Έντυπη Έκδοση

Επικίνδυνα παιχνίδια...

Θοδωρής  Καλλιφατίδης

Ενα απλό έγκλημα

εκδόσεις Γαβριηλίδη, σ. 296, ευρώ 16,61

Τα αστυνομικά μυθιστορήματα ή πολιτικοοικονομικά θρίλερ των Σουηδών Στιγκ Λάρσον και Χένινγκ Μάνκελ αποτυπώνουν τη βία και τη διαφθορά, που υποβόσκουν στη σουηδική κοινωνία, με τον πιο κατηγορηματικό και εύγλωττο τρόπο. Εγκλήματα κατά συρροήν, διαφθορά στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο είναι μερικά από τα θέματά τους, που αποδίδονται στα βιβλία τους με γρήγορους, καταιγιστικούς ρυθμούς. Και απέναντι σ' αυτούς βρίσκεται μια πιο ήρεμη «φωνή», η οποία ταιριάζει περισσότερο στο μεσογειακό τοπίο, αυτή του δικού μας Θοδωρή Καλλιφατίδη, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Σουηδία.

Στο μυθιστόρημά του Ενα απλό έγκλημα η αστυνομικός Κριστίνα Βέντελ, η οποία αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα, αφού ο γάμος της πάει από το κακό στο χειρότερο, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση ενός εγκλήματος. Κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό, δύο μετανάστες, καθώς ψάρευαν στο ποτάμι, βρήκαν έναν μαύρο πλαστικό σάκο, που περιείχε το πτώμα μιας άγνωστης γυναίκας. Ταυτότητα δεν υπήρχε, και χρειάστηκαν να γίνουν διάφοροι υπολογισμοί βάσει ορισμένων προσωπικών αντικειμένων, που βρέθηκαν στο πτώμα, για να οδηγηθούν οι αστυνομικοί στο περιβάλλον της γυναίκας και σιγά σιγά να συλλέξουν τα στοιχεία εκείνα τα οποία θα διαλευκάνουν το μυστήριο του θανάτου της. Κατά τη διάρκεια αυτού του «ταξιδιού», έρχονται στο προσκήνιο οι προσωπικές σχέσεις των αστυνομικών, που φανερώνουν την έλλειψη επικοινωνίας των ζευγαριών, επιλογές που οδηγούν στη μοναξιά και τη δυστυχία, αλλά παράλληλα και ένας κόσμος, ο οποίος ζει στο σκοτάδι, παράνομα, ενώ, όταν οι συντεταγμένες του συναντούν την τακτοποιημένη ζωή ατόμων αστικής καταγωγής, όλες οι ισορροπίες ανατρέπονται.

Με εναργή τρόπο αποτυπώνονται προβλήματα που προέκυψαν από την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης: λαθρεμπόριο, ναρκωτικά, πορνεία. Και η Σουηδία, καθώς βρίσκεται απέναντι στις χώρες της Βαλτικής, δέχεται κύματα νόμιμων και παράνομων μεταναστών από εκεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ οι νύξεις και οι περιγραφές, για την κατάσταση των μεταναστών στη Σουηδία και για το πώς μια μερίδα Σουηδών τούς αντιμετωπίζει, είναι πολύ συχνές στο μυθιστόρημα.

Ο Καλλιφατίδης χρησιμοποιεί στην αφήγησή του τρίτο ενικό πρόσωπο, την οποία διανθίζει με χιούμορ μερικές φορές, αλλά και έξυπνες ατάκες ή αναφορές σε αποσπάσματα φιλοσοφικά ή αρχαιογνωστικά πλήρως ενταγμένα στο κείμενο, δίχως να ξεπέφτουν σε παράταιρες, μεγαλόστομες ρητορείες. Χωρίς εντυπωσιακές σκηνές βίας ή δαιμόνιους ντετέκτιβ αναπτύσσεται ήρεμα η ιστορία και αποκαλύπτεται στο τέλος η αλήθεια, ενώ παράλληλα αποτυπώνονται στιγμιότυπα από τη σουηδική κοινωνία και φαίνονται οι αλλαγές που έχουν επέλθει σ' αυτήν. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος από τη ζωή του, μιας και η «λύπη των ευτυχισμένων είναι πάντα όμορφη», και όλοι τα βάζουν με το κράτος και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που σταματούν την πρόοδο. Αυτή η αποτύπωση της πραγματικότητας έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι του Νότου για τον Βορρά, καθώς πιστεύουν ότι όλα εκεί δουλεύουν ρολόι. Οι αστυνομικοί είναι καθημερινοί τύποι, κάνουν λάθη και μόνον όταν τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται αρμονικά, οι ενέργειές τους είναι καρποφόρες και αποτελεσματικές.

Ακόμα κι αν δεν είναι πειστικοί οι λόγοι που οδήγησαν τον θύτη στο έγκλημα, ωστόσο αυτή η αδυναμία δεν μειώνει καθόλου το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την ιστορία. Η έκθεση των διαφορετικών εκδοχών για το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο δολοφόνος ή ποιο ήταν το ποιόν του θύματος προσφέρει ποικιλία υποθέσεων και θέσεων, ένα παιχνίδι για τη λύση του μυστηρίου, το οποίο βασίζεται στους χαρακτήρες των εμπλεκομένων, όπως επίσης και στα αποδεικτικά στοιχεία.

Το Ενα απλό έγκλημα είναι καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, που κινείται με ήρεμο δυναμισμό στον αντίποδα των Σουηδών συγγραφέων του είδους. Και μάλιστα, τηρουμένων κάποιων αναλογιών, διαθέτει κοινά στοιχεία με έναν άλλον ελληνικής καταγωγής μυθιστοριογράφο, τον Περικλή Μονιούδη, που ζει και εργάζεται στην Ελβετία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Ενας τύπος ελευθεριότητας
Δεσποινίδες ετών 100
Αλήθειες να τις πιεις στο ποτήρι...
Ξεκλειδώνοντας πόρτες ερμητικά κλειστές
Τα χαρούμενα αγόρια και κορίτσια της Ατζαβάρα
Ατίθασες λέξεις από στάχτες
Αράχνες και πεταλούδες μάχονται
Αφανής αναγνώστης
«Μα, θα αλλάξεις τη διατύπωση του συγγραφέα;»
Λογοτεχνία
Ορθός Λόγος και μεταμοντέρνα πρόταση
Βιβλιοθήκη μυστηρίου
Επικίνδυνα παιχνίδια...
Από τις 4:00 στις 6:00
Σειρήνες, πάντα ελκυστικές στη μουσική
Εξαιρετικός συνθέτης και ερμηνευτής
Διήγημα
Ο Αμερικάνος
Άλλες ειδήσεις
Μεταμφιεσμένες πολιτείες
Η αυθεντία της ζωής σας είστε Εσείς
Η Κική Δημουλά στον Πειραιά
Συνταγές επιβίωσης σε δύσκολους καιρούς
Περί σιωπής, συμφωνίας τιμής και κριτικών εξομολογήσεων
Η σινική μελάνι για σχολή εκλεκτικής ιθαγένειας
Κάλλιστη αλλοίωση