Έντυπη Έκδοση

Τα γκάτζετ έχουν τη δική τους ιστορία

Το 1956 ένα τεράστιο αντικείμενο που ζύγιζε τόνους, φορτώθηκε σε ένα αεροσκάφος.

Το μυστηριώδες αντικείμενο, που έμοιαζε πολύ με φουτουριστικό υπερμέγεθες κουτί, δεν ήταν τίποτα άλλο από τον πρώτο σκληρό δίσκο στην ιστορία. Ενα σκληρό δίσκο χωρητικότητας μόλις 5 ΜΒ!

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της τεχνολογίας και οι σκληροί δίσκοι και κατά συνέπεια οι υπολογιστές συρρικνώθηκαν. Και όσο περιορίζονταν σε όγκο, τόσο αυξάνονταν οι δυνατότητές τους! Χθες, παρουσιάστηκε επίσημα το Ipad: ο νέος υπερσύγχρονος οικιακός υπολογιστής της Apple, που συνδέεται ασύρματα στο Διαδίκτυο, συνδέεται με τα κινητά σας, συνδέεται σχεδόν με κάθε ηλεκτρονική σας συσκευή (κάμερα, ψηφιακή μηχανή κ.λπ.) και οι δυνατότητές του είναι απεριόριστες.

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το τεχνολογικό επίτευγμα, οι υπολογιστές πέρασαν από διάφορα στάδια. Οπως συνέβη και με τα διάφορα γκάτζετ, που όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά μας έμοιαζαν «μαγικά» αλλά γρήγορα εντάχθηκαν στην καθημερινότητά μας και έγραψαν ιστορία.

Ας δούμε λοιπόν παρέα την ιστορία των πιο γνωστών και αγαπημένων γκάτζετ.

Σκληροί δίσκοι: Η εμπορική χρήση των σκληρών δίσκων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Προορίζονταν για εταιρείες και οργανισμούς και όχι για οικιακή χρήση. Μέχρι και το 1970 τα «γκάτζετ» αυτά ήταν ογκώδη, έμοιαζαν με τεράστια παραλληλόγραμμα κουτιά και ζύγιζαν πολλά κιλά. Η χωρητικότητά τους ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τον όγκο τους, αφού οι αρχικές τους δυνατότητες ήταν της τάξεως των 5 ΜΒ και περί τα τέλη του '70 έφτασαν τα 35 και 70 ΜΒ. Ηταν τότε που ξεκίνησε και η παραγωγή τους για οικιακή χρήση. Από τη δεκαετία του '80, οι σκληροί δίσκοι αρχίζουν να μικραίνουν σε μέγεθος και να αυξάνουν τη χωρητικότητά τους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία...

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές: Η ιστορία τους είναι αντίστοιχη με αυτή των σκληρών δίσκων. Οι πρώτοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές για οικιακή χρήση βγήκαν στην αγορά το 1977. Τα μηχανήματα ήταν τεράστια, με μαυροπράσινες οθόνες, πληκτρολόγια που έμοιαζαν με προϊστορικά κομπιουτεράκια, και ελάχιστες δυνατότητες. Οι χρήστες τους μπορούσαν να γράψουν κείμενα, να κάνουν πράξεις και να παίξουν «πρωτόγονα» με τα σημερινά δεδομένα παιχνίδια. Τη δεκαετία του '80 οι οικιακοί υπολογιστές μίκρυναν σε μέγεθος, αλλά και πάλι είχαν περιορισμένες δυνατότητες. Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία ακόμα για να γίνει το μεγάλο μπαμ στην εξέλιξή τους. Από τότε, όμως, δεν προλαβαίνουμε να μετράμε νέα μοντέλα.

Κινητά τηλέφωνα: Τον Δεκέμβριο του 1947, οι Ντάγκλας Ρινγκ και Ρέι Γιανγκ, μηχανικοί των εργαστηρίων Bell, είχαν τη φαεινή ιδέα να εξοπλίσουν με τηλέφωνα τα ταξί, τα περιπολικά και γενικότερα τα οχήματα των διαφόρων σωμάτων. Η ιδέα διευρύνθηκε και στα τέλη της δεκαετίας του '60 είχαμε τα πρώτα κινητά τηλέφωνα (στο εξωτερικό). Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο δεκαετίες προτού το γκάτζετ αυτό έρθει στη χώρα μας. Τότε ήταν τεράστια (παντόφλες τα λέγαμε) και χρησίμευαν μόνο ως... τηλέφωνα. Μετά το 2000, τα κινητά έχουν γίνει το alter ego των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Εχουν κάμερα, είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία 3G, έχουν mp3, στέλνουν και δέχονται e-mail, έχουν πλοηγό, φακό και ένα σωρό ακόμα γκάτζετ μέσα στο βασικό γκάτζετ! Α! Και όλοι έχουμε τουλάχιστον ένα κινητό πάντα μαζί μας. Απαραιτήτως!

