Έντυπη Έκδοση

Με όχημα την αρχαιοελληνική τραγωδία

Από την «Ορέστεια», του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου
Αν είχε γραφεί σε μία από τις κρατούσες ευρωπαϊκές γλώσσες, το βιβλίο του Γιάγκου Ανδρεάδη θα είχε ήδη επιβληθεί, πιστεύω, ως ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά γεγονότα του έτους. Επειδή, θα το πω με τρόπο απλό, ιστορία, πολιτική και τέχνη διαπλέκονται σε αυτό γόνιμα και δημιουργικά, καταθέτοντας μια σύνθετη πρόταση πολιτισμού.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Η σκληρότητα του χιονιού
   Ο Ράινχολτ Μέσνερ άφησε πίσω του τη στερημένη παιδική του ηλικία σε ένα αγρόκτημα του νότιου Τιρόλου και έναν βίαιο πατέρα που είχε ξυλοκοπήσει αλύπητα έναν από τους αδελφούς του, τον Γκίντερ, και προτίμησε να αναμετρηθεί με τα στοιχεία της Φύσης, στην πιο σκληρή και άγρια μορφή τους.
  • Πάλι τα τσούζει ο Στρατηγός
   Είκοσι χρόνια έχουν κυλήσει από την έκδοση του πρώτου βιβλίου τού Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ηταν ένας από τους τελευταίους προσερχόμενους της ομάδας που, σήμερα, με τη σύντμηση του χρονικού εύρους των συγγραφικών γενιών, αποκαλούμε γενιά του '80.
  • Απόδοση εικαστικής δικαιοσύνης
   Ας μνημονευτεί εδώ άλλη μια φορά η πρόβλεψη μετά φόβου του Βάλτερ Μπένγιαμιν, όπως εκφράστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα: τόσο η εφεύρεση της φωτογραφίας όσο και η αντίστοιχη του κινηματογράφου θα επιφέρουν αναγκαστικά την εξάλειψη της σκιάς.
  • Το δικαίωμα του αναγνώστη όταν διαβάζει μια κριτική της Λίνας Πανταλέων
   De gustibus est non disputandum? Τα γούστα διαπραγματεύονται; Αναγνωστικά Δικαιώματα, ο τίτλος της συλλογής τριάντα βιβλιοκρισιών της Λίνας Πανταλέων που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Νέα Εστία, την τελευταία τριετία (2006-2009), τώρα σε έναν ενιαίο τόμο από τις εκδόσεις Πόλις.
  • Υπέρ Αχαϊκής Βιομηχανίας, η Λωξάντρα και η Ελλάδα του Τάκη Τλούπα
   Ο Τάκης Τλούπας, γεννημένος στη Λάρισα το 1920, θέλγεται και παρασύρεται από τη γενέθλια γη, και τη φωτογραφίζει σαν σε ερωτική μονομανία, μετατρέποντας τις φωτογραφίες του από στιγμιαίες απεικονίσεις μιας ψευδαίσθησης, σε οικουμενική-παντοτινή αποτύπωση αλήθειας.
  • Η επανάσταση από τα κάτω και η ιστορική παραποίηση
   Ποτέ η παραδοσιακή πολιτική δεν είχε φθαρεί όσο έχει φθαρεί στις μέρες μας, ποτέ οι εκπρόσωποί της δεν έγιναν τόσο αναξιόπιστοι και τόσο καταγέλαστοι, και ωστόσο ποτέ η αδυναμία και η εγκατάλειψη των ανθρώπων, ιδίως σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πράγματα, δεν υπήρξαν μεγαλύτερες.
  • Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
   Ενα αληθινό μυθιστόρημα, με την αφηγηματική ικανότητα να δεσπόζει. Οι κόρες της λησμονιάς είναι ένα μεγάλο κείμενο για τις «κόρες» της ελληνικής γης, με τα χρόνια του Εμφυλίου κυρίως στο επίκεντρο. Η όλη προσπάθεια μοιάζει σαν ένα βάμμα που ξεθολώνει όπως μπορεί την εικόνα, αντικαθιστώντας στο τοπίο το δάκρυ των τραγικών ηρώων.
  • Ερωτιδείς, χωρικοί και πυγμάχοι
   Η σχεδόν μυθική διάλεξη περί σουρεαλισμού πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Καλλιτεχνών το Ατελιέ, Καραγιώργη Σερβίας, στις 29 Μαρτίου του 1935, και κράτησε πάνω από μία ώρα.
  • Με τα μάτια της κάμερας
   Ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Χρήστος Σιάφκος αναλαμβάνει να μεταφέρει στο χαρτί τη βιογραφία ενός σημαντικού κινηματογραφιστή, που συνέδεσε απόλυτα το όνομά του με την ελληνική ταυτότητα, παρά την κυπριακή καταγωγή του.
 • Διονύσης Σαββόπουλος

  • ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ Ενας μεταφυσικός, δηλαδή ελληνικός, τρόπος τού άδειν
   Το μέταλλο απ' το οποίο είναι φτιαγμένες οι εποχές του ανθρώπου διαφέρει όχι μόνο από την εικαζόμενη ανθεκτικότητα του βίου στα διάφορα στάδια και στις αλλαγές, αλλά και από την πιθανότητα το καλούπι να σπάσει, η τεχνική να μην μπορεί να διακρίνει τις αντοχές των υλικών, η μνήμη να διακοπεί ή απλώς να παραμείνει μετέωρη.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • Τα σύννεφα φέρνουν τραγούδια
   Η λέξη σύννεφο ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία λέξεων που επιδέχονται πολλές ερμηνείες. Πέφτω απ' τα σύννεφα, έκφραση που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε την έκπληξή μας για κάτι· υπάρχουν σύννεφα στις σχέσεις μας λέμε όταν θέλουμε να δηλώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά· με ανέβασε στα σύννεφα, που σημαίνει ότι την/τον έκανε να αισθάνεται ψυχολογικά ανεβασμένος/η. Υπάρχει βέβαια και η συχνότερη χρήση της λέξης στη Μετεωρολογία.
 • Μουσική

  • HARRY NILSSON Τον εκτιμούσαν οι Beatles
   Οταν το 1968 οι Beatles επισκέφτηκαν την Αμερική για να κάνουν τη διαφημιστική προώθηση στο λευκό άλμπουμ τους, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ποιο είναι το αγαπημένο τους αμερικανικό συγκρότημα ή τραγουδιστής, οι Lennon και McCartney απάντησαν ο Nilsson.
 • Λογοτεχνία

  • Για τον Ουίλιαμ Μπάροουζ
   Δανείστηκε την έκφραση του Brion Gysin «Τίποτα δεν είναι αληθινό όλα επιτρέπονται» και σχεδόν την έκανε πράξη για μία ολόκληρη ζωή.