Έντυπη Έκδοση

Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος

Ιδρυσε την εταιρεία ύστερα από πολυετή εμπειρία στο τιμόνι ελληνικών οινοποιητικών επιχειρήσεων και μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Διακρίθηκε στη δημουργία νέων αμπελώνων και στην παραγωγή ποιοτικών οίνων, αποσπώντας πολλά χρυσά και ασημένια βραβεία για τα κρασιά που με την ευθύνη του παρήγε. Από την εμπειρία του στον χώρο του κρασιού αντιλήφθηκε ότι τα αφρώδη κρασιά έχουν συκοφαντηθεί στην Ελλάδα.

Ο Παύλος Αργυρόπουλος, οινολόγος-οινοποιός από τη Θεσσαλονίκη, μιλά για τους Ελληνες καταναλωτές, για τις εμπειρίες του στη Γαλλία και την Ιταλία και την προσπάθεια που καταβάλλει με την οικογένειά του για «πράσινα προϊόντα» και μάλιστα αφρώδη.

«Οι Ελληνες καταναλωτές έχουν μάθει να τα συνδέουν με τη φιγούρα-ξόδεμα, αλλά δεν έχουν ανακαλύψει τη γευστική εμπειρία. Σ' αυτό συνετέλεσε, ασφαλώς, η πολύ χαμηλή ποιότητα των ελληνικών αφρωδών οίνων στο παρελθόν.

»Ξεκίνησα την καριέρα μου στη Γαλλία και την Ιταλία μαθαίνοντας και οινοποιώντας Σαμπάνια και Proseco. Πάντα με ενδιέφερε η ιδέα να παραχθεί ποιοτικό αφρώδες κρασί στην Ελλάδα. Υπήρξα βασικό στέλεχος σε μεγάλη ελληνική οινοποιία. Από τότε υπήρχε η ιδέα ενός ποιοτικού αφρώδους. Για διάφορους λόγους, όμως, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Τα τελευταία χρόνια, στη δική μου πλέον οινοποιητική μονάδα, το αφρώδες είναι προτεραιότητα και προσωπικός στόχος. Ανακάλυψα, ή μάλλον ξανάφερα στην επιφάνεια, ένα προπολεμικό εγχείρημα που είχε γίνει στη Λήμνο από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία Ζαβαλάκη, ο οποίος με Γάλλους συμβούλους είχε στήσει σημαντική μονάδα παραγωγής αφρωδών στο νησί. Στις παλιές αυτές ιστορίες και δόξες και στη συνάντησή μου με το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, που οι Αραβες διέδωσαν στη Μεσόγειο με το όνομα zibibbo, οφείλω την ανάμειξή μου κατά την περασμένη δεκαετία, όταν ασχολήθηκα και ως σύμβουλος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου, με την αναβάθμιση και μετατροπή των αμπελώνων σε βιολογικής καλλιέργειας. Στο πολύ σημαντικό τότε εγχείρημα είχαν συνεργαστεί πολλοί φορείς και ειδικοί επιστήμονες.

Από τη μετατροπή των αμπελώνων σε βιολογικής καλλιέργειας προέκυψε διαχωρισμός των αμπελώνων σε βιολογικούς ποιοτικούς με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και σε άλλους. Οι καλοί βιολογικοί αμπελώνες δίνουν πλέον την πρώτη ύλη για την παραγωγή του blink και του οίνου "Αρωμα Λήμνου". Θεωρώ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κλιματικοί παράγοντες που μπορούν να καταστήσουν το αφρώδες κρασί σταθερό συνοδό του γεύματος, της διασκέδασης, της εξόδου και της χαλάρωσης. Το θερμό κλίμα και οι υψηλές θερμοκρασίες ζητούν τη δροσιά του αφρού και της φυσαλίδας και τη δροσερή οξύτητα του λευκού ή ροζέ αφρώδους κρασιού.

