Έντυπη Έκδοση

Γάτοι, όχι μπακαλόγατοι

Βυθισμένα στις φακές και τα ρύζια, η σέσουλα και το καρτελάκι με την τιμή. Στα φασόλια η ποικιλία σε δυσκόλευε να επιλέξεις. Παραδίπλα, η φέτα στο βαρέλι, τα ντοματάκια στα ντενεκεδένια κουτιά, οι πλάκες με το πράσινο σαπούνι, οι ελιές μέσα στις γυάλες, ο χαλβάς στον πάγκο δίπλα στα μεταλλικά δοχεία με τα σαρδελάκια και τις λακέρδες, τις ρέγκες και τους μπακαλιάρους που ήθελαν ξαρμύρισμα, τα λουκούμια στις θήκες επιμελώς τακτοποιημένα.

Χύμα κονιάκ και κρασί από νταμιτζάνες με πλεκτό κάλυμμα. Εδινες στον βοηθό, τον μπακαλόγατο, το χαρτάκι και εκείνος σ' τα αράδιαζε στους πάγκους για να τα παραλάβει και να τα κοστολογήσει το κουστουμαρισμένο αφεντικό με την άσπρη μπλούζα απέξω.

Πολλά μπακάλικα αντέχουν ακόμη και σήμερα, άλλα, νέας κοπής, γκουρμέ παντοπωλεία, με βιτρίνα... την ποιότητα, επαναφέρουν τη χαμένη αίσθηση της αυθεντικής γεύσης. Πρωταγωνιστές των μπακάλικων, ιδιοκτήτες και πελάτες, μιλώντας στην «Ε», υπερασπίζουν την παράδοση. Με διόλου... μπακάλικο τρόπο.

Νατάσσα και Νικολέτα

Αθήνα

Ποιότητα

«Εχουμε συριανή κάππαρη, εξ ου και η ονομασία του παντοπωλείου μας. Δεν το λέμε delicatessen, γιατί το μυαλό πάει αμέσως στο ακριβό και το εξεζητημένο. Εχουμε μπαχάρια και ροφήματα, βιολογικά, παραδοσιακά προϊόντα απευθείας από συνεταιρισμούς ή τους ίδιους τους παραγωγούς, κρητικά τυριά, φρέσκο ψωμί, ιταλικά και γερμανικά αλλαντικά, καλό καφέ. Αφήσαμε άλλες δουλειές και ανοίξαμε αυτό το μαγαζί με σεβασμό στην ποιότητα, προσηλωμένες στην προσωπική επαφή με τον πελάτη. Εδώ είναι μια γειτονιά. Τα Σάββατα, να ξέρετε, έχουμε και μεζέδες και κερνάμε ρακές».

Προκόπης Μαθιουδάκης

Παλαιό Φάληρο

Σαν χωριό

«Εδώ φέρνουμε το καλύτερο, προϊόντα άλφα ποιότητας. Είμαι είκοσι έξι χρονια στη δουλειά, ήρθα μικρός από το Ρέθυμνο. Την ξέρω τη γειτονιά, είμαστε μια οικογένεια. Μαζί στα ψώνια, στους γάμους, στα βαφτίσια, σε όλα. Τα μπακάλικα είναι της γειτονιάς, των ανθρώπων, των σχέσεων. Σκέψου πως είμαστε σαν σε χωριό. Μέχρι και προξενιά μάς ζητάνε να κάνουμε».

Κασπάρ Μπατανιάν

Καλλιθέα

Παραδοσιακά

«Μαζί με τον αδελφό μου τον Αράμ ακολουθούμε την τέχνη του παππού μας που έφερε τον παστουρμά στην Ελλάδα. Ο παστουρμάς είναι ίσως το μοναδικό αλλαντικό που είναι ατόφιο μοσχαρίσιο κρέας. Εχουμε καβουρμά από γλώσσα, σουτζούκια καυτερά, παστράμι, πολίτικη μελιτζάνα, λακέρδα Τουρκίας. Ολα τα προϊόντα μας είναι παραδοσιακά, γνήσια, δεν είναι πλαστικά όπως στα σούπερ μάρκετ. Μας έχει εμπιστοσύνη ο πελάτης και εμείς τον σεβόμαστε».

Κώστας Γιαννακόπουλος

Νέα Σμύρνη

Καλές τιμές

«Τριάντα πέντε χρόνια μας προτιμούν οι πελάτες μας απ' όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Εχουμε ψωμί πινακωτής, παξιμάδια Λακωνίας, βιολογικές ελιές, μέλι από τα Κύθηρα. Οι τιμές μας είναι ανταγωνιστικές διότι έχουμε ως πρωταρχικό στόχο την ποιότητα. Τα προϊόντα, όσπρια, τυριά, αλλαντικά, διατίθενται φρέσκα, δεν είναι τυποποιημένα με συντηρητικά όπως στα μεγάλα μαγαζιά».

