Έντυπη Έκδοση

ΤΟ GADGET ΤΗΣ APPLE ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ * ΠΟΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΕΔΩ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ

Γιατί, καλέ μου κύριε, 30 ευρώ ακριβότερο το iPad;

Οτι η Apple δεν έχει στο μυαλό της τη χώρα μας όταν πρωτοπαρουσιάζει ένα προϊόν, είναι γνωστό και, εν πολλοίς, αναμενόμενο. Πρώτα η εταιρεία καλύπτει την αγορά των ΗΠΑ και ακολούθως επεκτείνεται προς τις μεγάλες ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, αφήνοντας τη... μαρίδα (όπως είναι η ελληνική αγορά) για αργότερα. Το είδαμε να συμβαίνει με όλες τις εκδόσεις του iPhone, δεν υπήρχε περίπτωση να μη συμβεί και με το iPad.

Υπήρχαν κάποιες φήμες που έλεγαν πως ο επίπεδος υπολογιστής της Apple θα έκανε την εμφάνισή του στα ελληνικά καταστήματα πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά ποιος ξέρει τι έγινε, ίσως να βρήκαν τα φορτηγά κίνηση στον δρόμο και να ξεστράτισαν. Η συσκευή είναι, από χθες, πια διαθέσιμη σε επιλεγμένα σημεία πώλησης, αρκετά καθυστερημένα κατά την ταπεινή μας άποψη.

6% αλμυρότερο απ' ό,τι στην Ε.Ε.

Οσοι... καίγονταν να αποκτήσουν iPad, το έπραξαν αγοράζοντας μέσω Διαδικτύου και τους επόμενους (λίγους) μήνες η Apple θα παρουσιάσει τη 2η έκδοση της συσκευής που ενδεχομένως θα καλύπτει ορισμένες από τις ελλείψεις του σημερινού μοντέλου, με υποδοχή για ανάγνωση κάρτας και γενικότερα μεγαλύτερες δυνατότητες επέκτασης. Αυτό όμως δεν είναι το θέμα.

Εάν (λέμε, εάν) αποφασίσετε να αγοράσετε ένα iPad, θα πρέπει να πληρώσετε 6% περισσότερα από τον Ευρωπαίο καταναλωτή. Σε όλα τα online καταστήματα της Apple για ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα αυτά που εξυπηρετούν τους Γερμανούς, τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς, η βασική έκδοση του iPad κοστίζει 499 ευρώ.

Στα ελληνικά καταστήματα, όπως μας ενημερώνει σχετικά η iSquare που αντιπροσωπεύει την Apple στη χώρα μας, η ίδια ακριβώς έκδοση κοστίζει 529 ευρώ και ψάχνουμε να βρούμε ποιος ακριβώς λόγος κάνει τη συσκευή 30 ευρώ ακριβότερη.

Ακόμα και αν στείλαμε κάποιο γνωστό μας μέχρι τη γειτονική Ιταλία να φορτώσει μια νταλίκα με iPad, τα κόστη μεταφοράς σίγουρα δεν αντιστοιχούν σε 30 ευρώ ανά συσκευή (ακόμα και αν τα iPad ταξίδεψαν στην πρώτη θέση του πλοίου).

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε συσκευές να πωλούνται στην Ελλάδα ακριβότερα απ' ό,τι στην Ευρώπη και ούτε το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που θα έκανε τους Ελληνες καταναλωτές να σχηματίσουν ουρές έξω από τα καταστήματα όπου πωλείται το iPad.

Αλλά θα μπορούσε να είναι ίσως η τελευταία φορά, εάν οι καταναλωτές έκαναν αυτό που θα έπρεπε. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε εταιρείες που τους αντιμετωπίζουν ως καταναλωτές δεύτερης διαλογής οι οποίοι θα έδιναν όσο όσο για μια συσκευή που, μην το ξεχνάμε, σε λίγους μήνες θα θεωρείται από την ίδια την Apple παρωχημένη. Λίγο περισσότερος σεβασμός μάλλον δεν θα έβλαπτε... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνο-οικονομία
Το «PC των 100 δολαρίων» αναβιώνει με τη σύζευξη Kindle και worldreader
Η Google για τα torrents: Ξορκισμένα να 'ναι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Προθεσμία 4 μηνών
Περαίωση για τα ακίνητα που εντάχθηκαν στις αντικειμενικές
50ετής πανεπιστημιακή έρευνα
Πώς γίναμε κοινωνία των δύο άκρων
Στη σύνοδο ηγετών Ε.Ε. ο μηχανισμός
Την Παρασκευή στο τραπέζι των «27» η επαναγορά ομολόγων
Δεχόμαστε αλλά ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;
Ποιος πληρώνει τον «κουρέα» και πόσα μπορεί να γλιτώσουμε
Εργοδοτική ασυδοσία
Τα παίρνουν από τον ΟΑΕΔ και απολύουν
Συνέντευξη: Ιωάννης Μάζης
«Οι νέες διεθνείς ενεργειακές ισορροπίες ευνοούν την Ελλάδα»
Τεχνο-οικονομία
Γιατί, καλέ μου κύριε, 30 ευρώ ακριβότερο το iPad;
Το «PC των 100 δολαρίων» αναβιώνει με τη σύζευξη Kindle και worldreader
Η Google για τα torrents: Ξορκισμένα να 'ναι
Άλλες ειδήσεις
Ασφαλίζουν και επενδύσεις εξωτερικού
Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων
Ενταξη σε ΦΠΑ 23% για δικηγόρους
+ 7,6% οι τιμές παραγωγού
Ευθύνη μελών ΕΠΕ
48ωρη στην Intracom
«Μην πάτε κύριε Πάγκαλε»