Έντυπη Έκδοση

Ξανακόβουν τις επικουρικές και το εφάπαξ

Πέμπτο ψαλίδι σε 900.000 συντάξεις

Νέα περικοπή θα υποστεί και το εφάπαξ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» αποδοχών, αλλά και ενοποίηση των επικουρικών ταμείων προωθεί τώρα η κυβέρνηση. Θα πρόκειται για την 5η, εντός 18μήνου, περικοπή των συντάξεων σε περισσότερα από 900.000 άτομα, αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εσόδων, της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των αποδοχών και της «απειθαρχίας» των επιχειρήσεων εν μέσω διάλυσης της δημόσιας διοίκησης. Το δέλεαρ για την ένταξη όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα θα είναι το μικρότερο «κούρεμα» των συντάξεων. Οσα Ταμεία δεν ενταχθούν, θα υποστούν μεγαλύτερες περικοπές (έως 30%). Στη συνέχεια θα επιβληθούν νέες περικοπές και στο εφάπαξ. Οι ασφαλισμένοι φοβούνται ότι στόχος είναι τα αποθεματικά των επικουρικών του Δημοσίου, ύψους 3 δισ. ευρώ, ενώ το ΙΚΑ χρωστάει στο ΕΤΕΑΜ -Ταμείο υποδοχής των άλλων επικουρικών- άνω των 3 δισ. ευρώ. Τα δώρα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους και ανέργους (ΟΑΕΔ) εξαρτώνται από την 6η δόση και την πληρωμή στο ακέραιο -πριν από το PSI- ομολόγων 950 εκατ. ευρώ που διαθέτουν τα Ταμεία και λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο, αλλά και την προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης για το 2012.

Πλήρες θέμα...

 • Ομόλογα

  • ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Βαθύ κούρεμα μελετά η κυβέρνηση
   Σενάρια για μεγαλύτερο κούρεμα των ομολόγων μελετά η κυβέρνηση. Το σχέδιο για τους όρους ανταλλαγής, που πρόκειται να γνωστοποιηθεί στις τράπεζες εντός της εβδομάδας, αυξάνει τις απώλειές τους στο 75%. Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, που έχει αποφασιστεί, δεν επαρκεί για να μειωθεί το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
 • Κλειστά επαγγέλματα

  • ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ -30% για συμβολαιογράφους, μηχανικούς και δικηγόρους
   ΜΕΓΑΛΕΣ μειώσεις αμοιβών για συμβολαιογράφους (τουλάχιστον 30%), μηχανικούς και δικηγόρους έχουν βάλει μπρος κυβέρνηση και τρόικα. Το πρώτο στάδιο εφαρμόζεται τον Δεκέμβριο του 2011 και το δεύτερο -συνδεόμενο με την 7η δόση- τον Μάρτιο του 2012. Καταργούνται οι ελάχιστες αμοιβές, αφαιρείται επαγγελματική ύλη, επιτρέπεται η δημιουργία δικηγορικών εταιρειών με υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αίρονται οι κανονιστικές διατάξεις των επαγγελματικών επιμελητηρίων.
 • Οικονομική πολιτική

  • ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ DAILY TELEGRAPH ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ «ΣΟΦΟΥ» ΜΠΟΦΙΝΓΚΕΡ Προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν κοινωνική έκρηξη
   Εξ ιδίων φαίνεται να κρίνουν οι Αγγλοι τα αλλότρια. Διαδηλώσεις σπουδαστών στο Λονδίνο, πριν από ένα χρόνο Ακόμη και Γερμανοί σοφοί φοβούνται πλέον κατάρρευση του ευρώ, ενώ η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αποκαλύπτει «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» του Φόρεϊν Οφις εν όψει κοινωνικών αναταραχών από την προβλεπόμενη κατάρρευση της ευρωζώνης.
 • Επιχειρήσεις

  • Βενιζέλος: Θεσσαλονίκη ευκαιρίας
   Ιδιαίτερη αναφορά σε θέματα αιχμής τής Θεσσαλονίκης (λιμάνι, Διεθνής Εκθεση, Ζώνη Καινοτομία κ.ά.) έκανε το Σάββατο, σε εκδήλωση του Money Show, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, για να υποστηρίξει πως «το πρόβλημα της πόλης είναι πολιτικό. Είναι ζήτημα αυτοσυνειδησίας, αυτοπεποίθησης και τοπικής αποφασιστικότητας.
 • Τουρισμός

 • Εμπόριο

  • Τα μεγάλα εμπορικά αγγίζει λιγότερο η κρίση
   Μείωση 9% εμφάνισε ο τζίρος των καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» και στο «Mediterannean Cosmos» στη Θεσσαλονίκη, ενώ σταθερός παρέμεινε ο τζίρος του εμπορικού κέντρου «Golden Hall» στο 9μηνο, δείχνοντας ότι αντιστέκονται καλύτερα στην οικονομική κρίση σε σχέση με το λιανικό εμπόριο, σύμφωνα με την εισηγμένη Lamda Development.
 • Εξαγωγές

  • Στο 29,4% οι εξαγωγές πλαστικών ειδών το 2010
   Ηοικονομική κρίση έπληξε την εγχώρια αγορά πλαστικών ειδών συσκευασίας την περίοδο 2009-2010, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και της εγχώριας παραγωγής, αναφέρει κλαδική μελέτη της διεύθυνσης οικονομικών μελετών της ICAP.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Νέα υπηρεσία Μητρώου
   Μια νέα διαδικτυακή υπηρεσία «Βασικά Στοιχεία Φορολογούμενου (για Μη Φυσικό Πρόσωπο)» εγκαινίασε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.