Έντυπη Έκδοση

Απάκι για μερακλήδες

Αν και μηχανολόγος - μηχανικός, η αγάπη του για τη φύση και η πίστη του στις αρχές της βιολογικής γεωργίας επηρέασαν καθοριστικά την απόφασή του να ασχοληθεί και με τη βιολογική εκτροφή χοίρων, εδώ και δεκάξι χρόνια. Το απάκι είναι ένα προϊόν δικό του, μία καινοτομία στο χώρο της αγοράς. Ο Μιχάλης Βαβουράκης, από το Ρέθυμνο, μας περιγράφει τη διαδρομή του στην παραγωγή αλλαντικών.

«Η εταιρεία μας, καινοτομώντας, ξεκίνησε πρώτη στην Ελλάδα την παραγωγή και τυποποίηση χοιρινού κρέατος και αλλαντικών αποκλειστικά βιολογικής εκτροφής, με βιολογική πιστοποίηση.

»Η μονάδα όπου εκτρέφουμε τα ζώα είναι εγκατεστημένη σε ορεινή περιοχή του Ρεθύμνου, μακριά από οικισμούς, σε χώρο περιβαλλοντικά αλώβητο. Δεν υπάρχουν μόνιμες εγκαταστάσεις με τη μορφή συμβατικών κτηρίων και τα ζώα έχουν τη δυνατότητα να κινούνται στην ύπαιθρο, ενώ μικρά στέγαστρα τα προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες. Εκτρέφονται αποκλειστικά με πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα: ελληνικά δημητριακά και ψυχανθή, φρούτα και λαχανικά, καθώς και ρίζες και καρπούς που βρίσκουν στη φύση. Πρωτοποριακή είναι η ένταξη στο διαιτολόγιό τους ελληνικών αρωματικών φυτών, κυρίως ρίγανης, για τη φυσική ενδυνάμωσή τους και προστασία από ασθένειες.

»Το παραγόμενο κρέας συσκευάζεται νωπό, ενώ μεγάλο μέρος του χρησιμοποιείται για την παρασκευή αλλαντικών, όπως το πολύ γνωστό κρητικό απάκι. Σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνταγή, κομμάτια καθαρού κρέατος, υψηλής ποιότητας, μαρινάρονται σε ξίδι και αφού αρτυθούν με μυρωδικά, καπνίζονται με τοπικά βότανα. Στη διαδικασία παραγωγής δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά, που άλλωστε δεν χρειάζονται, αφού στον τρόπο παρασκευής του είναι φανερό το απόσταγμα αιώνων τεχνογνωσίας για τη διατήρηση του κρέατος. Από την άλλη πλευρά, πρωτοποριακή είναι η συσκευασία του προϊόντος σε κενό αέρος, που επιτρέπει τη μεταφορά του και τη διατήρησή του ώστε να φτάσει να καταναλωθεί σε διάφορες μορφές: σκέτο ύστερα από ελαφρό ζέσταμα ή ως συστατικό σε σαλάτες, ομελέτες, μακαρονάδες ή ό,τι άλλο δημιουργήσει η φαντασία του μάγειρα.

»Η αποδοχή μιας μικρής, άγνωστης επιχείρησης, που δεν ξοδεύει για διαφήμιση, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Δύσκολο να σε αποδεχτούν τα μεγάλα σουπερμάρκετ και να σε βάλουν στα ράφια τους, δύσκολο να σε ανακαλύψει ο καταναλωτής, δύσκολο να σε αγοράσει.

»Παρ' όλα αυτά, τα προϊόντα μας έχουν φίλους, ρέκτες της ποιότητας, που βοηθούν στην προώθησή τους.

»Δυσκολίες συνεχώς παρουσιάζονται, αφού κατά γενική ομολογία είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και ψυχοφθόρο να προσπαθείς να δημιουργήσεις οτιδήποτε (πόσω μάλλον κάτι νέο και καινοτόμο) μέσα στην ελληνική πραγματικότητα ή να ξεκινήσεις κάτι εξ αρχής με νόμιμο τρόπο. Παρ' όλα αυτά εξακολουθώ την προσπάθεια με τις ίδιες πάντα αρχές: την πίστη στη μη επιβαρυντική για το περιβάλλον βιολογική κτηνοτροφία, τη φροντίδα για την ποιότητα σε όλα τα στάδια παραγωγής, γιατί πιστεύω ότι μόνο με την επιστροφή στο φυσικό τρόπο παραγωγής προϊόντων και αγαθών μπορεί να αντιστραφεί η παρακμή της υπαίθρου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Σχετικά θέματα: Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Μαστίχα Χίου
Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι
Μπακάλικα γκουρμέ
Γάτοι, όχι μπακαλόγατοι
Συνέντευξη: Παναγιώτης Αμπατζής
«Είμαστε Πολίτες και θα μείνουμε»
Πλοίαρχος - όμηρος
9 μήνες στην κόλαση του Ινδικού
Χειμωνιάτικο τριήμερο
Τριήμερο κακοκαιρίας, αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα
Συγκοινωνίες
Προς χειρόφρενο διαρκείας
Ποιμενική στις επαγγελματικές σχολές
Βοσκοί με πτυχίο
Εναλλακτική θητεία
Οι αντιρρησίες καταγγέλλουν: «Προβληματική παραμένει η εναλλακτική θητεία»
Εκλογές Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
«Ενότητα» με 74,9%
Άλλες ειδήσεις
Ανάγκες για αίμα έχει η Κρήτη
Πτώση 6,6% των επιβατών στα πλοία
Νεκρός 30χρονος σε παγκάκι
Στον αέρα εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Νησιά με μονάδες αφαλάτωσης