»Οι ποικιλίες των σταφυλιών είναι πολλές και μεταξύ τους υπάρχουν καταλληλότατες για παραγωγή αφρωδών κρασιών.

»Οι ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή τέτοιων τύπων κρασιού μπορεί να οδήγησαν στο παρελθόν στη μέτρια ποιότητα και ο ειδικός τεχνολογικός εξοπλισμός ίσως να εμπόδισε ικανούς οινολόγους να ασχοληθούν και με αυτό τον τύπο κρασιών. Ετσι δημιουργήθηκε ένα σημαντικό κενό που πρέπει να καλυφθεί πλέον.

»Η προσπάθεια είναι δύσκολη, κυρίως γιατί, παρά την πολύ καλή ποιότητα που μπορεί να παραχθεί τώρα στην Ελλάδα, το έδαφος συνεχίζει να είναι αρνητικό για τα ελληνικά αφρώδη κρασιά και τη ζήτηση καλύπτουν εισαγόμενοι αφρώδεις, που πωλούνται σε τερατώδεις τιμές.

Οινόφιλοι

»Η προσπάθειά μας εστιάζεται πλέον στο να πεισθούν οι οινόφιλοι και στη συνέχεια μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτών να τολμήσουν να δοκιμάσουν τα αφρώδη και σε άλλες στιγμές, με άλλες τιμές και με άλλους τρόπους, να μην τα υπερτιμούν, να μην τα φοβούνται· να τα θεωρούν απλώς... κρασιά. Από τους καταναλωτές προτιμάμε τους νεότερους, τις νέες γυναίκες και τους νέους άνδρες. Γι' αυτούς σχεδιάσαμε την ιδιαίτερη φιάλη τού blink που προσεγγίζει τον αφρώδη οίνο σαν σαμπάνια αλλά και ως μοντέρνο και προσιτό προϊόν. Ξεκινήσαμε γευστικές δοκιμές και παρουσιάσεις του με ελληνικά μεζεδάκια, επεκτείνοντας το ελληνικό «αperitif-ορεκτικό» και στα αφρώδη κρασιά. Προσπαθούμε να πείσουμε τους καταναλωτές ότι τα αφρώδη μπορούν να είναι και ελληνικά και ποιοτικά και προσιτά στην τιμή. Και ότι μπορούν να καταναλωθούν σαν κρασιά.

»Είμαστε ένα δημιουργικό team που στόχο έχει να δημιουργήσει νέα, σύγχρονα, καινοτόμα ελληνικά κρασιά. Συμμετέχουν, ο Ανδρέας Πάντος, οινολόγος και καλός φίλος, καθώς και οι κόρες μου Φανή και Χλόη, με ανάλογες σπουδές στο χώρο του κρασιού. Η ομάδα δεν φοβάται να πειραματιστεί με τη φαντασία, τις ιδέες της και με κέφι να κάνει τα οινολογικά της όνειρα πραγματικότητα!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Μαστίχα Χίου
Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι
Μπακάλικα γκουρμέ
Γάτοι, όχι μπακαλόγατοι
Συνέντευξη: Παναγιώτης Αμπατζής
«Είμαστε Πολίτες και θα μείνουμε»
Πλοίαρχος - όμηρος
9 μήνες στην κόλαση του Ινδικού
Χειμωνιάτικο τριήμερο
Τριήμερο κακοκαιρίας, αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα
Συγκοινωνίες
Προς χειρόφρενο διαρκείας
Ποιμενική στις επαγγελματικές σχολές
Βοσκοί με πτυχίο
Εναλλακτική θητεία
Οι αντιρρησίες καταγγέλλουν: «Προβληματική παραμένει η εναλλακτική θητεία»
Εκλογές Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
«Ενότητα» με 74,9%
Άλλες ειδήσεις
Ανάγκες για αίμα έχει η Κρήτη
Πτώση 6,6% των επιβατών στα πλοία
Νεκρός 30χρονος σε παγκάκι
Στον αέρα εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Νησιά με μονάδες αφαλάτωσης