Ελευθεροτυπία - 28/12/2009
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009
Ο αριστοτέχνης του Βορρά
Μετά τα δύο αξιοσημείωτα μυθιστορηματικά «πορτρέτα» του Τσιτσάνη και του Βαμβακάρη, ο Θεσσαλονικιός Γιώργος Σκαμπαρδώνης επιστρέφει στα νερά του, στο διήγημα, δείχνοντας πως... «πάλι κεντάει ο στρατηγός».
Η νέα του συλλογή διηγημάτων, η έκτη, με τίτλο «Μεταξύ σφύρας και Αλιάκμονος» (εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»), φανερώνει ξεκάθαρα τη συγγραφική του ωριμότητα και δεξιοτεχνία. Οι 27 μικρές ιστορίες του προσφέρουν στον αναγνώστη τη χαρά του «ταξιδιού», έκπληξη, συγκίνηση, σκωπτικό χιούμορ. Κυρίαρχα «μοτίβα» σ' αυτές:
* Το υγρό στοιχείο της θάλασσας, του ποταμού, της λίμνης. Στο «Διάπλους στον Κορωναίο» αφηγείται αδρά και παραστατικά το οκτάωρο επίπονο πέρασμα ενός κολυμβητή από το ένα πόδι της Χαλκιδικής στο άλλο. Στο «Ο γουλιανός κοντά στην ακτή» το μεράκι πατέρα και γιου για ένα σπάνιο και ογκώδες ψάρι που ζει στο βυθό της Βόλβης. Στο «Φάλαινα δεμένη στην ελιά» μπλέκονται σε παραλία του Πηλίου η συζυγική βαρεμάρα σ' ένα ζευγάρι, το άτακτο πιτσιρίκι τους και το ιδιότυπο φλερτ ενός νεαρού με την... κολλημένη στο κινητό σύζυγο.
* Ο θαυμασμός και σεβασμός του σε βετεράνους, ηλικιωμένους, μεροκαματιάρηδες, μερακλήδες, λαϊκούς και αμόρφωτους ανθρώπους με τσαγανό και θυμόσοφη διάθεση, που πιάνουν τα χέρια τους και το λέει η καρδιά τους. Ενας φορτηγατζής που ανακαλύπτει στις διαδρομές του τη μουσική του Μέντελσον και «μεταμορφώνεται». Η αφοπλιστική κουβέντα ενός τσοπάνου μ' έναν επιτυχημένο φωτογράφο. Ενας οδοκαθαριστής τα ξημερώματα που «έχει αναγάγει την ταπεινή δουλειά του σκουπιδιάρη σε τέχνη και ευχαρίστηση». Ενας συνταξιούχος που έχει φτιάξει σπίτι σένιο σ' ένα εγκαταλειμμένο... βαγόνι.
* Η φροντίδα σε κατοικίδια ζώα, τραυματισμένα πτηνά, απρόσκλητους απεχθείς επισκέπτες (γάτες, σκύλοι, γλάροι έως... ποντίκια και μυρμήγκια).
* Ο φόβος, το στραπάτσο, η αντοχή, η απώλεια, η μοναχικότητα, ο φανατισμός, οι κύκλοι της Ιστορίας, η άγνοια.
Αστείρευτος, ευρηματικός, ουμανιστής ο Σκαμπαρδώνης τιμά με την εξαίσια πένα του την πεζογραφία αλλά και τη δημοσιογραφία.