Έντυπη Έκδοση

Η ΔΕΜΑ ΑΦΑΙΡΕΣΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ «ΒΟΛΟΣ 2013» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΡΕΙΧΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

Μεσογειακό «χαστούκι»...

Η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν στον Βόλο και τη Λάρισα! Με συντριπτική πλειοψηφία, 12-1, η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ), σε έκτακτη συνεδρίασή της χθες στο Παρίσι, αποφάσισε να αφαιρέσει από τη χώρα μας τη διοργάνωση, μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην κατασκευή των έργων.

Τελετή λήξης στους προηγούμενους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα το 2009. Η ελληνική αποστολή αποχωρεί με το χρίσμα των αγώνων του 2013 σε Βόλο και Λάρισα... Τελετή λήξης στους προηγούμενους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα το 2009. Η ελληνική αποστολή αποχωρεί με το χρίσμα των αγώνων του 2013 σε Βόλο και Λάρισα... Κυρίως όμως, επειδή παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις για τη χορήγηση «εγγυήσεων», η κυβέρνηση ουδέποτε ανταποκρίθηκε, ούτε βεβαίως δεσμεύτηκε... γραπτώς «για την αξιοπρεπή διεξαγωγή των Αγώνων».

Το μόνο επίσημο χαρτί που είχε στα χέρια της η ΔΕΜΑ ήταν ένα «e-mail» του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής τής «Βόλος 2013» Γιώργου Κολέτσου, ο οποίος πρότεινε εναλλακτικές λύσεις στον αρχικό σχεδιασμό και τροποποιήσεις. Οχι πάντως εγγυήσεις.

Επί της ουσίας, οι τροποποιήσεις αυτές αφορούσαν τον προϋπολογισμό της διοργάνωσης, ο οποίος από 322 εκατομμύρια ευρώ στο αρχικό πλάνο, «ψαλιδίστηκε» γενναία από την ελληνική κυβέρνηση και κατέβηκε στα 140 εκατομμύρια, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής των περικοπών.

Οπως έχει γράψει κατ' επανάληψη η «Ε», κεφαλαιώδες ζήτημα για τον πρόεδρο Αμάρ Ατάντι, ήταν η κατασκευή των Μεσογειακών Χωριών σε Βόλο και Λάρισα. Οταν η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εναλλακτικό πλάνο στον τομέα της φιλοξενίας, με κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και ξενώνες φοιτητικούς, ο Αλγερινός είπε «όχι».

Στο Παρίσι χθες, η μοναδική θετική ψήφος για την Ελλάδα ανήκει στον Ισίδωρο Κούβελο, γενικό γραμματέα της ΔΕΜΑ και πρωτεργάτη της ανάληψης των Αγώνων το 2007, στην Πεσκάρα. Ακόμη και ο Κύπριος Κίκης Λαζαρίδης, μέλος της ΔΕΜΑ και της ΔΟΕ, συντάχτηκε με τους πολλούς. Υποψήφιες πόλεις να διοργανώσουν πλέον τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 είναι η Ταραγόνα (Ισπανία), η Μερσίνα (Τουρκία), η Τρίπολη (Λιβύη) και η Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος).

«Είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη και βλάπτει σοβαρά την εικόνα της Ελλάδας στο διεθνή χώρο», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου, που αρχικά προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις, στη λογική ότι «η ΕΟΕ δεν μετείχε στις διεργασίες, ή στις συσκέψεις, ούτε ενημερωνόταν επισήμως».

Στη συνέχεια ωστόσο, μιλώντας στην «Ε», χαρακτήρισε την απόφαση της ΔΕΜΑ «χαστούκι», προσθέτοντας:

«Πριν από ένα χρόνο μπορούσαμε να απεμπλακούμε από τους αγώνες χωρίς κανένα κόστος. Είχε γίνει και σχετική εισήγηση από τον κ. Λάμπη Νικολάου προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παύλο Γερουλάνο. Θα φεύγαμε με ψηλά το κεφάλι, όχι όπως τώρα που θα μας κατηγορήσουν για μύρια όσα. Είχαμε σοβαρό λόγο, την οικονομική κρίση που βίωνε και βιώνει η χώρα, αλλά κλοτσήσαμε την ευκαιρία. Ισως μέτρησε το πολιτικό κόστος, που θα είχε μια τέτοια απόφαση πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Αργότερα, ο κ. Καπράλος, σε δηλώσεις του στο «contra.gr» τόνισε: «Δυστυχώς φαίνεται ότι πολιτικά παιχνίδια μάς έφτασαν σε αυτή την εξέλιξη. Εχω την αίσθηση ότι κάποιοι αισθάνονται ανακουφισμένοι από την απόφαση αυτή».

