Έντυπη Έκδοση

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: ΘΥΜΙΣΕ Ν. 3907 ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ, ΡΙΧΝΕΙ ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ

Εξοδος χωρίς βία αλλά με αυστηρότητα

«Η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή». Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν διεκδίκησε ευθέως χθες την πατρότητα της «νίκης» με την αναίμακτη απομάκρυνση των μεταναστών από το κτήριο της Νομικής, θέλησε όμως με σαφήνεια να δείξει για ακόμη μια φορά το αυστηρό πρόσωπο του κράτους απέναντι στους παράνομους και τους υποκινητές τους.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ραγκούσης ενημέρωσε για τα γεγονότα της Πέμπτης και καταλόγισε «τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες σε όσους υποκίνησαν και οργάνωσαν την κατάληψη της Νομικής θέτοντας σε ασύλληπτο κίνδυνο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία». Δεν κατονόμασε τους υποκινητές, περιοριζόμενος να πει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία για τον καταλογισμό ευθυνών. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας να δεχτεί και άλλους οικονομικούς μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί», χωρίς όμως να διευκρινίσει εκείνος τι θα απογίνει με όσους έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά.

Ο λόγος στην Αστυνομία

Προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδειξε ο κ. Ραγκούσης όταν επανειλημμένως ρωτήθηκε για το τι θα γίνει από εδώ και μπρος με την παροχή ασύλου γενικότερα και ειδικότερα με τους απεργούς πείνας όταν λήξει το δεκαπενθήμερο της φιλοξενίας τους στο κτήριο της Πατησίων. «Υπάρχει ο νέος νόμος 3907 του 2011, υπάρχει ο σχεδιασμός της Αστυνομίας», απάντησε ακόμη και όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να δημιουργηθούν εντάσεις από την παραμονή τους εκεί τις ερχόμενες μέρες.

Σημείωσε ότι ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής που διαχειρίστηκε επιχειρησιακά την κατάσταση ακολουθώντας την εντολή του πρωθυπουργού «να εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης», αν και η Αστυνομία «είχε τη δυνατότητα να συντρίψει (!) τους 300 μέσα στη Νομική». Αργότερα και μόνον αφού ρωτήθηκε επί τούτου, ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να διαγραφεί η λέξη «συντρίψει» εξηγώντας ότι κάποια άλλη αστυνομία θα μπορούσε να είχε επέμβει δυναμικά και ότι η διαπραγμάτευση δεν ήταν ένδειξη αδυναμίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή μετά την απομάκρυνση των μεταναστών, ότι «αυτονόητη συνέχεια» είναι «η πλήρης εφαρμογή του νόμου για τη μετανάστευση... το πιο σύγχρονο, προοδευτικό και αποτελεσματικό πλαίσιο της Ευρώπης». Για τους μετανάστες εκείνους που είναι νόμιμοι, αλλά ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω οικονομικής κρίσης (απώλεια εργασίας-ενσήμων), είπε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Εργασίας.

Ανησυχία για τις συνθήκες παραμονής των μεταναστών στο κτήριο της Πατησίων-Ηπείρου εκφράζονται από το Δήμο Αθηναίων, τόσο αναφορικά με τις συνθήκες υγιεινής όσο και με τη στάση που θα κρατήσουν τις επόμενες μέρες ακραίες ομάδες που ετοιμάζουν και κινητοποιήσεις. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Υπουργείο Εσωτερικών
Εκπαίδευση
Σχετικά θέματα: Μετανάστες-όμηροι
Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο
Βολές του πρύτανη για τους καθοδηγητές των μεταναστών
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο
Το άσυλο και οι μετανάστες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πληρώνει τον Μοαβία
ΣΥΡΙΖΑ: στη γραμμή ΣΥΝ
Ν.Δ.: Επείγει η κατάργηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες-όμηροι
Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο
Βολές του πρύτανη για τους καθοδηγητές των μεταναστών
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο
Το άσυλο και οι μετανάστες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Εξοδος χωρίς βία αλλά με αυστηρότητα
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πληρώνει τον Μοαβία
ΣΥΡΙΖΑ: στη γραμμή ΣΥΝ
Ν.Δ.: Επείγει η κατάργηση
Μισθολόγιο δημοσίου τομέα
Ερχεται η τρόικα, ανοίγουν το μισθολόγιο
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Πάει για αλλαγή σκηνικού ο ΔΣΑ
WikiLeaks
Αμερικανο-ολλανδικές πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ψάχνουν τις συναλλαγές Βουλγαράκη - Πελέκη