Έντυπη Έκδοση

ΝΤΕ ΒΙΛΠΕΝ ΑΠΑΛΛΑΧΘΗΚΕ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΣΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ

Ενα δώρο-δηλητήριο

Απαλλαγή του πρώην πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν από την κατηγορία της συμμετοχής σε συνωμοσία για τη δυσφήμηση του Νικολά Σαρκοζί, ήταν η χθεσινή ετυμηγορία του Πταισματοδικείου Παρισιού για την πολύκροτη υπόθεση του «Clearstream».

Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όταν ήταν πρωθυπουργός, Νικολά Σαρκοζί, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Οι κατηγορίες ότι ο πρώτος συμμετείχε σε συνωμοσία δυσφήμησης του δεύτερου κατέρρευσαν, κάνοντας πλέον τον Ντε Βιλπέν νο1 αντίπαλο του προέδρου Σαρκοζί (φωτ. ΑΠΕ) Ντομινίκ ντε Βιλπέν, όταν ήταν πρωθυπουργός, Νικολά Σαρκοζί, όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Οι κατηγορίες ότι ο πρώτος συμμετείχε σε συνωμοσία δυσφήμησης του δεύτερου κατέρρευσαν, κάνοντας πλέον τον Ντε Βιλπέν νο1 αντίπαλο του προέδρου Σαρκοζί (φωτ. ΑΠΕ) Οι κατηγορίες αφορούσαν έρευνες για διαφθορά, χρησιμοποίηση και διάδοση πλαστών εγγράφων για δήθεν παράνομες καταθέσεις προσωπικοτήτων σε τραπεζιτικό όμιλο, την εποχή που ο Βιλπέν ήταν διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών και Εξωτερικών, πριν γίνει πρωθυπουργός το 2005.

Ο Σαρκοζί είχε εκτιμήσει ότι υπήρξε θύμα σκευωρίας, ώστε να σαμποταριστεί η προεκλογική εκστρατεία του το 2007 για τη διαδοχή του Σιράκ στην προεδρία. Παρ' όλο που ως πρόεδρος ασκεί ρόλο ανώτατου επόπτη της δικαιοσύνης, θέλησε να είναι ενάγων στη δίκη και εκφράστηκε υπονοώντας ότι θεωρεί προκαταρκτικά «ένοχους» τους κατηγορουμένους. Η χθεσινή απαλλακτική απόφαση συνέπεσε με τα γενέθλια του Σαρκοζί και ήταν «δηλητηριώδες δώρο» που επισκίασε τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το δημόσιο έλλειμμα.

Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται πως δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι ο ντε Βιλπέν προσπάθησε να δυσφημήσει τον Σαρκοζί. Τρεις συγκατηγορούμενοί του κρίθηκαν κύριοι ένοχοι, οι Ζαν-Λουί Γκεργκορέν, Ιμάν Λαούντ, Φλοριάν Μπουρζ.

«Πληγώθηκα...»

Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν εξέφρασε ικανοποίηση και χαιρέτισε «το κουράγιο των δικαστών που έκαναν να θριαμβεύσει η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης». Τόνισε ότι δεν έχει μνησικακία. «Πληγώθηκα για την εικόνα που θέλησαν να δώσουν στην πολιτική μου στράτευση 30 ετών. Θα στραφώ προς το μέλλον και θα τεθώ στην υπηρεσία των Γάλλων υπέρ της ανόρθωσης της Γαλλίας».

Μετά την αθώωση του Βιλπέν, έφεση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει μόνο ο δημόσιος κατήγορος. Σύμφωνα με το δικηγόρο του Βιλπέν, η δικαστική απόφαση είναι ουσιαστικά τεκμηριωμένη και δύσκολα ένα ορκωτό δικαστήριο θα αποφανθεί διαφορετικά. Η ετυμηγορία του Πταισματοδικείου, σε μια στιγμή που ετοιμάζεται κρίσιμη για την ανεξαρτησία των δικαστών μεταρρύθμιση κρίνεται από τα ΜΜΕ ως έκφραση βούλησης για υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του δικαίου από την πολιτική.

Ο δικηγόρος του Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, αποχώρησε οργισμένος από το δικαστήριο χωρίς δηλώσεις. Ο ενάγων πρόεδρος εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο αναφέρει ότι «το δικαστήριο θεώρησε ότι ο ρόλος του Βιλπέν στο χειρισμό δεν μπορούσε να αποδειχτεί. Λαμβάνω υπ' όψιν την ετυμηγορία, σημειώνοντας τη βαρύτητα ορισμένων παρατηρήσεων».

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν είναι αποφασισμένος να μεταβάλει την αθώωσή του σε πολιτική νίκη εκπληρώνοντας τις προεδρικές φιλοδοξίες του. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αφγανιστάν
«Ταμείο» εξαγοράς Ταλιμπάν!
Η Αλ Κάιντα στο «Μέτωπο του Αντεν»
Ιράν
Απαγχονισμοί αντιφρονούντων στην Τεχεράνη
Βρετανία
Βρετανία - Ανώτατο Δικαστήριο: παραβιάζουν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα οι «τρομο-λίστες»
Μπαράκ Ομπάμα
Ο γητευτής των αδικημένων...
Αυτοκινητοβιομηχανία
Toyota: «κόλλησε» το γκάζι, «φρένο» στην αξιοπιστία
Αϊτή
Επενδύσεις χωρίς κερδοσκοπία
Γαλλία
Ενα δώρο-δηλητήριο
Τουρκία
Ο Ερντογάν «βάζει χέρι» στα οικονομικά των Ενόπλων Δυνάμεων
Άλλες ειδήσεις
Οι Εσκιμώοι τα έβαλαν με τα «θηρία» των ΗΠΑ
Σεισμοί: η πιο φονική φυσική καταστροφή