Επιστολή Νικολάου

Πέρσι τον Μάρτιο, ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ και μέλος της ΕΟΕ, Λάμπης Νικολάου, με επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, κ. Γερουλάνο, είχε εισηγηθεί την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους Αγώνες, με τρόπο εντελώς ανώδυνο. Σημείωνε μάλιστα πως «πολιτικό κόστος σε μια τέτοια απόφαση δεν θα υπήρχε, δεδομένου ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες, με εξαίρεση τις περιοχές Βόλου και Λάρισας, θα δέχονταν με ευχαρίστηση ή και ανακούφιση μια τέτοια εξέλιξη».

Μάλιστα, ο κ. Νικολάου είχε ζητήσει προφορικά την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί την επιστροφή της διοργάνωσης, με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να αναλάβει τους επόμενους Μεσογειακούς, του 2017, οπότε η οικονομική κατάσταση της χώρας θα ήταν, χωρίς αμφιβολία, καλύτερη». Απάντηση δεν πήρε ποτέ.

Βολεύτηκε

Αν είχε εισακουστεί τότε ο κ. Νικολάου, οι άσχημες εντυπώσεις από τη χθεσινή απόφαση-«χαστούκι» της ΔΕΜΑ θα ήταν ενδεχομένως λιγότερες. Για το θέμα, ο υπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Παύλος Γερουλάνος, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην κρατική τηλεόραση: «Η πρότασή μας προς τη ΔΕΜΑ, με μειωμένο τον προϋπολογισμό των Αγώνων, δεν έγινε δεκτή. Στόχευση δική μας ήταν να αναπτυχθεί η Θεσσαλία με έργα υποδομής και ταυτόχρονα να μειωθούν οι φιέστες. Η ΔΕΜΑ προτίμησε να κάνει τους Αγώνες με μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Αυτό το σκεπτικό εμείς δεν ήταν δυνατόν να το ακολουθήσουμε».

Από το περιβάλλον του κ. Γερουλάνου εκφραζόταν η άποψη ότι η «ελληνική κυβέρνηση δεν... πολυκαιγόταν να διοργανώσει τους ούτως ή άλλως υποβαθμισμένους Μεσογειακούς Αγώνες». Η χθεσινή εξέλιξη ήταν, λοιπόν, μάλλον αναμενόμενη, υπό την έννοια ότι επισήμως η Πολιτεία δεν ήθελε να φανεί ότι επιστρέφει τους Αγώνες λόγω οικονομικών δυσχερειών, αλλά θα βολευόταν μια χαρά, αν η ΔΕΜΑ τούς έπαιρνε πίσω. Οπερ και εγένετο... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Άλλα θέματα στην κατηγορία Αθλητισμός της έντυπης έκδοσης
Αφαιρέθηκε από την Ελλάδα η διοργάνωση
Μεσογειακό «χαστούκι»...
Ολυμπιακός
Προέχει η διαφορά
Ολυμπιακός Βόλου
Με ελλείψεις οι Βολιώτες
Ηρακλής
«Πάση θυσία» θέλει το τρίποντο
Παναθηναϊκός
Φερέιρα: Να αποφασίσουν τι ομάδα θέλουν
ΑΕΚ
«Φεράρι χωρίς μηχανή»
Εργοτέλης
Ο Αλεξόπουλος για ενδεκάδα
Αρης-ΠΑΟΚ
Γόητρο και βαθμοί
Σούπερ Λίγκα
Πολύ «Χ» στα Πηγάδια
Διεθνή
Απέρριψε πρόταση για Τόρες
Δίκη Κεντέρη-Θάνου
«Αν ψάχνετε τον δόλο, μην ψάχνετε στον γιατρό...»
Στίβος
Ανοίγει η αυλαία της χειμερινής σεζόν
Τένις
Τελικός Μάρεϊ-Τζόκοβιτς
Άλλες ειδήσεις
«Μπαλάκι» στον Καμίνη
Πλήρης η SKODA Ξάνθη
Στόχοι... αντίθετοι
Μπάσκετ: συντήρηση «αιωνίων»