Έντυπη Έκδοση

Η αμάθεια ως προϋπόθεση καριέρας

Το WikiLeaks μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο έγκυρο ερευνητικό πρακτορείο ειδήσεων, όλες οι αποκαλύψεις του οποίου στηρίζονται σε ντοκουμέντα.

Είναι ένα ορυχείο απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ, που φωτίζουν διαφορετικά την πραγματικότητα από την επίσημη εκδοχή της. Τα ντοκουμέντα αυτά δίνονται στη δημοσιότητα και ο κάθε δημοσιογράφος έχει τη δυνατότητα να τα επεξεργαστεί και να τα αναλύσει κατά το δοκούν. Ο ιδρυτής του, Τζούλιαν Ασάντζ, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από τότε που αποφυλακίστηκε από τις αγγλικές φυλακές. Αυτός ο χάκερ-πειρατής κινδυνεύει, αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, με θανατική ποινή. Και αυτό λέει πολλά για την ελευθερία του λόγου στην εποχή της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου με την απαραίτητη διεθνή λογοκρισία που επέβαλε. Περισσότερα για το WikiLeaks θα πούμε σε ένα από τα επόμενα σημειώματά μας.

Σήμερα θα σταθούμε σε αυτό που αφορά εμάς, δηλαδή στη συνεργασία του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και του αρχηγού της αστυνομίας κ. Λ. Οικονόμου με τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Ντ. Σπέκχαρντ. Ολες οι κριτικές εστίασαν στην εκτίμηση του κ. υπουργού πως η ΕΥΠ είναι ένα τίποτα. Εγώ βρίσκω τη δήλωση του υπουργού ιδιαίτερα θαρραλέα. Μακάρι να βρίσκονταν και άλλοι υπουργοί με την ίδια ρωμαλεότητα και να ακούγαμε: Το σύστημα παιδείας είναι ένα τίποτα. Ή σύστημα υγείας είναι ανύπαρκτο κ.ο.κ. Και στην καλύτερη περίπτωση, να ακούγαμε τον πρωθυπουργό της χώρας να έλεγε πως η κυβέρνησή μας είναι ανύπαρκτη. Θεωρητικά θα ταίριαζαν όλα αυτά στο ΠΑΣΟΚ, μια και είναι κόμμα αλλαγής. Για να αλλάξεις κάτι, πρέπει να ξέρεις καλά ποια είναι η πραγματικότητα και η διάγνωσή σου να είναι τόσο ακριβής όσο και ο εντοπισμός μιας αρρώστιας από το γιατρό.

Το άλλο που σχολιάστηκε αρνητικά είναι πως λέει «εθνικά μυστικά» σε έναν ξένο. «Αυτό δεν θα γινόταν ούτε και στην Ουγκάντα» είπε ένας τηλεστάρ. Και υπονοούσε πως έπρεπε να πούμε ψέματα, όπως κάναμε και παλιότερα με τη «δημιουργική λογιστική» στην Ε.Ε. Εγώ εδώ διακρίνω εντιμότητα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να δίνει ψευδή στοιχεία στους προϊσταμένους του και πρέπει να δουλεύει με ευσυνειδησία, αν κάνει τη δουλειά της επιλογής του. Και νομίζω πως και οι δύο αυτοί άντρες είναι ευτυχισμένοι με τη δουλειά που επέλεξαν.

Για μένα το πρόβλημα είναι αλλού. Στις απόψεις τους για την τρομοκρατία και τη «λαθρομετανάστευση». Η μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές της διαστάσεις, ούτε εξετάζονται οι αιτίες της. Ο κύριος υπουργός έχει την αστυνομική αντίληψη να κλείσουμε τα ανατολικά σύνορα με τη βοήθεια της απρόθυμης για συνεργασία Τουρκίας. Και προς Δυσμάς να φυλάξουμε τα σύνορα της Ευρώπης, κρατώντας τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, αυτούς που θέλουν να διακινηθούν προς την Ευρώπη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τους αφήνει να φύγουν. Η Ελλάδα για τους μετανάστες είναι μια γέφυρα. Η πύλη εισόδου είναι αδύνατο να κλείσει, άρα πρέπει να ανοίξει και η πύλη εξόδου. Αλλιώτικα, οι μετανάστες θα συνωστίζονται στο στενό πέρασμα που λέγεται Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύτιμο για την κυβερνητική πολιτική. Αντί ο κόσμος να ασχολείται με τα λεφτά που του κλέβουν από την τσέπη του, ασχολείται με ένα πρόβλημα που ίδιος δεν μπορεί να λύσει και ούτε έχει καταλάβει τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στη λύση του. Αλλά εκεί που και οι δύο υψηλοί αξιωματούχοι έχουν μαύρα μεσάνυχτα είναι στα θέματα τρομοκρατίας. Ο κ. υπουργός θεωρεί την αναρχία και την τρομοκρατία το ίδιο πράγμα. Ο αρχηγός της αστυνομίας το πάει πιο μακριά. Θεωρεί τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς «αίθουσα αναμονής» μελλοντικών τρομοκρατών. Ολη την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και σχεδόν όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής των Κοινωνικών Επιστημών, αν έκανε αυτό το λάθος, θα έπρεπε να ξαναδώσει το μάθημα. Αλλά αν επέμενε στις απόψεις του, τότε θα είχε όλες τις προϋποθέσεις να γίνει αρχηγός αστυνομίας ή υπουργός. Θα κλείσω με μια ρήση του περίφημου αναρχικού Μαλατέστα. «Μια επανάσταση που χρειάζεται γκιλοτίνες για να επικρατήσει δεν θέλω να νικήσει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Στο ψευδοκράτος των Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες-όμηροι
Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο
Βολές του πρύτανη για τους καθοδηγητές των μεταναστών
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο
Το άσυλο και οι μετανάστες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Εξοδος χωρίς βία αλλά με αυστηρότητα
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πληρώνει τον Μοαβία
ΣΥΡΙΖΑ: στη γραμμή ΣΥΝ
Ν.Δ.: Επείγει η κατάργηση
Μισθολόγιο δημοσίου τομέα
Ερχεται η τρόικα, ανοίγουν το μισθολόγιο
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Πάει για αλλαγή σκηνικού ο ΔΣΑ
WikiLeaks
Αμερικανο-ολλανδικές πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ψάχνουν τις συναλλαγές Βουλγαράκη - Πελέκη