Έντυπη Έκδοση

Ευάλωτη στην κατάθλιψη η τρίτη ηλικία

Ο 20ός αιώνας ξεκίνησε σαν αιώνας του άγχους και εξελίχθηκε σε αιώνα της κατάθλιψης. Ο 21ος συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση. Περίπου 20% των γυναικών και 10% των αντρών θα εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης στη διάρκεια της ζωής τους.

Πλήρες θέμα...

 • Νευρολογία

  • Η νόσος Alzheimer και οι νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις
   Η συμμόρφωση ασθενούς με νόσο Alzheimer στη θεραπεία αποτελεί δυσεπίλυτο πρόβλημα, τόσο για τον θεράποντα ιατρό όσο και για τον φροντιστή. Ως γνωστόν, το ψυχικό φορτίο τού συγγενή που επιμελείται 24 ώρες το 24ωρο έναν τέτοιον άρρωστο επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην ποιότητα ζωής του αλλά και στην εκδήλωση συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
 • Διατροφή

  • Διατροφικές ανάγκες στην τρίτη ηλικία
   Τόσο ο αριθμός όσο και η αναλογία των ηλικιωμένων επί του συνολικού πληθυσμού αυξάνονται διαρκώς σε παγκόσμιο επίπεδο, τάση η οποία συνεχίζει να βαίνει αμείωτη. Το 2002 υπήρχαν κατ' εκτίμηση 605 εκατομμύρια ηλικιωμένοι παγκοσμίως, με την Ελλάδα και την Ιταλία να κατέχουν τα υψηλότερα ποσοστά, ενώ μέχρι το 2025 ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων αναμένεται να φτάσει πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι ζούμε σε μια κοινωνία η οποία διαρκώς... γηράσκει.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Νέες θεραπείες κατά της οστικής απώλειας
   Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι επιστήμονες μεγάλης φαρμακευτικής βιομηχανίας, στο πρόγραμμα ανακάλυψης βιοτεχνολογικών φαρμάκων, ταυτοποίησαν μία πρωτεΐνη και ένα βιολογικό μονοπάτι, τα οποία προκάλεσαν επανάσταση στην κατανόηση της βιολογίας των οστών και εισήγαγαν μια νέα κατεύθυνση για επιστημονική διερεύνηση και κλινική ανάπτυξη.