Έντυπη Έκδοση

Το «PC των 100 δολαρίων» αναβιώνει με τη σύζευξη Kindle και worldreader

Σίγουρα θα θυμάστε τον «υπολογιστή των 100 δολαρίων», που θα έφερνε πιο εύκολα το Internet στις λιγότερο προνομιούχες περιοχές του πλανήτη μας.

Το εγχείρημα μπορεί να μην προχώρησε έτσι όπως το οραματίστηκαν οι δημιουργοί του, αλλά η ιδέα κάθε άλλο παρά ξεριζώθηκε, το αντίθετο συμβαίνει.

Το worldreader.org είναι μια προσπάθεια που θέλει να κάνει κάτι που έμοιαζε αδιανόητο πριν από λίγα χρόνια, αλλά δείχνει εφικτό σήμερα: να αντιμετωπίσει τον αναλφαβητισμό και να δώσει σε κάθε μαθητή στον Τρίτο Κόσμο τη δυνατότητα να έχει (κυριολεκτικά) μια βιβλιοθήκη στην τσέπη του.

Τα πρώτα βήματα έγιναν αθόρυβα, με δοκιμές αρχικά στην Ισπανία όπου διαπίστωσαν σε πραγματικές συνθήκες ποια προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στον τομέα της διακίνησης των συσκευών ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων.

Ακολούθησε μια άλλη δοκιμή, σε σαφώς πιο κοντινές στην πραγματικότητα συνθήκες, σε ορφανοτροφείο της Γκάνας. Οπως φαίνεται, οι συντελεστές του world reader.org δεν αντιμετωπίζουν τα «βαριά» ονόματα της Πληροφορικής ως πιθανούς αντιπάλους αλλά ως συνεργάτες.

Κάπως έτσι κατάφεραν να φέρουν κοντά τους διάφορες εταιρείες, μεταξύ τους και την Amazon που κατασκευάζει τις συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων Kindle.

Δυσκολίες Δικτύου

Τα αποτελέσματα, λένε οι ίδιοι, είναι θεαματικά. Τα μόνα προβλήματα που έχουν συναντήσει μέχρι στιγμής είναι η διάθεση των συσκευών στους τελικούς αποδέκτες τους, τους μαθητές δηλαδή, καθώς και η παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης.

Οσο για τον λόγο που τους έκανε να επιλέξουν συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων, οι άνθρωποι του worldreader.org έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα. Στις μη αναπτυγμένες χώρες η κινητή τηλεφωνία υπερπήδησε την απουσία σταθερών δικτύων. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει σήμερα με τις συσκευές τύπου Kindle.

Χάρη στο worldreader.org η αγορά ενός Kindle επιδοτείται, προκειμένου αυτό να είναι πιο προσιτό στους μαθητές και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, η ομάδα αναζητεί τρόπους για ανάπτυξη περιεχομένου (βιβλίων δηλαδή) στις τοπικές γλώσσες και διαλέκτους.

Επικεφαλής όλης της προσπάθειας είναι ο David Risher, πρώην στέλεχος της Microsoft, και ο Colin McElwee που έχει εργαστεί σε χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής. Περισσότερα (μαζί με τρόπους οικονομικής συνεισφοράς στην προσπάθεια) στη διεύθυνση www.world reader.org.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πληροφορική και διαδίκτυο
Σχετικά θέματα: Τεχνο-οικονομία
Γιατί, καλέ μου κύριε, 30 ευρώ ακριβότερο το iPad;
Η Google για τα torrents: Ξορκισμένα να 'ναι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Προθεσμία 4 μηνών
Περαίωση για τα ακίνητα που εντάχθηκαν στις αντικειμενικές
50ετής πανεπιστημιακή έρευνα
Πώς γίναμε κοινωνία των δύο άκρων
Στη σύνοδο ηγετών Ε.Ε. ο μηχανισμός
Την Παρασκευή στο τραπέζι των «27» η επαναγορά ομολόγων
Δεχόμαστε αλλά ποιος θα τη χρηματοδοτήσει;
Ποιος πληρώνει τον «κουρέα» και πόσα μπορεί να γλιτώσουμε
Εργοδοτική ασυδοσία
Τα παίρνουν από τον ΟΑΕΔ και απολύουν
Συνέντευξη: Ιωάννης Μάζης
«Οι νέες διεθνείς ενεργειακές ισορροπίες ευνοούν την Ελλάδα»
Τεχνο-οικονομία
Γιατί, καλέ μου κύριε, 30 ευρώ ακριβότερο το iPad;
Το «PC των 100 δολαρίων» αναβιώνει με τη σύζευξη Kindle και worldreader
Η Google για τα torrents: Ξορκισμένα να 'ναι
Άλλες ειδήσεις
Ασφαλίζουν και επενδύσεις εξωτερικού
Μεταβιβάσεις επιχειρήσεων
Ενταξη σε ΦΠΑ 23% για δικηγόρους
+ 7,6% οι τιμές παραγωγού
Ευθύνη μελών ΕΠΕ
48ωρη στην Intracom
«Μην πάτε κύριε Πάγκαλε»