Έντυπη Έκδοση

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ

Η αυθεντία της ζωής σας είστε Εσείς

Είχα την τύχη να μεγαλώσω σε μια οικογένεια που δεν γέμισε το μυαλό μου με «αυθεντίες» και αξιώματα.

Που με ενέπνευσε και με ενθάρρυνε να αναζητήσω τη δική μου αλήθεια, να διαγράψω τη δική μου διαδρομή, να κάνω τις δικές μου διαπιστώσεις και τα δικά μου λάθη, να κρίνω τα δικά τους και να καταλήξω στη δική μου κοσμοθεωρία. Κι έτσι κι έκανα -και κάνω ακόμη- σε ό,τι θεωρούσα ουσιαστικό στη ζωή μου: την αγάπη, την πίστη, την ευτυχία, την προσωπική αξία, την ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια. Δεν μπορώ να πω ότι η διαδρομή ήταν πάντα ευχάριστη. Μερικές φορές ένιωθα παρίας, δεν ταίριαζα με κανέναν, δεν ένιωθα ασφαλής με καμιά ομάδα. Συχνά ένιωσα μοναξιά, ένιωσα το βάρος των επιλογών μου να πέφτει επάνω μου ασήκωτο, ένιωσα ντροπή ή νοσταλγία. Παράλληλα όμως είχα την πολυτέλεια η οικογένειά μου να στέκεται πάντα δίπλα μου και να με στηρίζει στις επιλογές μου, ακόμη κι όταν διαφωνούσε με αυτές. Κι όχι μόνο γιατί είμαι το παιδί τους και με αγαπούν χωρίς όρους και όρια. Αλλά γιατί, επίσης, μου αναγνωρίζουν το δικαίωμα να είμαι διαφορετική, να κάνω λάθος, να πειραματιστώ, να μάθω. Ετσι έμαθα ότι είμαι ξεχωριστή, ότι όλοι είμαστε και ότι η μοναδικότητα του καθενός μας κάνει τη ζωή ενδιαφέρουσα. Αρκεί να ξέρουμε να αποδεχόμαστε αυτή τη μοναδικότητα σε εμάς και στους άλλους.

Δεν είναι κακό να θέλουμε να ανήκουμε κάπου, ούτε παράλογο. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι σημαίνει αυτό για εσάς, αν συμβαδίζει με το σύστημα αξιών σας, αν σας αφήνει περιθώριο να είστε όλα όσα μπορείτε και θα θέλατε να είστε;

Η ζωή δεν είναι σαν το MATRIX. Δεν θα έρθει ποτέ κάποιος να σας προσφέρει το κόκκινο και το μπλε χάπι. Κανένα χάπι δεν θα σας ανοίξει τα μάτια στην αλήθεια γύρω σας και μέσα σας. Καμιά συνταγή δεν θα σας κάνει αυτομάτως ευτυχισμένους, επιτυχημένους, αποδεκτούς. Είναι κι αυτό μια διαδρομή χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια, χωρίς προδιαγραφές.

Οταν όμως καταλάβετε πόσο μοναδικοί είστε, θα αποζητάτε λιγότερο να «ταιριάξετε», να «προλάβετε», να «έχετε δίκιο», να «πείσετε» ή «να πεισθείτε». Ενας αγαπημένος μου ομιλητής, συγγραφέας και φιλόσοφος, ο Κρισναμούρτι, υποστήριζε ότι κάθε είδους αυθεντία είναι περιοριστική και καταστρεπτική, ιδιαίτερα στον χώρο της σκέψης και της κατανόησης. Μην ψάχνετε για αυθεντίες, για συνταγές επιτυχίας, για αλάνθαστες συμβουλές, για εξασφαλισμένα αποτελέσματα. Η μόνη αυθεντία στη ζωή σας είστε εσείς!

Γι' αυτό πάρτε τη γνώση, τις διδασκαλίες, τις εμπειρίες, τις θεωρίες, τα διαβάσματα και τα ακούσματα και χρησιμοποιήστε τα σαν ερεθίσματα για την κατανόηση του δικού σας υπέροχου εαυτού.

Είναι ένας δρόμος μακρύς, άλλοτε δύσκολος και σκοτεινός κι άλλοτε υπέροχα απλός και φωτεινός. Να είστε όμως σίγουροι ότι η διαδρομή αξίζει τον κόπο.

Κι αυτή ακριβώς είναι η ευχή μου προς όλους σας για το 2011: να τα καταφέρετε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ενας τύπος ελευθεριότητας
Δεσποινίδες ετών 100
Αλήθειες να τις πιεις στο ποτήρι...
Ξεκλειδώνοντας πόρτες ερμητικά κλειστές
Τα χαρούμενα αγόρια και κορίτσια της Ατζαβάρα
Ατίθασες λέξεις από στάχτες
Αράχνες και πεταλούδες μάχονται
Αφανής αναγνώστης
«Μα, θα αλλάξεις τη διατύπωση του συγγραφέα;»
Λογοτεχνία
Ορθός Λόγος και μεταμοντέρνα πρόταση
Βιβλιοθήκη μυστηρίου
Επικίνδυνα παιχνίδια...
Από τις 4:00 στις 6:00
Σειρήνες, πάντα ελκυστικές στη μουσική
Εξαιρετικός συνθέτης και ερμηνευτής
Διήγημα
Ο Αμερικάνος
Άλλες ειδήσεις
Μεταμφιεσμένες πολιτείες
Η αυθεντία της ζωής σας είστε Εσείς
Η Κική Δημουλά στον Πειραιά
Συνταγές επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς
Περί σιωπής, συμφωνίας τιμής και κριτικών εξομολογήσεων
Η σινική μελάνι για σχολή εκλεκτικής ιθαγένειας
Κάλλιστη αλλοίωση