Έντυπη Έκδοση

ΛΕΝΙΝ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΤΑΡΙΧΕΥΜΕΝΗΣ ΣΟΡΟΥ ΤΟΥ

Αταφη ακόμη η μνήμη

Είκοσι χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης το 66% των Ρώσων θέλει να παραμείνει στην Κόκκινη Πλατεία το Μαυσωλείο του ιδρυτή της Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν), όμως η κοινή γνώμη διχάζεται ως προς το αν πρέπει ή όχι να ταφεί σε άλλο σημείο η ταριχευμένη σορός του, που εκτίθεται σε δημόσιο θέαμα.

Υπέρ της μετακίνησης του Μαυσωλείου τάσσεται το 13% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του κοινωνιολογικού ινστιτούτου «Λεβάντα Τσεντρ», ενώ 8% προτείνει το οριστικό γκρέμισμά του. Οσο για τη μούμια του Λένιν, το 40% θεωρεί ότι πρέπει να ταφεί μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του, στον οικογενειακό τους τάφο στην Αγία Πετρούπολη, έναντι 31% που θέλει να παραμείνει στη θέση της, 16% που προτείνει να ταφεί στα τείχη του Κρεμλίνου, όπως τα κορυφαία στελέχη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Αντίθετο πάντως με τη μετακίνηση των τάφων των ηγετικών στελεχών της σοβιετικής εποχής, από την Κόκκινη Πλατεία σε κάποιο νεκροταφείο, είναι το 40% των ερωτηθέντων, έναντι 38%, που τη θεωρεί επιβεβλημένη.

«Ειδωλολατρία»

Η επίκαιρη έρευνα φαίνεται πως ολοκληρώνει χωρίς αλλαγές στο υπάρχον status quo άλλον έναν κύκλο συζήτησης, που ξέσπασε αυτή τη φορά με αφορμή την 87η επέτειο από τον θάνατο του Β. Λένιν. Την ξεκίνησε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ο οποίος μίλησε για «ειδωλολατρικό-νεκροφιλικό φαινόμενο που διατηρείται στην Κόκκινη Πλατεία, αφού μόνο το 10% από τη σορό του Λένιν έχει μείνει και συντηρείται» και ζήτησε να απομακρυνθούν η νεκρόπολη και οι «σατανιστικοί συνειρμοί» από την καρδιά του ρωσικού κράτους, καταγγέλλοντας τους κομμουνιστές ότι δεν τήρησαν την επιθυμία του ίδιου του ηγέτη τους, «αλλά προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια λατρεία, που θα αντικαθιστούσε τη θρησκεία και θα μετέτρεπε τον Λένιν σε υποκατάστατο του Χριστού».

Ο Μεντίνσκι ανακοίνωσε και τη δημιουργία της ιστοσελίδας http://www.goodbyelenin.ru όπου έως χθες είχαν κατατεθεί περίπου 300.000 ψήφοι, με το 68,6% εξ αυτών να τάσσονται υπέρ της ταφής του Λένιν και το 31,4% κατά.

«Βέβηλη προβοκάτσια»

Οι κομμουνιστές αμφισβητούν τη γνησιότητα της ιντερνετικής δημοσκόπησης και χαρακτήρισαν την ιδέα της ταφής «βέβηλη προβοκάτσια και πολιτικαντισμό», ενώ «πάγο» στην πρωτοβουλία Μεντίνσκι έβαλε και η ηγεσία του Κρεμλίνου, διαψεύδοντας ότι ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έχει κάποια σχέδια για τη σορό του Λένιν. Η ανακίνηση του θέματος την ώρα που η «Ενιαία Ρωσία» ετοιμάζεται για τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου θεωρείται άστοχη πολυτέλεια για το κυβερνών κόμμα, που διεκδικεί ψήφους άλλοτε κομμουνιστών ψηφοφόρων και λίγα μπορεί να κερδίσει από τις μειοψηφικές εκκλήσεις φιλελεύθερων διανοουμένων υπέρ της ταφής του Λένιν. Υπέρ της χριστιανικής ταφής τάσσεται η ρωσική Εκκλησία, ενώ ο ανώτατος μουφτής της χώρας πρότεινε τα έξοδα της συντήρησης του βαλσαμωμένου σώματος να αναλάβει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η αρχικά πρόχειρα ταριχευμένη σορός του ιδρυτή της ΕΣΣΔ εκτίθεται συνεχώς στην Κόκκινη Πλατεία από τις 27 Ιανουαρίου 1924, δηλαδή έξι ημέρες μετά τον θάνατό του, πρώτα σε ξύλινο και κατόπιν σε γρανιτένιο Μαυσωλείο, από όπου απομακρύνθηκε στο Τιουμέν της Σιβηρίας για λόγους ασφαλείας μόνο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος
«Φύγε Χόσνι Μουμπάρακ τώρα»
Ρωσία
Αταφη ακόμη η μνήμη
Βαρόμετρο δημοκρατίας
Η ποιότητα της δημοκρατίας απέκτησε «δείκτη»
Ιταλία
Συλλογική αντίδραση
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3.600 αιτήσεις για άσυλο
Αλβανία
Ειρηνική η διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Αλβανία
Τουρκία
Μονομαχία για την προεδρία
Γαλλία
Η Γαλλία απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων
Άλλες ειδήσεις
ΠΓΔΜ: έκαναν δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ
Η παράσταση αρχίζει