Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΜΕ... ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ

Ανάβει φωτιά για το άσυλο

Τελεσίγραφο στους πρυτάνεις για την αυστηρή εφαρμογή του νόμου περί ασύλου έστειλε η υπουργός Παιδείας ζητώντας μάλιστα άμεση συμμόρφωση στις εξής υποδείξεις: χωροταξική οριοθέτηση του ασύλου στα Ιδρύματα, εκκένωση τυχόν κατειλημμένων χώρων επί μακρόν, ενισχυμένες υπηρεσίες φύλαξης και καλύτερη συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές.

Αλλα άκουσαν οι πρυτάνεις από την υπουργό στη Σύνοδο και άλλα τώρα... Αλλα άκουσαν οι πρυτάνεις από την υπουργό στη Σύνοδο και άλλα τώρα... Εντονα δυσαρεστημένες αρκετές διοικήσεις πανεπιστημίων μιλούν για παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για -όχι τυχαίες- κινήσεις εντυπωσιασμού. Χαρακτηριστική η δήλωση του πρύτανη του ΕΜΠ, Κων. Μουτζούρη: «Ας είμαστε σοβαροί στα ευαίσθητα θέματα».

Ενώ οι εκπρόσωποι των αρχών των ΑΕΙ της χώρας είχαν αποχωρήσει από τη Σύνοδο των πρυτάνεων, τον περασμένο μήνα στο Λαύριο, με την προτροπή και της υπουργού το κάθε Ιδρυμα να φροντίσει, με τρόπο που αυτό κρίνει ορθότερο, ώστε να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος για το άσυλο, ξαφνικά χθες έλαβαν το τελεσίγραφο. «Στο προσεχές διάστημα να κατατεθούν προτάσεις, ώστε ν' αρχίσει η συζήτηση μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την προστασία του ασύλου» αναφέρει κατηγορηματικά η κ. Διαμαντοπούλου στην επιστολή που ξάφνιασε τους παραλήπτες της, αν και το περιεχόμενό της δεν απέχει από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά την αυστηροποίηση του νόμου περί ασύλου. Η ίδια η υπουργός έχει κάνει λόγο για ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης (βλ. ιδιωτική αστυνομία), ενώ στην τελευταία Σύνοδο είχε ζητήσει χαρτογράφηση του ασύλου από τις διοικήσεις.

Παρ' όλα αυτά η υπόδειξη για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων και δρομολόγηση διαδικασιών φαίνεται ότι άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές των εκπροσώπων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με την επιστολή η κ. Διαμαντοπούλου ζητεί, μεταξύ άλλων:

1 «Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να ορίσει επακριβώς τους χώρους που προβλέπονται για έρευνα και εκπαίδευση, ώστε η οριοθέτηση του ασύλου να δίνει και τη δυνατότητα αποτελεσματικής εφαρμογής του».

2«Πρέπει να διασφαλιστεί η άμεση επικοινωνία των πανεπιστημίων με τους λοιπούς αρμόδιους για την εφαρμογή των προβλέψεων του νόμου και των εσωτερικών κανόνων λειτουργίας των πανεπιστημίων με στόχο να καθοριστούν τα όρια δράσης, ο συγχρονισμός μεταξύ τους και να δηλωθούν οι αμοιβαίες υποχρεώσεις, ώστε τα λαμβανόμενα μέτρα να οδηγούν στην αντιμετώπιση αυτών των περιστάσεων σε πραγματικό χρόνο».

3«Ολες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν στο δεδομένο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και με απαρέγκλιτη συμμόρφωση προς τις συνταγματικές επιταγές και με σεβασμό τόσο στην αποστολή των πανεπιστημίων όσο και στην ιστορία του θεσμού».