Νικόλαος Ερμίδης

Μεράκι

«Αυτό που κάνει τα παραδοσιακά μπακάλικα να ξεχωρίζουν είναι η αγάπη και το μεράκι του μπακάλη. Είμαι 26 χρόνια στη δουλειά. Ξέρω τι περιμένει ο πελάτης, έχω προσωπική επαφή μαζί του, ξέρω τι θα του πω, με τι θα τον ικανοποιήσω. Η σχέση δεν είναι απρόσωπη όπως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Παρά την ύφεση αντέχουμε, δεν είναι το κόστος του προϊόντος, πάνω απ' όλα είναι η ποιότητα».

Φανή Κατσαβούνη,

πελάτισσα μπακάλικου

Ανθρώπινα

«Εδώ το περιβάλλον είναι ανθρώπινο, τα μπακάλικα έχουν χαρακτήρα. Ξέρεις τι ψωνίζεις και από ποιον. Στα σούπερ μάρκετ στέκεσαι στη μηχανή, πληρώνεις, φεύγεις, μπαίνεις - φεύγεις, ούτε μια κουβέντα δεν λες. Σε αυτά τα μαγαζάκια κυριαρχούν η ανθρωπιά και η ευγένεια, θες τυρί, σου δίνουν να δοκιμάσεις, σε πείθουν για την αγορά του. Οσο για τις τιμές, πιστεύω πως δεν έχουν μεγάλη διαφορά από τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων».

Αντώνης Θεοδωρίδης,

πελάτης μπακάλικου

Δοκιμασμένα

«Αγοράζω εκλεκτά και παραδοσιακά είδη, αυτό είναι το κριτήριό μου. Χρόνια τώρα, όχι αυτά που διαφημίζουν και κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται. Λάδι, τυριά, όσπρια, είναι δοκιμασμένα, τα ξέρουμε και τα προτιμούμε. Εδώ θα τα βρούμε, δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να τα αναζητήσουμε από την αρχή. Η ποιότητα είναι δεδομένη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος τροφίμων και ποτών
Επιχειρήσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Καινοτόμα βιολογικά προϊόντα
Πρωτοποριακές λύσεις σε εποχές κρίσης
Σφουγγάρι απ' το χωράφι
Από γλουτένη με αγάβη
Πειραματισμοί στην Κόρινθο για ήμερο σταμναγκάθι
Και αφρώδης και «πράσινος» οίνος
Απάκι για μερακλήδες
Ποπ-κορν: σνακ και δη βιολογικό
Τυριά για vegetarians και μη
Μια φυσαλίδα στο πιάτο σας
Αντιοξειδωτικά χυλοπιτάκια
Αβοκαντέλαιο - καλλυντικό με βούλα κρητική
Αγροτική επιχειρηματικότητα: πώς να αποφύγετε τις παγίδες
Βιοκαλλιεργητές: Τα προβλήματα προϋπήρχαν του Μνημονίου
«Ξοδεύουμε για εισαγωγές ζωικών όσο για πετρέλαιο»
Μαστίχα Χίου
Κάψουλες μαστίχας για γερό στομάχι
Μπακάλικα γκουρμέ
Γάτοι, όχι μπακαλόγατοι
Συνέντευξη: Παναγιώτης Αμπατζής
«Είμαστε Πολίτες και θα μείνουμε»
Πλοίαρχος - όμηρος
9 μήνες στην κόλαση του Ινδικού
Χειμωνιάτικο τριήμερο
Τριήμερο κακοκαιρίας, αλυσίδες στη Βόρεια Ελλάδα
Συγκοινωνίες
Προς χειρόφρενο διαρκείας
Ποιμενική στις επαγγελματικές σχολές
Βοσκοί με πτυχίο
Εναλλακτική θητεία
Οι αντιρρησίες καταγγέλλουν: «Προβληματική παραμένει η εναλλακτική θητεία»
Εκλογές Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
«Ενότητα» με 74,9%
Άλλες ειδήσεις
Ανάγκες για αίμα έχει η Κρήτη
Πτώση 6,6% των επιβατών στα πλοία
Νεκρός 30χρονος σε παγκάκι
Στον αέρα εργαζόμενοι Κέντρου Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ
Νησιά με μονάδες αφαλάτωσης