Έντυπη Έκδοση

Νέα διοίκηση στην ΕΡΤ και... αποχωρήσεις

Ο κύβος ερρίφθη για την ΕΡΤ, που ύστερα από αρκετές αναβολές απέκτησε νέο πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο και διοικητικό συμβούλιο.

Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γαμπρίτσος (αριστερά). Ο Θανάσης Παπαγεωργίου (δεξιά), που τοποθετήθηκε στο νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, όταν με νομοθετική ρύθμιση διαχωριστούν οι θέσεις Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην ΕΡΤ ο Γιώργος Γαμπρίτσος (αριστερά). Ο Θανάσης Παπαγεωργίου (δεξιά), που τοποθετήθηκε στο νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου, όταν με νομοθετική ρύθμιση διαχωριστούν οι θέσεις Με τις αφίξεις όμως θα αρχίσουν και οι αποχωρήσεις στελεχών από τη δημόσια τηλεόραση.

Τη θέση του προέδρου-διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Γιώργος Γαμπρίτσος (ηλεκτρολόγος μηχανικός), πρώην διευθύνων σύμβουλος της Nova και πρώην τεχνικός διευθυντής του ΜΕΓΚΑ, ο οποίος θα έχει μόνο για ένα διάστημα και τη θέση του προέδρου, όπως προβλέπεται από την προκήρυξη. Την προεδρία της ΕΡΤ προσεχώς θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικηγόρος Θανάσης Παπαγεωργίου, ο οποίος για την ώρα συμπεριλαμβάνεται στο νέο διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πρόκειται για τον άλλοτε υπεύθυνο οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, που απομακρύνθηκε την περίοδο Σημίτη και του οποίου το προσωνύμιο είναι «γάτος». Τον έλεγαν μάλιστα ο «Παπαγεωργίου του οργανωτικού» για να ξεχωρίζει από τον «Παπαγεωργίου του αγροτικού».

Ο κ. Παπαγεωργίου διετέλεσε στέλεχος στον «Αθήνα 2004» αλλά και στον «Ελεύθερο Τύπο» επί Γιάννας Αγγελοπούλου. Για να αναλάβει τυπικά τα καθήκοντα του προέδρου της ΕΡΤ, που θα είναι μη εκτελεστικός αλλά λέγεται ότι θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση (πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο) με την οποία θα διαχωρίζονται οι δύο θέσεις, όπως άλλωστε έχει πει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος.

Αλλαγές πραγματοποιούνται και στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ, καθώς αποχωρούν οι Τζώνυ Καλημέρης, Γιώργος Ελενόπουλος, Αλέξης Κωστάλας και Βασίλης Δημητρίου. Νέα πρόσωπα στο Δ.Σ. της ΕΡΤ είναι ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών και συγγραφέας Λένα Διβάνη και ο Χρήστος Αβραάμ (εμπειρογνώμων Α' στο υπουργείο Εξωτερικών), ενώ παραμένουν οι: Γεωργανδρέας Ζάννος (δικηγόρος), Ηλίας Μοσχονάς (σύμβουλος διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων) και Στέλιος Στεφάνου (οικονομολόγος) που είχαν τοποθετηθεί πρόσφατα από τον υπουργό Πολιτισμού, καθώς και οι εκπρόσωποι: των εργαζομένων Αρίστων Κοντίζας και Συμεών Σαζακλόγλου και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Χαράλαμπος Κεφάλας.

Ο Στέλιος Κούλογλου, που είχε απομακρυνθεί από την ΕΡΤ από τον πρώην πρόεδρο-διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Παναγόπουλο, επιστρέφει όχι με τις εκπομπές του αλλά στο Δ.Σ. Ο ίδιος δηλώνει: «Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του κ. Γερουλάνου, καθώς αποκαθιστά μια κατάφωρη αδικία που διεπράχθη σε βάρος μου και, το κυριότερο, έπληξε την ελεύθερη έκφραση και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία, συστατικά στοιχεία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αποδεικνύεται ότι όπως και το ψέμα έτσι και η λογοκρισία έχει κοντά ποδάρια. Θα υποβάλω προς έγκριση για τη νέα τηλεοπτική χρονιά τις δύο εκπομπές μου (Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, Θεματική βραδιά) που εκπαραθυρώθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση. Εξυπακούεται ότι, πριν οι δύο εκπομπές περάσουν από την έγκριση του Δ.Σ., θα παραιτηθώ από τη θέση μου».

Το νέο Δ.Σ. της ΕΡΤ θα περάσει από ακρόαση από το ΕΣΡ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Γαμπρίτσος θα περάσει από ακρόαση και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζώνυ Καλημέρης δεν αποκλείεται να παραμείνει στην ΕΡΤ αναλαμβάνοντας ειδική θέση, ώστε να έχει την ευθύνη του προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης χωρίς όμως δικαίωμα υπογραφής.

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου θα παραμείνουν τελικά στην «Πρώτη γραμμή» της ΝΕΤ το δίδυμο Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου, οι οποίοι θα «προσγειωθούν» στην τηλεόραση του Σκάι, με την οποία έχουν συμφωνήσει. Την ίδια πορεία έχει χαράξει και η Πόπη Τσαπανίδου, που αναμένεται να κατεβάσει ρολά στο «Συμβαίνει τώρα» της ΝΕΤ επίσης στις 12/2 για να ενισχύσει την πρωινή ενημερωτική ζώνη του Σκάι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Με ρόλο υπουργικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Φωτογραφία
Η Calliope θα φέρει στη Vogue άγνωστο μνημείο
Υπουργείο Πολιτισμού
Κινηματογραφικά κονδύλια: όσα παίρνει ο άνεμος
Θέατρο
Τα παιδιά είναι ελεύθερα, διεκδικούν τη ζωή
Αρχαιολογικοί χώροι
Ρεπλίκα ναού με σφραγίδα γνησιότητας από ΚΑΣ
Εκθεση
Η γραφή ως εικαστική και συμβολική χειρονομία
Χάουαρντ Ζιν
Εγινε ιστορικός για ν' αλλάξει τον κόσμο
«Ο Ομπάμα θα γίνει μέτριος πρόεδρος, δηλαδή επικίνδυνος»
Τζ. Ντ. Σάλιντζερ
Ηταν σ' αυτόν τον κόσμο, δεν ήταν αυτού του κόσμου
Το ευαγγέλιο των επαναστατημένων εφήβων
Τηλεόραση
Νέα διοίκηση στην ΕΡΤ και... αποχωρήσεις
Με ρόλο υπουργικό