Έντυπη Έκδοση

Αθήνας και παραδείσου γωνία

Μόλις 300.000 ευρώ αρκούν για να μετατραπεί ένα απρόσωπο σταυροδρόμι μιας υποβαθμισμένης γειτονιάς της πρωτεύουσας σε γωνιά πρασίνου και παιχνιδιού επιφάνειας 3 έως και 4 στρεμμάτων.

Στη θέση της ασφάλτου θα φυτευτούν δέντρα και θάμνοι για να φέρουν τη φύση στην τσιμεντούπολη, χωρίς να λείπουν διάδρομοι για ποδήλατο και τζόκινγκ, αλλά και χώροι εκδηλώσεων και εξυπηρέτησης των κατοίκων της γειτονιάς, όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν κυρίαρχο ρόλο. Απαραίτητες προϋποθέσεις: οι αρμόδιοι να μη μείνουν στα «θα» και οι περίοικοι να πειστούν ότι είναι καλύτερο να έχουν έξω από την πόρτα τους ένα παρκάκι και όχι το παρκαρισμένο Ι.Χ. τους.

Η ιδέα των παρεμβάσεων-βελονισμού στην Αθήνα ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) και αφορά διασταυρώσεις δρόμων που δεν επηρεάζουν την κυκλοφορία. Με πρωτοβουλία τους τον Οκτώβριο προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός ιδεών «Αθήνα Χ4» για αρχιτέκτονες κάτω των 40 ετών. Προτάσεις υπέβαλαν 120 ομάδες, στην πλειονότητά τους νέοι που μόλις είχαν πάρει το πτυχίο τους, συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Από χθες παρουσιάζονται όλες στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με τις πέντε που κέρδισαν τους ισότιμους επαίνους.

«Σηματοδοτεί τη στροφή του υπουργείου προς την αρχιτεκτονική», τόνισε η Μαρία Καλτσά, γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, και υποσχέθηκε ότι σύντομα, σε συνεργασία με τους δήμους, θα ξεκινήσουν οι πρώτες παρεμβάσεις. Προανήγγειλε την αλλαγή στο οργανόγραμμα του υπουργείου, ώστε να αποκτήσει αυτοτελή διεύθυνση αρχιτεκτονικής, καθώς και την προώθηση του θεσμικού πλαισίου με τομές για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Η Ντόρα Γαλάνη, πρόεδρος της ΕΑΧΑ, παρατήρησε ότι ο διαγωνισμός κάλυπτε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, αλλά το ενδιαφέρον μονοπώλησαν πυκνοδομημένες δυτικές γειτονιές της Αθήνας, όπου ο δημόσιος χώρος είναι άγνωστη έννοια.

- «Το ζητούμενο δεν ήταν να "ωραιοποιήσουμε" την πραγματικότητα με πλαστική εγχείρηση, αλλά να δημιουργήσουμε μια πόλη βιώσιμη, ζωντανή, που να δίνει ενέργεια στους κατοίκους», επισημαίνουν οι Στέλλα Παντελιά, Κ. Παπαδημητρακόπουλος και Jordi Barri, που επέσπασαν έναν από τους επαίνους προτείνοντας το Νέο Οικοδομικό Τετράγωνο (ΝΟΤ).

- Η «e_co_llectiva» της Κατερίνας Πέτσιου και του Αθανάσιου Πολυζωίδη παίζει με τις έννοιες της οικολογίας, της συνεργασίας και των νέων τεχνολογιών. Επέλεξαν το σταυροδρόμι των οδών Φυλής και Σμύρνης για να στήσουν την ξύλινη πλατφόρμα τους, που διατρέχει ολόκληρη την υπό ανάπλαση περιοχή. Συνορεύει με μικρά αστικά αγροτεμάχια, με οπωροφόρα και καλλιέργειες, όλα στη διάθεση του κοινού. Το ηλεκτρονικό κέντρο θα λειτουργεί ως συντονιστής των εθελοντικών δράσεων.

- Στη διασταύρωση των οδών Σάμου, Χίου και Ψαρών, κοντά στον σταθμό Λαρίσης, η Ανδρονίκη Γιαννάτου «φύτευσε» μια πρόταση στην οποία δέντρα και άνθρωποι παύουν να είναι κομπάρσοι. Μικρά καταστήματα, εκκλησία και παραμελημένες γωνιές μεταμορφώνονται σε μια μεγάλη αυλή με κατακόκκινο σφένδαμο, μοβ γιακράντα, μπορντό δέντρο του Ιούδα και καρποφόρα.

- Ενα εργαστήριο γειτονιάς προτείνει η ομάδα της Στυλιανής Δαούτη, του Γιώργου Μητρούλια και του Μιχαήλ Ιωάννη Ραυτόπουλου για τον «σταυρό» των οδών Φυλής και Ολυμπίας, στα Κάτω Πατήσια.

- «Ρωγμές» στο τσιμέντο της πρωτεύουσας σχεδίασαν η Θάλεια Βογιατζόγλου και ο Θάνος Μπαμπανέλος. Το κεντρικό πράσινο διακλαδώνεται στον γειτονικό αστικό ιστό και λειτουργεί ως δίκτυο για την προσέλκυση των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Παράλληλα εκτίθεται στο Μπενάκη και η «Κιβωτός», που φιλοτέχνησε ομάδα ειδικών με «ψυχή» τον Ζήση Κοτιώνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και τη Φοίβη Γιαννίση, και μας εκπροσώπησε τον περασμένο Οκτώβριο στη 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία. «Διορθώνει τον Νώε», επισημαίνουν οι εμπνευστές της, που πρόσθεσαν στην κιβωτό ελληνικά φυτά για να πει το δικό της «όχι» στην κρατούσα αντίληψη που αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν οικόπεδο.

* Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Οι εκθέσεις ανοίγουν τις πύλες τους αύριο και θα παραμείνουν ανοιχτές ώς τις 17 Απριλίου («Αθήνα Χ4») και ώς τις 22 Μαΐου («Κιβωτός»).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ιδεών εξέγερση
Μουσείο Μπενάκη
Αλλα λόγια Γερουλάνου
Μουσική
Μπάρμπαρα Χέντριξ και Κρίστιαν Λίντμπεργκ την Πέμπτη στον «Παρνασσό»
Θησαυροί από την Κάλυμνο
Ετσι θα άκουγε τις σονάτες του ο Μπετόβεν
Θέατρο
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του Σέξπιρ
Κινηματογράφος
Κινέζικο κουτί για ντοκιμαντέρ
Διαγωνισμός Ιδεών «Αθήνα Χ4»
Αθήνας και παραδείσου γωνία
Τηλεόραση
Μετωπική Ν.Δ.-ΕΡΤ
ΝΕΤάρουν στη μετανάστευση
Alter: τέλος οι απ' ευθείας μεταδόσεις