Έντυπη Έκδοση

Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΠΑΞΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Πάει για αλλαγή σκηνικού ο ΔΣΑ

Σε καιρούς Μνημονίου, όπου η ύφεση συμπιέζει τη μεγάλη μάζα των δικηγόρων, και με ανοιχτό το μέτωπο της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους που βρίσκει διχασμένο το σώμα, οι δικηγόροι καλούνται σε ένα μήνα να αναδείξουν την ηγεσία που θα τους εκπροσωπήσει τα επόμενα τρία χρόνια.

Οι διαφορετικές απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον του κλάδου προκαλούν την πολυδιάσπαση των παρατάξεων που διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία στις εκλογές της 27ης και 28ης Φεβρουαρίου 2011.

Οι αρχαιρεσίες γίνονται σε χρονική συγκυρία, κατά την οποία ο χάρτης της δικηγορίας στην Ελλάδα αλλάζει δραματικά. Σημείο αιχμής αποτελεί το άνοιγμα του επαγγέλματος, που σε συνδυασμό με τον υπερπληθωρισμό και την ανεργία, αναμένεται ότι θα χτυπήσει κυρίως τους νέους, τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Δημ. Παξινός, επί τρεις τριετίες πρόεδρος του ΔΣΑ, δεν πρόκειται να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Η απόφασή του είναι οριστική, παρά τα όσα λέγονται. Ναυάγησε και η κάθοδος του Αντ. Ρουπακιώτη (πρώην προέδρου του ΔΣΑ) που φιλοδοξούσε να εμφανιστεί ως υπερκομματική υποψηφιότητα και να ηγηθεί ενός μεγάλου ενωτικού ψηφοδελτίου αλά Καμίνη, Μπουτάρη. Οι διεργασίες μηνών δεν ευοδώθηκαν, διότι δύο από τις τρεις παρατάξεις που είχαν συναινέσει στην κάθοδό του, έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαραίτητη σύγκλιση συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Στο χώρο της κυβερνητικής παράταξης παρατηρείται κατακερματισμός δυνάμεων. Ο σημερινός αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, ύστερα από εσωτερικές διαδικασίες ανάδειξης, τέθηκε και πάλι επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Αλληλεγγύη Δικηγόρων», χωρίς να έχει πάρει το επίσημο χρίσμα. Αυτή τη φορά δεν θα έχει αντιμέτωπο τον Ν. Κανελλόπουλο (έχει αναλάβει την προεδρία του ΕΟΤ), αλλά το σύμβουλο Φ. Κατσαφάδο που είχε εκλεγεί με το συνδυασμό του Ν. Κανελλόπουλου. Την πρόθεσή του να κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο έχει εκφράσει και ο σύμβουλος Χαρ. Αναλυτής.

Εμφυλιοπολεμική εικόνα παρουσιάζει και ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Μιχ. Ζαφειρόπουλος δοκιμάζει για δεύτερη φορά την τύχη του ως υποψήφιος πρόεδρος με το συνδυασμό «Ωρα Δικηγόρων». Εχει τη στήριξη σημαντικών στελεχών της Ν.Δ., όπως του Δ. Αβραμόπουλου, του Ευάγγ. Μεϊμαράκη, της Ελίζας Βόζεμπεργκ, αλλά και του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.

Αντίπαλός του, ο Γιάννης Αδαμόπουλος, ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών το 2009 και διεκδικεί για πρώτη φορά την προεδρία με το συνδυασμό «Κοινωνία των Δικηγόρων». Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του συνδυασμού του παραβρέθηκαν οι Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και Ε. Στυλιανίδης. Στους δικηγορικούς κύκλους, μάλιστα, ακούγεται ότι δύο από τους σημερινούς συμβούλους που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του Δ. Παξινού θα τον στηρίξουν, ενώ δύο σύμβουλοι θα συνταχθούν με τον Μ. Ζαφειρόπουλο.

Με μακρά παρουσία στο συνδικαλιστικό χώρο, ο αντιπρόεδρος Θ. Σχινάς, προερχόμενος από τον ΣΥΝ, βάζει και πάλι υποψηφιότητα με το συνδυασμό «Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων».

Η παράταξη των δικηγόρων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί από τον πρώην υποψήφιο δήμαρχο Ν. Σμύρνης Αγγελο Βρεττό, που διαδέχεται τον επί δύο τριετίες σύμβουλο Μ. Κοκκινάκη.

Την ψήφο των δικηγόρων θα διεκδικήσει και ο Παν. Γαλετσέλης, με καταβολές στο ΔΗΚΚΙ, ενώ χωρίς υποψήφιο πρόεδρο κατεβαίνει η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων.

Η υποβολή υποψηφιοτήτων κλείνει το βράδυ της Δευτέρας, οπότε μπαίνουμε σε τροχιά έντονης προεκλογικής μάχης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Δικαιοσύνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μετανάστες-όμηροι
Οι μισοί άστεγοι ψάχνουν άλλο κτήριο
Βολές του πρύτανη για τους καθοδηγητές των μεταναστών
Μαραθώνιος διαπραγματεύσεων πριν την έξοδο
Το άσυλο και οι μετανάστες στο μικροσκόπιο της Κομισιόν
Εξοδος χωρίς βία αλλά με αυστηρότητα
Ν.Δ.: Η κυβέρνηση πληρώνει τον Μοαβία
ΣΥΡΙΖΑ: στη γραμμή ΣΥΝ
Ν.Δ.: Επείγει η κατάργηση
Μισθολόγιο δημοσίου τομέα
Ερχεται η τρόικα, ανοίγουν το μισθολόγιο
Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Πάει για αλλαγή σκηνικού ο ΔΣΑ
WikiLeaks
Αμερικανο-ολλανδικές πιέσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ψάχνουν τις συναλλαγές Βουλγαράκη - Πελέκη