Έντυπη Έκδοση

Αμερικανο-ολλανδικές πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Το έντονο ενδιαφέρον της ολλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. (2004) και των Ηνωμένων Πολιτειών για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο την κάμψη της αρνητικής στάσης της Κύπρου αποκαλύπτονται σε αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που δημοσιεύει ο ιστότοπος WikiLeaks.

Σε ενημερωτική αναφορά του προς την Ουάσιγκτον στα τέλη Ιουλίου του 2004, ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Χάγη, Κλίφορντ Σόμπελ, επισημαίνει ότι η ολλανδική κυβέρνηση σκόπευε ν' ασκήσει την επιρροή της (ως προεδρεύουσα της Ε.Ε.) υπέρ μιας θετικής αξιολόγησης των ενταξιακών προοπτικών της Αγκυρας στη σχετική έκθεση της Κομισιόν (Οκτώβριος 2004). Η εκτίμηση των Ολλανδών αξιωματούχων ήταν ότι η Ε.Ε. θα όριζε ως χρόνο έναρξης των διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο του 2005 -όπως κι έγινε- και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής τού τότε Ολλανδού πρωθυπουργού Μπαλκενέντε, Ρομπ Σβάρτμπολ, προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκούσαν από έξι έως οκτώ χρόνια συν δύο. Στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης του πρεσβευτή Σόμπελ με Ολλανδούς αξιωματούχους συζητήθηκαν οι πιθανές αντιδράσεις χωρών που εμφανίζονταν αρνητικές έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αγκυρας, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Δανία, αλλά κυρίως η Κύπρος, η οποία χαρακτηρίστηκε «αστάθμητος παράγοντας».

Η Ολλανδή διπλωμάτης Χάνι Πόλμαν εξέφρασε την άποψη ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε ενδεχομένως ν' ασκήσει πιέσεις στην κυπριακή κυβέρνηση του Τ. Παπαδόπουλου ώστε να μην μπλοκάρει την τουρκική ενταξιακή διαδικασία. Δεδομένου όμως ότι -σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κρατών-μελών- μόνον η Βρετανία είχε ειδικό ενδιαφέρον για την Κύπρο, η κ. Πόλμαν θεωρούσε ότι η Ε.Ε. δεν διέθετε ιδιαίτερα μέσα πίεσης. Εξέφρασε λοιπόν την ελπίδα ότι «δυνάμεις εκτός της Ε.Ε.» -βλέπε ΗΠΑ- θα πίεζαν τον Παπαδόπουλο να στηρίξει την ένταξη της Αγκυρας «χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε ψυχολογικό, πολιτικό ή άλλο μέσο μπορούσε ν' αποδειχθεί αποτελεσματικό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Wikileaks
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες-όμηροι
Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο
Βολές του πρύτανη για τους καθοδηγητές των μεταναστών
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο
Το άσυλο και οι μετανάστες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Εξοδος χωρίς βία αλλά με αυστηρότητα
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πληρώνει τον Μοαβία
ΣΥΡΙΖΑ: στη γραμμή ΣΥΝ
Ν.Δ.: Επείγει η κατάργηση
Μισθολόγιο δημοσίου τομέα
Ερχεται η τρόικα, ανοίγουν το μισθολόγιο
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Πάει για αλλαγή σκηνικού ο ΔΣΑ
WikiLeaks
Αμερικανο-ολλανδικές πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ψάχνουν τις συναλλαγές Βουλγαράκη - Πελέκη