Έντυπη Έκδοση

ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΟΥΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Συλλογική αντίδραση

Μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας έδωσαν τον ρυθμό της αντίδρασης έναντι των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα που πλήττουν τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις, καθώς πολλά συνδικάτα υψώνουν ηχηρά τη φωνή τους διαμαρτυρόμενα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιώματων των εργαζομένων.

Οι κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Fiom CGIL, του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου εργαζομένων στον τομέα της μεταλλουργίας, αλλά τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων, καθώς και μαθητές και φοιτητές.

Αφορμή δόθηκε από το δημοψήφισμα τρόπον τινά στη Fiat του Τορίνο, που επισφράγισε στην πραγματικότητα την εφαρμογή μέτρων τα οποία καταργούν στην πράξη τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις πάντως, από τις 10.000 που μετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση στο Μιλάνο, ελάχιστοι ήταν εργαζόμενοι της Fiat. Πολλοί από τους διαδηλωτές ωστόσο προέρχονταν από άλλους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά από την οικονομική κρίση, η οποία «καταδίκασε» σε απραγία πολλές ιταλικές βιομηχανίες και «έστειλε» άλλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Στη Ρώμη, σημείο εκκίνησης για το μεγάλο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή συνδικάτων εργαζομένων αλλά και φοιτητικών ενώσεων, ήταν η Πιάτσα ντέλα Ρεπούμπλικα.

Στη Φλωρεντία, περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές προκάλεσαν κυκλοφοριακό έμφραγμα και έστειλαν μηνύματα στην εργοδοσία αλλά και την κυβέρνηση.

Στη Γένοβα, ένταση και επεισόδια προκλήθηκαν μπροστά στην έδρα της Ενωσης Ιταλών Βιομηχάνων (Κονφιντούστρια) από μερίδα διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και αυτοσχέδιες βόμβες. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και στο Τορίνο, όπως και στο Αρκορε, όπου διαδηλωτές έκαψαν ελαστικά και πέταξαν αβγά σε αφίσες του πρωθυπουργού, της προέδρου της Κονφιντούστρια και της υπουργού Υποδομών.

Στο Μπάρι, οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή έστω και υπό βροχή, ενώ στο Κασίνο οι διαδηλωτές υπολογίζονται γύρω στους 6 με 7 χιλιάδες, αφού κινητοποιήθηκαν εργαζόμενοι απ' ολόκληρη την περιφέρεια του Λάτσιο.

Ο «Λαός της Ελευθερίας» οργανώνει πανιταλική διαδήλωση συμπαράστασης στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις 13 Φεβρουαρίου στο Μιλάνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Αίγυπτος
«Φύγε Χόσνι Μουμπάρακ τώρα»
Ρωσία
Αταφη ακόμη η μνήμη
Βαρόμετρο δημοκρατίας
Η ποιότητα της δημοκρατίας απέκτησε «δείκτη»
Ιταλία
Συλλογική αντίδραση
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3.600 αιτήσεις για άσυλο
Αλβανία
Ειρηνική η διαδήλωση της αντιπολίτευσης στην Αλβανία
Τουρκία
Μονομαχία για την προεδρία
Γαλλία
Η Γαλλία απαγόρευσε τους γάμους ομοφυλοφίλων
Άλλες ειδήσεις
ΠΓΔΜ: έκαναν δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του μεγαλύτερου ομίλου ΜΜΕ
Η παράσταση αρχίζει