Έντυπη Έκδοση

Τυριά για vegetarians και μη

Γέννημα - θρέμμα.... γεωπόνος, ήθελε να συνδυάσει προϊόντα ποιότητας και θρεπτικής αξίας τρόφιμα, διατηρώντας παράλληλα τις δικές του αξίες για «καθαρές» καλλιέργειες.

Στο Μιλένιουμ κάνει το βήμα ιδρύοντας την εταιρεία του, με σκοπό τη διακίνηση βιολογικών προϊόντων ζωικής παραγωγής.

Εντεκα χρόνια μετά, ο Αγησίλαος Κρανίδης μπορεί να καυχιέται ότι λειτουργεί το μεγαλύτερο τυροκομείο (μόνο με «φυτική» και όχι ζωική πιτιά, για τους vegetarians) αποκλειστικά για βιολογική παραγωγή στο Μαρμάρι Ευβοίας, χωρίς να έχει αφήσει πίσω την παραγωγή ελληνικών κρεάτων: φρέσκο ή κατεψυγμένο μοσχάρι, αρνί, κατσίκι κατεψυγμένο, φρέσκο χοιρινό, μοσχαρίσια λουκάνικα, όλα με βιολογικές προδιαγραφές. Ο Αγησίλαος Κρανίδης μάς εξιστορεί το πώς άρχισαν όλα. «Εργάστηκα, όταν τελείωσα το Πανεπιστήμιο, στο Γεωργικό Κέντρο Ερευνών της Ζυρίχης. Εκεί έμαθα πολλά, μου άνοιξαν τα μάτια. Οι αγρότες ήταν επιχειρηματίες και πολύ μπροστά. Εκεί τα φυτοφάρμακα τα αποκαλούν (αγρο)δηλητήρια. Είμαστε η μόνη χώρα που τα ονομάζει φυτοφάρμακα.

»Στη Ζυρίχη μού γεννήθηκε η ιδέα να ξεκινήσω καλλιέργειες με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον - της βιοκαλλιέργειας. Γύρισα λοιπόν στην Ελλάδα, αποφασισμένος να γίνω αγρότης, και αγόρασα 23 στρέμματα στις Θεσπιές Βοιωτίας».

Του πήρε μια πενταετία με καλλιέργειες βαμβακιού, αμπελιού, σταριού. Τότε όλοι τον κορόιδευαν στο χωριό. Πού ακούστηκε να αφήνεις πρασινάδα μέσα στα χωράφια, έλεγαν οι συγχωριανοί του. Κι όμως εκείνος επέμεινε στη χλωρή λίπανση, αν και ήταν «ντροπή».

«Τότε όμως δεν υπήρχαν χέρια, μετά ήρθαν οι ξένοι, κυρίως Αλβανοί, που χρησιμοποιήθηκαν στους αγρούς και αλλού. Βάλε και τα οικονομικά και τη βοήθεια που δεν είχα, κι έτσι άρχισα να μπαίνω μέσα ως αγρότης.

»Στο τέλος, νοίκιασα το κτήμα ('94-'99). Με τα βιολογικά όμως, συνέχισα να ασχολούμαι εργαζόμενος σε μεγάλο πιστοποιητικό οργανισμό βιολογικών προϊόντων, οργώνοντας την Ελλάδα.

»Το 2000 ήταν η καθοριστική χρονιά, που πήρα την απόφαση να γίνω επιχειρηματίας, επιστρατεύοντας ό,τι είχα μάθει έως τότε.

»Με το που ξεκίνησα σκέφτηκα να κάνω κάτι διαφορετικό. Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν θέλει να τρώει τυρί από ζωική πιτιά που προέρχεται από τα στομάχια νεαρών μηρυκαστικών μη απογαλακτισμένων. Που συνεχίζουν, δηλαδή, να πίνουν μητρικό γάλα.

»Ετσι βρήκαμε το δρόμο, παρασκευάζοντας όλα τα τυριά μας από φυσική ή μικροβιακή πιτιά (από μύκητα, μανιτάρι δηλαδή) που μπορούν να τα καταναλώνουν vegetarians και μη. Να εξηγήσω ότι η πιτιά περιέχει πρωτεολυτικά ένζυμα, χυμοσίνη και πεψίνη, και χρειάζεται για το πήξιμο του τυριού. Με τον καιρό καταλήξαμε στην πιτιά από το μύκητα Rhizomucor, που λειτουργεί καλύτερα... Είναι καλύτερο υποκατάστατο και από τη φυτική και προέρχεται από το φυτό Cynara-cardunculus».

Τα προϊόντα εξάγονται τα τελευταία επτά χρόνια στην Κεντρική Ευρώπη κυρίως, και ο ίδιος δηλώνει ευχαριστημένος. Δυστυχώς, όμως, λέει «από τα τόσα ελληνικά τυριά που βγάζουμε, οι άλλοι Ευρωπαίοι ξέρουν μόνο τη φέτα. Τη φέτα που την έχουν ταυτίσει με τις διακοπές και τη χωριάτικη σαλάτα, γι' αυτό και οι εξαγωγές μας κυριολεκτικά πενταπλασιάζονται τους θερινούς μήνες στην Κεντρική Ευρώπη.

»Με την κρίση έχουμε προβλήματα με τις πληρωμές από τους εδώ πελάτες μας, αλλά το παλεύουμε...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Επιχειρήσεις
Σχετικά θέματα: Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Μαστίχα Χίου
Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι
Μπακάλικα γκουρμέ
Γάτοι, όχι μπακαλόγατοι
Συνέντευξη: Παναγιώτης Αμπατζής
«Είμαστε Πολίτες και θα μείνουμε»
Πλοίαρχος - όμηρος
9 μήνες στην κόλαση του Ινδικού
Χειμωνιάτικο τριήμερο
Τριήμερο κακοκαιρίας, αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα
Συγκοινωνίες
Προς χειρόφρενο διαρκείας
Ποιμενική στις επαγγελματικές σχολές
Βοσκοί με πτυχίο
Εναλλακτική θητεία
Οι αντιρρησίες καταγγέλλουν: «Προβληματική παραμένει η εναλλακτική θητεία»
Εκλογές Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
«Ενότητα» με 74,9%
Άλλες ειδήσεις
Ανάγκες για αίμα έχει η Κρήτη
Πτώση 6,6% των επιβατών στα πλοία
Νεκρός 30χρονος σε παγκάκι
Στον αέρα εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Νησιά με μονάδες αφαλάτωσης