Έντυπη Έκδοση

Ντάλτον: οι διαβόητοι παράνομοι της Αγριας Δύσης

ΟΙ μεν λέγονταν Ρόμπερτ, Γκρατ, Εμετ και Μπιλ. Οι δε, Τζο, Γουίλιαμ, Τζακ και Αβερελ. Αδέλφια οι μεν, αδέλφια και οι δε. Μεταξύ τους, ξαδέλφια. Για τους Ντάλτον ο λόγος: τους διαβόητους παράνομους της Αγριας Δύσης και τους ανεκδιήγητους συγγενείς τους στις σελίδες του «Λούκι Λουκ».

Οι πρώτοι έδρασαν στην Αμερική, τέλη του 19ου αιώνα, ληστεύοντας τρένα και τράπεζες. Οι δεύτεροι συνεχίζουν... απτόητοι στις περιπέτειες του διάσημου καουμπόι. Το παιχνίδι ομοιότητας και διαφορών, που έστησαν με κέφι ο Μορίς και (κυρίως) ο Γκοσινί, δεν σταματά εδώ: δύο από τους πραγματικούς Ντάλτον, ο Μπομπ και ο Γκρατ, πλήρωσαν την παράνομη δράση με τη ζωή τους. Σε αντίθεση με το αμίμητο κουαρτέτο του κόμικς, που ζει και βασιλεύει έχοντας υψηλά ποσοστά δημοφιλίας μεταξύ των (ξεκαρδισμένων στα γέλια) αναγνωστών!

Παιδιά αξιοσέβαστης -και πολυμελέστατης- οικογένειας οι πραγματικοί Ντάλτον: συνολικά δεκαπέντε παιδιά (τα δέκα αγόρια), από τον... γονιμότατο Τζέιμς Λούις Ντάλτον, ήρωα στον πόλεμο με το Μεξικό. Τέσσερις (όλοι κι όλοι) οι φανταστικοί εξάδελφοι: παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας, με επικεφαλής τη φοβερή μαμά Ντάλτον. Μία ακόμα διαφορά είναι ότι τρεις από τους πραγματικούς «εξαδέλφους», ο Φρανκ, ο Μπομπ και ο Γκρατ, υπήρξαν σερίφηδες πριν το γυρίσουν στην παρανομία.

Οι υπαρκτοί και οι φανταστικοί Ντάλτον ενώθηκαν, τελικά, στο «γήπεδο» των δεύτερων: στην περιπέτεια με τίτλο «Οι Παράνομοι» ο Μορίς τούς έφερε αντιμέτωπους με τον Λούκι Λουκ, σκιτσάροντας στην τελευταία εικόνα τούς τάφους τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Κινούμενα σχέδια/Κόμικς/Σκίτσα
Σχετικά θέματα: Κομικ(ς)οδρόμιο
Η «Monde Diplomatique» σε κόμικς!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Γιάνναρης
«Η Ελλάδα χρεοκόπησε, μας απολύει όλους»
Οπερα
Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» στον 21ο αιώνα
Θέατρο
Φόρος τιμής στον Γονατά
Βενετσιάνοι παραθεριστές ελληνικής ανευθυνότητας
Κριτική θεάτρου
Ο κανίβαλος μέσα μας
Εικαστικά
Ζητήματα ταυτότητας
Αρχαιολογία
Η Νεμέα του Ιντιάνα Μίλερ
Το ποτάμι είναι ο αρχαίος ιππόδρομος
Συνέντευξη: Μαρία Σούμπερτ
«Οι δικές μου γυναίκες δεν είναι ροζ»
Κομικ(ς)οδρόμιο
Η «Monde Diplomatique» σε κόμικς!
Ντάλτον: οι διαβόητοι παράνομοι της Αγριας Δύσης