Έντυπη Έκδοση

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΥΣΗ

Αραβική Ανοιξη κι ελληνικός χειμώνας

Οι αραβικές πλατείες συναντούν τις ελληνικές. Δύο κινηματογραφικά εγχειρήματα, που απαντούν άμεσα στην επικαιρότητα και καταγράφουν κοινωνικά αδιέξοδα και εκρήξεις, θα συναντηθούν στο Γκέτε και το Γαλλικό Ινστιτούτο, χάρη στο πενθήμερο σεμινάριο Ανάπτυξης Σεναρίου, που οργανώνει από σήμερα το Ινστιτούτο Storydoc (μέχρι και την Παρασκευή).

Στιγμιότυπο από την ταινία «Radical Youth» Στιγμιότυπο από την ταινία «Radical Youth» Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη το ήδη φημισμένο πρότζεκτ «Harrer-Harrer» (Λευτεριά-Λευτεριά), μια πρωτοβουλία του Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Σκάνταρ Κόπτι, που, συνυπογράφοντας με τον Ισραηλινό Γιαρόν Σάνι την ταινία «Σταυροδρόμια ζωής» (Ajami), έφτασε το 2009 στις υποψηφιότητες για το ξενόγλωσσο Οσκαρ.

100 ταινίες

Το «Harrer-Harrer» είναι μια κινηματογραφική πρόκληση, με θέμα την Αραβική Ανοιξη. Ανταποκρίθηκαν σ' αυτήν 160 νέοι σκηνοθέτες από Αμμάν, Βηρυτό, Τύνιδα, Κάιρο, Ραμάλα, Γιάφα, Μαρακές, Χαρτούμ και Ντόχα, προσφέροντας συνολικά 100 ταινίες μικρού μήκους. Οπως λέει ο ίδιος ο Κόπτι, μέσω του πρότζεκτ θέλησαν «να διευκολύνουν την έκφραση των Αράβων αφηγητών, να διασφαλίσουν ότι οι απόψεις τους θα καταγραφούν, αλλά και θα κυκλοφορήσουν στην περιοχή, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο της ιστορίας της. Καθένα χωριστά, αλλά και όλα μαζί, τα φιλμ προσφέρουν ένα στιγμιότυπο του αραβικού κόσμου στη διάρκεια της χρονιάς, που χαρακτηρίζεται από ποικιλία και εξαιρετική διαύγεια».

Θα γίνει και ειδική στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Αραβική Εξέγερση», με τη συμμετοχή του γενικού διευθυντή του Arab Culture Fund, Ουσάμα Ριφάχι, της διευθύντριας του φεστιβάλ Box-Dox της Δαμασκού, Ντιάνα Ελ Τζεϊρουντί, της Αιγύπτιας σκηνοθέτιδας Γιασμίνα Μετουαλί και της υπεύθυνης συμπαραγωγών του ARTE, Μαντλέν Αβραμουσίς.

Η δικιά μας «απάντηση» στο αραβικό πρότζεκτ είναι το «PRISM GR2010», που θα παρουσιαστεί στο σεμινάριο για πρώτη φορά από τους εμπνευστές του, τους σκηνοθέτες-παραγωγούς και φίλους Αννα-Μαρία Πασχαλίδου και Νίκο Κατσαούνη. Επιστρέφοντας στο 2010 στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια στο εξωτερικό, τη βρήκαν σε κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης. Επιθυμώντας να καταγράψουν τον ελληνικό χειμώνα 2010-2011 με ένα νέο τρόπο, συγκέντρωσαν μια ομάδα από 14 φωτορεπόρτερ, καθοδηγώντας τους να κάνουν το πέρασμα στη multimedia αφήγηση.

27 ιστορίες

Αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού ήταν 27 ιστορίες ανθρώπων με διαφορετική κοινωνική προέλευση, που έχουν όλοι επηρεαστεί από την κρίση. Οι ταινιούλες γυρίστηκαν σε διάστημα 16 εβδομάδων και ανέβαιναν διαδοχικά στην ιστοσελίδα www.theprism.tv. Τώρα συνενώθηκαν σε ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, που επιλέχτηκε για το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί και ακόμα μια δυνατότητα χρηματοδότησης για τους Ελληνες σκηνοθέτες, ο νέος διεθνής τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera Balkans από τον υπεύθυνο συμπαραγωγών Diani Hasecic. Θα γίνουν masterclasses από τον διεθνούς φήμης μοντέρ Νιλς Π. Αντερσεν και τον υπεύθυνο προγράμματος του φεστιβάλ της Κοπεγχάγης Τρουλς Λι, ο Καναδός διανομέας, Ζαν Ροφκάμπ, θα παρουσιάσει τα success stories του 2001, εξηγώντας γιατί το τρέιλερ και η έναρξη ενός ντοκιμαντέρ οδηγούν στην επιτυχία, κ.ά.

info: www.storydoc.gr. Το Ινστιτούτο εξειδικεύεται στην παροχή κατάρτισης και τεχνογνωσίας για τη συμπαραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ στη διεθνή σκηνή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινηματογράφος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Εφυγε ο Βαγγέλης Λειβαδάς
Η τελευταία πράξη του δράματος
Εικαστικά
Από λευκό χαρτί
Κινηματογράφος
Αραβική Ανοιξη κι ελληνικός χειμώνας
Μουσική
Ονειρικός λυρισμός
Θέατρο
Καθαρίζει για την τέχνη
Νίκος Γιαλούρης
Απώλεια για την αρχαιολογική έρευνα
Τηλεόραση
Παιδιά στο χασάπικο
Πετρέλαιο και αέριο
Τραγούδια προσφοράς στην ΕΤ1