Έντυπη Έκδοση

Η ποιότητα της δημοκρατίας απέκτησε «δείκτη»

Ποιοτική ανάλυση των σύγχρονων δημοκρατιών επιχειρούν δύο καθηγητές πολιτικών επιστημών του Κέντρου Ερευνών για τις προκλήσεις της Δημοκρατίας στον 21ο αιώνα (NCCR) του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δημιουργώντας βαρόμετρο δημοκρατίας. Η Ελλάδα απουσιάζει...

Τι καινούργιο προσφέρει ο ελβετικός δείκτης αφού πολλά διεθνή ινστιτούτα πραγματοποιούν αξιολογήσεις δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο;

«Είναι ένας δείκτης που δεν μοιάζει με τους άλλους, γιατί οδηγεί σε ποιοτική αξιολόγηση εδραιωμένων δημοκρατιών», λένε στην «Ε» οι Μαρκ Μπούλμαν και Βόλφγκανγκ Μέρκελ, εξηγώντας ότι οι παλαιότεροι δείκτες διαχώριζαν κατά βάση τα δημοκρατικά από τα μη δημοκρατικά καθεστώτα.

Το ελβετικό βαρόμετρο εξέτασε 30 δημοκρατίες για την περίοδο 1995-2005, χρησιμοποιώντας συνολικά εννέα κριτήρια τα οποία εμπίπτουν στις 3 ακόλουθες κατηγορίες: ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ισότητα και κρατικός ελέγχος.

Πρωταθλήτρια «ποιοτικής δημοκρατίας» αναδεικνύεται η Δανία, συγκεντρώνοντας 88,3 βαθμούς με ανώτατο όριο το 100 (δείτε σχετικό πίνακα). Ακολουθούν η Φινλανδία και το Βέλγιο, ενώ ο μύθος για την υπεροχή της ελβετικής δημοκρατίας καταρρίπτεται, με το βαρόμετρο να της χαρίζει τη 14η θέση. Η Κύπρος, συγκεντρώνοντας 55,5 βαθμούς, βρίσκεται στην 23η θέση, ενώ με 32,7 βαθμούς η Κόστα Ρίκα βρίσκεται στο δημοκρατικό ναδίρ.

Ο Μαρκ Μπούλμαν μάς διευκρινίζει πώς επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες 30 χώρες και γιατί η Ελλάδα δεν εξετάστηκε. «Χρησιμοποιήσαμε προηγούμενους δείκτες δημοκρατίας των ινστιτούτων Freedom House και Polity για τα έτη 1995 και 2005. Με βάση αυτές τις κατατάξεις, επιλέξαμε χώρες με την καλύτερη απόδοση. Με αυτά τα κριτήρια η Κύπρος είχε καλύτερη απόδοση από την Ελλάδα και γι' αυτό την συμπεριλάβαμε σ' αυτή την πρώτη κατάταξη». Οι Ελβετοί ερευνητές εργάζονται τώρα σε αντίστοιχη αξιολόγηση άλλων 30 χωρών για το διάστημα 1990-2007 και εκεί αναμένεται να «βαθμολογηθεί» και η Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Επιστημονικές έρευνες και μελέτες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος
«Φύγε Χόσνι Μουμπάρακ τώρα»
Ρωσία
Αταφη ακόμη η μνήμη
Βαρόμετρο δημοκρατίας
Η ποιότητα της δημοκρατίας απέκτησε «δείκτη»
Ιταλία
Συλλογική αντίδραση
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3.600 αιτήσεις για άσυλο
Αλβανία
Ειρηνική η διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Αλβανία
Τουρκία
Μονομαχία για την προεδρία
Γαλλία
Η Γαλλία απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων
Άλλες ειδήσεις
ΠΓΔΜ: έκαναν δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ
Η παράσταση αρχίζει