Laptop: Τα πρώτα laptop έκαναν δειλά την εμφάνισή τους τη δεκαετία του '80. Αρχικά αντιμετωπίστηκαν ως «υπερβολή» και περιττή πολυτέλεια. Μία μόνο δεκαετία αργότερα, η «πολυτέλεια» έγινε ανάγκη και τα laptop άρχισαν να πωλούνται ευρέως. Η τιμή τους έγινε περισσότερο προσιτή, ο όγκος τους άρχισε να μικραίνει, ζύγιζαν όλο και λιγότερο και τελικά φτάσαμε στο σήμερα, με τα πανάλαφρα laptop, που χωρούν σε μια γυναικεία τσάντα και με αυτά μπορεί κανείς να κάνει (σχεδόν) τα πάντα! Και η ιστορία συνεχίζεται με την παρουσίαση των tablet pc που έγινε πριν από λίγο καιρό και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη «μετουσίωση» των παραδοσιακών laptop σε ένα μικρό «μαγικό» ορθογώνιο που μοιάζει με ταμπλέτα, δεν χρειάζεται πληκτρολόγιο, λειτουργεί με την αφή...

Walkman: Ολοι θυμόμαστε τα κλασικό walkman με τα μεγάλα ακουστικά που έπαιζε κασέτες! Αυτά ήταν το «ιν» γκάτζετ του '70. Από τότε τα walkman εξελίχθηκαν, κάποια στιγμή έπαιζαν cd και τώρα πια είναι μικροσκοπικά, παίζουν mp3 και μπορείτε με αυτά να αναπαράγετε ταινίες και να παίζετε παιχνίδια.

Τηλεόραση: Τη δεκαετία του '60 οι πλούσιοι της Ελλάδας έβαζαν το «μαγικό κουτί» στα σπίτια τους. Μαυρόασπρο και συχνά με εικόνα χιονισμένη. Σταδιακά ήρθαν οι έγχρωμες οθόνες, τα τηλεχειριστήρια και τελικά φτάσαμε στην digital εικόνα, τις γιγαντιαίες επίπεδες οθόνες και εντός της χρονιάς περιμένετε και τις τηλεοράσεις με τεχνολογία 3D!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Πανεπιστημιακό ασυλο
Ανάβει φωτιά για το άσυλο
Δυσαρέσκεια πρυτάνεων και αιχμές
Προσωπικά δεδομένα
Ξέφραγο «αμπέλι» τα προσωπικά μας δεδομένα
ΟΚΑΝΑ
Ανησυχούν για τον «ακυβέρνητο» ΟΚΑΝΑ τα στελέχη πρόληψης
Αγρότες
Κρίσιμα ραντεβού
Στη Δικαιοσύνη «στηρίζεται» τώρα η κυβέρνηση
Βουλή
Κόντρα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ με φόντο τους αγρότες
Δασικές εκτάσεις
Το Δασαρχείο κάνει μηνύσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει επιδοτήσεις!
Ακτοπλοϊα
Στον αέρα τα δρομολόγια του Πάσχα
Καιρός
Η Ελλάδα βγαίνει από το ψυγείο
Κινητή τηλεφωνία
Εταιρείες: «Μαύρη» και ανέλεγκτη η αγορά καρτοκινητών
Δήμος Αθηναίων
Πυρ ομαδόν κατά Κακλαμάνη
Αερομεταφορές
Αντεξε στην κρίση το «Ελ. Βενιζέλος»
Περιβάλλον
Γκρινπίς: 16.000 νέες θέσεις εργασίας από τα «πράσινα κτίρια»
Πρόστιμα για μπάζα στον Γαλλικό ποταμό
Αστυνομικό ρεπορτάζ
«Ποινή» απέλασης γιατί βοήθησε τον αδελφό του
Ελεύθερος με όρους για τον εμπρησμό
«Ετρεχαν» στην ΕΛ.ΑΣ μετά τα γκαζάκια στον Σημίτη
Ιστορίες επιβίωσης
Ιστορίες ελπίδας κάτω από τα ερείπια
Ελληνική ομάδα διάσωσης
Πληρώνουν από την τσέπη τους για να βρεθούν εκεί που τους χρειάζονται
Ηλεκτρονικά είδη
Τα γκάτζετ έχουν τη δική τους ιστορία
Ιθαγένεια
10 προτάσεις για ιθαγένεια- ψήφο μεταναστών
Γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ζουν εδώ περίπου 30 χρόνια και για πρώτη φορά ελπίζουν
«Γιατί να μην είμαι Ελληνας;»
Άλλες ειδήσεις
Αντιρατσιστική εκδήλωση
ΚΤΕΛ Σερρών: Αθήνα τέλος
Από Δευτέρα νέες λεωφορειακές γραμμές
Το Κτηματολόγιο βλέπει ΕΣΠΑ
«Λιτότητα» και για άγια έργα
Ρέππας: Χρωστάμε 1 δισ. από παλιά
Το καμάρι του Αστεροσκοπείου