Συμπληρωματικά δε, ζητεί «να αντιμετωπιστούν και τα εξής δύο ζητήματα:

α. Κάθε Ιδρυμα θα πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη καταγραφή των όποιων χώρων τελούν υπό μακρόχρονη κατάληψη, ώστε να ανακτήσουν οι δικαιούμενοι, φοιτητές, καθηγητές και λοιπά μέρη της ακαδημαϊκής κοινότητας, την ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς.

β. Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να λάβει διαρκή μέτρα περιφρούρησης της συνολικής του περιουσίας αλλά και της ασφάλειας των προσώπων που νόμιμα βρίσκονται εκεί, ώστε στο μέλλον να αποτραπούν καταστροφές οι οποίες δυσχεραίνουν το ακαδημαϊκό έργο, επιβαρύνουν τον φορολογούμενο πολίτη και προσβάλλουν την αξιοπρέπεια όλων μας». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανεπιστημιακό άσυλο
Υπουργείο Παιδείας
Σχετικά θέματα: Πανεπιστημιακό ασυλο
Δυσαρέσκεια πρυτάνεων και αιχμές
Για το ίδιο θέμα
Άννα Διαμαντοπούλου: «Θεωρώ δεδομένη τη συνεργασία όλων»
Αντίθετος με την οριοθέτηση του ασύλου ο ΣΥΝ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πανεπιστημιακό ασυλο
Ανάβει φωτιά για το άσυλο
Δυσαρέσκεια πρυτάνεων και αιχμές
Προσωπικά δεδομένα
Ξέφραγο «αμπέλι» τα προσωπικά μας δεδομένα
ΟΚΑΝΑ
Ανησυχούν για τον «ακυβέρνητο» ΟΚΑΝΑ τα στελέχη πρόληψης
Αγρότες
Κρίσιμα ραντεβού
Στη Δικαιοσύνη «στηρίζεται» τώρα η κυβέρνηση
Βουλή
Κόντρα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ με φόντο τους αγρότες
Δασικές εκτάσεις
Το Δασαρχείο κάνει μηνύσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει επιδοτήσεις!
Ακτοπλοϊα
Στον αέρα τα δρομολόγια του Πάσχα
Καιρός
Η Ελλάδα βγαίνει από το ψυγείο
Κινητή τηλεφωνία
Εταιρείες: «Μαύρη» και ανέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών
Δήμος Αθηναίων
Πυρ ομαδόν κατά Κακλαμάνη
Αερομεταφορές
Αντεξε στην κρίση το «Ελ. Βενιζέλος»
Περιβάλλον
Γκρινπίς: 16.000 νέες θέσεις εργασίας από τα «πράσινα κτίρια»
Πρόστιμα για μπάζα στον Γαλλικό ποταμό
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Ποινή» απέλασης γιατί βοήθησε τον αδελφό του
Ελεύθερος με όρους για τον εμπρησμό
«Ετρεχαν» στην ΕΛ.ΑΣ μετά τα γκαζάκια στον Σημίτη
Ιστορίες επιβίωσης
Ιστορίες ελπίδας κάτω από τα ερείπια
Ελληνική ομάδα διάσωσης
Πληρώνουν από την τσέπη τους για να βρεθούν εκεί που τους χρειάζονται
Ηλεκτρονικά είδη
Τα γκάτζετ έχουν τη δική τους ιστορία
Ιθαγένεια
10 προτάσεις για ιθαγένεια- ψήφο μεταναστών
Γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ζουν εδώ περίπου 30 χρόνια και για πρώτη φορά ελπίζουν
«Γιατί να μην είμαι Ελληνας;»
Άλλες ειδήσεις
Αντιρατσιστική εκδήλωση
ΚΤΕΛ Σερρών: Αθήνα τέλος
Από Δευτέρα νέες λεωφορειακές γραμμές
Το Κτηματολόγιο βλέπει ΕΣΠΑ
«Λιτότητα» και για άγια έργα
Ρέππας: Χρωστάμε 1 δισ. από παλιά
Το καμάρι του Αστεροσκοπείου