα όργανα (π.χ. οστά, πνεύμονες ή ήπαρ). Οι πρώτες αντιμετωπίζονται «προληπτικά», με σκοπό να αποφύγουν την υποτροπή του καρκίνου ενώ οι δεύτερες «θεραπευτικά», με σκοπό να παραταθεί η επιβίωσή τους και να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της νόσου. Ετσι, ο ογκολόγος με την ασθενή μπορούν να συζητήσουν λεπτομερώς τις επιλογές και την αποτελεσματικότητα της κάθε στρατηγικής, τις παρενέργειες και το όφελος, τις προσδοκίες και την πραγματικότητα.

Η νέα χιλιετία βρήκε τις ομάδες ογκολόγων που ασχολούνται με το μαστό να ανοίγουν πολλά μέτωπα στην ορμονοθεραπεία, θέτοντας ερευνητικά ερωτήματα, σχεδιάζοντας μεγάλες κλινικές μελέτες και κερδίζοντας σημαντικές νίκες που αλλάζουν σιγά σιγά το σκηνικό.

Στην πρώιμη φάση της νόσου, βελτιώσαμε τα ποσοστά οριστικής νίκης κατά του καρκίνου. Ολο και λιγότερες γυναίκες θα υποτροπιάσουν, καθώς η καλύτερη ορμονοθεραπεία συνδυάστηκε με πιο αποτελεσματική χημειοθεραπεία και την εισαγωγή «στοχευτικών» παραγόντων στη θεραπευτική.

Παρ' όλα αυτά, ακόμα ένα ποσοστό από τις ασθενείς μας θα έρθουν κάποτε αντιμέτωπες με την υποτροπή, με ό,τι αυτό σημαίνει για την υγεία, τη ζωή και την ψυχολογία τους. Οι αναστολείς αρωματάσης αποτελούν και πάλι ένα από τα κύρια όπλα στην αντιμετώπιση της ορμονοευαίσθητης νόσου.

Η «ιπποκράτεια» ισορροπία

Ωστόσο, είναι σύνηθες η νόσος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να γίνεται ανθεκτική στα φάρμακα και να χρειάζεται μια δεύτερη γραμμή ορμονοθεραπείας ή την προσεκτική χρήση της χημειοθεραπείας, σε μια «ιπποκράτεια» ισορροπία του «ωφελέειν ή μη βλάπτειν». Από την άλλη πλευρά, γίνονται συνεχώς προσπάθειες να αναστραφεί η αντοχή στην ορμονοθεραπεία, που ξεκινούν από μοντελοποίηση της νόσου στο εργαστήριο και καταλήγουν σε μεγάλες διεθνείς κλινικές μελέτες.

Μια από αυτές παρουσιάστηκε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Στοκχόλμη. Γνωρίζαμε από παλιότερες μελέτες ότι ο ενδοκυττάριος δρόμος του m-Tor παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αντοχής του όγκου στους αναστολείς αρωματάσης. Ετσι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αναστολέα αυτού του δρόμου σε χάπι (everolimus) σε συνδυασμό με δεύτερης γραμμής ορμονοθεραπεία σε ασθενείς που είχαν ήδη πάρει αναστροζόλη ή λετροζόλη και εμφάνισαν υποτροπή. Η μελέτη, με το ποιητικό όνομα BOLERO-2, κατένειμε τυχαία πάνω από 700 γυναίκες να πάρουν εξεμεστάνη σε συνδυσμό με everolimus ή με placebo. Οι γυναίκες στις οποίες δόθηκε everolimus εμφάνισαν σημαντικότατο όφελος, υπερδιπλασιάζοντας τη χρονική περίοδο ώς την επόμενη υποτροπή.

Μαθαίνουμε πια ότι μπορούμε να αναστρέψουμε (τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα) την αντοχή στην ορμονοθεραπεία. Μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία στις ασθενείς μας να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς χημειοθεραπεία αλλά με φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα, παρεμβαίνουν στη βιολογία της νόσου και εμφανίζουν σημαντικά ευνοϊκότερο προφίλ ασφάλειας στη χορήγησή τους. Το μέλλον ελπίζουμε ότι θα έχει πολλά ακόμα νέα σαν αυτά που πρόσφατα ακούσαμε...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Ανακούφιση πόνου
Διεθνής απαίτηση για αποτελεσματικότερες θεραπείες του πόνου
Βλαστοκύτταρα
Θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης με χρήση βλαστοκυττάρων
Δερματολογία
Βοηθώντας το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ψωρίαση
Διαβήτης
Διαβητική νευροπάθεια και Alpha Lipoic Acid
Διατροφή
«Ολοι μαζί τα... παρα-φάγαμε»
Καρκίνος
Νέα όπλα κατά του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού
Οικονομική κρίση
Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νέων
Άλλες ειδήσεις
Ο καιρός της γρίπης