Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ 300 ΕΚΑΤ.

Το Ασφαλιστικό δίνει «πράσινη κάρτα» σε άλλους 150.000

Τη χορήγηση «πράσινης κάρτας» σε 150.000 μετανάστες, οι οποίοι ζουν παράνομα στη χώρα μας, σχεδιάζει η κυβέρνηση, όχι μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για... οικονομικούς: τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος επ' ωφελεία και των ίδιων των οικονομικών προσφύγων (υγειονομική παροχή και επιδόματα τώρα και συντάξεις στο μέλλον).

Το νομοσχέδιο ένταξης των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου Το νομοσχέδιο ένταξης των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου Με βάση το σχέδιο που επεξεργάστηκαν τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, «πράσινη κάρτα» θα λάβουν περίπου 50.000 οικονομικοί μετανάστες που ναι μεν διέθεταν μέχρι πρόσφατα αλλά, για τυπικούς λόγους, δεν μπόρεσαν να την ανανεώσουν και τώρα βρίσκονται ξεκρέμαστοι και παράνομα στη χώρα μας.

Παράλληλα, θα δοθεί άδεια παραμονής και εργασίας σε σχεδόν 100.000 πολιτικούς, στην ουσία, πρόσφυγες. Δηλαδή μετανάστες που προέρχονται από περιοχές όπου είναι ανέφικτη η απέλασή τους (εμπόλεμες χώρες, ανελεύθερα καθεστώτα, φυλετικό μίσος, θρησκευτικός φονταμενταλισμός κ.ά.). Ειδικά γι' αυτή την κατηγορία προσφύγων θα ισχύσει το καθεστώς της «προσωρινής διαμονής-ανοχής, κάτι που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Γερμανία», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Στέφανο Μιχαλάκο.

Με την ένταξη των 150.000 μεταναστών στην επίσημη εργασία αναμένεται να αυξηθούν τα έσοδα του Ασφαλιστικού τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Και αυτό με τους πλέον συντηρητικούς υπολογισμούς, ότι δηλαδή το σύνολο των εν λόγω εργαζομένων θα αμείβεται με το βασικό ημερομίσθιο (34 ευρώ) και θα ασφαλίζεται μόλις για 14 ημέρες τον μήνα. Να σημειωθεί ότι οι γηγενείς εργαζόμενοι ασφαλίζονται κατά μέσο όρο για 21 ημέρες το μήνα -25 για απασχόληση- όταν οι αλλοδαποί εμφανίζονται στις λίστες του ΙΚΑ μόνο για 13-14 ημέρες τον μήνα.

Είναι προφανές ότι και αυτοί οι εργαζόμενοι κάνουν περισσότερα ημερομίσθια τον μήνα, πόσο μάλιστα όταν βρίσκονται στη χώρα μας αποκλειστικά και μόνο για να εργαστούν. Και βεβαίως δεν έχουν τη στήριξη της οικογένειας στη διάρκεια της ανεργίας ή της αναζήτησης «κατάλληλης» εργασίας.

«Μαύρη» απασχόληση

Ετσι, και αυτοί που διαθέτουν πράσινη κάρτα, ένα μέρος της εργασίας τους κινείται στη «μαύρη» απασχόληση. Εάν περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και από αυτή την κατηγορία των εργαζομένων θα αυξηθούν και άλλο τα έσοδα των ταμείων.

Παρά την πολιτική αλλαγή της 4ης Οκτωβρίου η κυβέρνηση, και κυρίως το υπουργείο Εσωτερικών, εμφανίζεται διστακτικό να υιοθετήσει την αρχή: κάθε εργαζόμενος να ασφαλίζεται στο ΙΚΑ, ανεξαρτήτως εάν ο μισθωτός διαθέτει ή όχι «πράσινη κάρτα». Και αυτό από τον κίνδυνο η ρύθμιση, υπέρ της ισότητας στην εργασία και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, να εκληφθεί σαν κίνητρο μαζικής-παράνομης εισόδου μεταναστών στη χώρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη θέσπιση κινήτρων για την εμφάνιση της αδήλωτης εργασίας, ενώ ο Α. Λοβέρδος αναμένεται να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση κονδύλια για την κάλυψη των υγειονομικών παροχών σε (ανασφάλιστους) μετανάστες και τις κοινωνικές παροχές που λαμβάνουν (βασική σύνταξη με χρόνο ασφάλισης στην αλλοδαπή κ.ά.).

Το σχετικό νομοσχέδιο για την ένταξη των μεταναστών στην επίσημη αγορά εργασίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Μετανάστες και πρόσφυγες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Φορολογικός διάλογος
Το μετέωρο βήμα των αποδείξεων
Υπέρ της αναδρομικότητας ορισμένων μέτρων γέρνει η πλάστιγγα
Για το "πόθεν έσχες"
Σήκωσαν καταθέσεις 4 δισ. για να γλιτώσουν το «πόθεν έσχες»
Για τους δανειολήπτες
Στα... χαρακώματα Κατσέλη - Προβόπουλος
Ένταξη μεταναστών για να σωθεί το Ασφαλιστικό
Το Ασφαλιστικό δίνει «πράσινη κάρτα» σε άλλους 150.000
Πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ:
Εντός Ε.Ε. -και όχι ΔΝΤ- η λύση του ελληνικού προβλήματος
ΔΕΗ
Υπερκέρδη η ΔΕΗ με μειωμένη ζήτηση
Για τα 4x4
Ο Τσάβες «προειδοποιεί» την Toyota