Έντυπη Έκδοση

Οι Εσκιμώοι τα έβαλαν με τα «θηρία» των ΗΠΑ

Η Κιβαλίνα είναι ένα μικρό χωριό σε νησάκι του Αρκτικού Κύκλου, που δεν έχει ξενοδοχείο, εστιατόριο ή σινεμά.

Εχει όμως 400 κατοίκους, οι οποίοι έχουν ασκήσει αγωγή εναντίον μεγάλων εταιρειών, όπως η Exon Mobil και η Shell, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή.

Είναι τόσο μεγάλης σημασίας η αγωγή ώστε ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την αλλαγή του κλίματος. Οι περίπου 400 Εσκιμώοι κάτοικοι του χωριού υποστηρίζουν ότι οι εταιρείες, μολύνοντας το περιβάλλον, συμβάλλουν στη διάβρωση του νησιού τους, το οποίο σαρώνουν κυριολεκτικά οι άνεμοι. Μέχρι πρόσφατα, μόνη προστασία του νησιού την εποχή των ισχυρών ανέμων ήταν οι τεράστιοι όγκοι θαλάσσιου πάγου, οι οποίοι άρχιζαν να σχηματίζονται ήδη από τον Οκτώβριο. Τώρα είναι Ιανουάριος και πάγοι δεν υπάρχουν, υποστηρίζουν οι κάτοικοι, οι οποίοι στοιβάζουν στα παράλιά τους τεράστιους όγκους άμμου για προστασία.

Η Κιβαλίνα ζητεί 400 εκατομμύρια δολάρια από τις περίπου 20 εταιρείες, για να καλύψει τα έξοδα μετακόμισης των κατοίκων της σε άλλη περιοχή, στην ενδοχώρα. Σημασία δεν έχουν τόσο τα δολάρια όσο το ότι οι εταιρείες κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν επίσημα ως οι αιτίες του κακού, αν υπάρξει εναντίον τους απόφαση ή αν έστω δεχθούν συμβιβασμό. Η αγωγή της Κιβαλίνα έχει μεγάλες ομοιότητες με τις αγωγές που έγιναν εναντίον των καπνοβιομηχανιών και που οδήγησαν σε συμβιβασμούς ύστερα από πολλούς δικαστικούς αγώνες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
«Ταμείο» εξαγοράς Ταλιμπάν!
Η Αλ Κάιντα στο «Μέτωπο του Αντεν»
Ιράν
Απαγχονισμοί αντιφρονούντων στην Τεχεράνη
Βρετανία
Βρετανία - Ανώτατο Δικαστήριο: παραβιάζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι «τρομο-λίστες»
Μπαράκ Ομπάμα
Ο γητευτής των αδικημένων...
Αυτοκινητοβιομηχανία
Toyota: «κόλλησε» το γκάζι, «φρένο» στην αξιοπιστία
Αϊτή
Επενδύσεις χωρίς κερδοσκοπία
Γαλλία
Ενα δώρο-δηλητήριο
Τουρκία
Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων
Άλλες ειδήσεις
Οι Εσκιμώοι τα έβαλαν με τα «θηρία» των ΗΠΑ
Σεισμοί: η πιο φονική φυσική καταστροφή