Έντυπη Έκδοση

14 ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

ΝΕΤάρουν στη μετανάστευση

Σχεδόν επί έναν αιώνα η χώρα μας έστελνε μετανάστες σε άλλα κράτη, κοντινά ή μακρινά. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες όμως παρατηρείται το αντίστροφο φαινόμενο.

 Η Ελλάδα έγινε πλέον χώρα υποδοχής μεταναστών, που έρχονται αναζητώντας μια δουλειά, μια καλύτερη μοίρα και με το πέρασμα του χρόνου, παρά τις αντιξοότητες, ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία.

Δεκατέσσερις νέοι δημιουργοί στρέφουν τις κάμερες σε αυτό το φαινόμενο και επιχειρούν να καταγράψουν με τη δική τους σκηνοθετική ματιά όσα βιώνουν οι μετανάστες στη χώρα μας σε μια νέα σειρά ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το «Εκτός των τειχών», που θα κάνει πρεμιέρα την Πρωταπριλιά στη ΝΕΤ (18.30).

Οι 14 νέοι σκηνοθέτες, μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Σκηνοθετών, στην οποία ανήκει και η παραγωγή μέσω της θυγατρικής της, SEE, αναδεικνύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετανάστες, το ρατσισμό, την ανεργία, τη γραφειοκρατία, τις συνθήκες εργασίας και την κοινωνική απομόνωση που βιώνουν συχνά οι μετανάστες, αλλά παράλληλα και τη δημιουργικότητά τους. Παράλληλα όμως ασχολούνται και με τους Ελληνες εσωτερικούς μετανάστες, που κινούνται από την περιφέρεια στις πόλεις και το αντίστροφο. Φαινόμενο που τελευταία φαίνεται να αυξάνεται, καθώς όλο και περισσότεροι αναζητούν μια καινούργια καλύτερη ζωή με τις οικογένειές τους, βιώνοντας παράλληλα τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης που έχει χτυπήσει περισσότερο τα αστικά κέντρα.

Μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ καταγράφεται η συνύπαρξη αυτών των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις και στην περιφέρεια, ο τρόπος ζωής τους, οι ανησυχίες, οι αναζητήσεις τους, οι χαρές και οι λύπες, το πώς εργάζονται και διασκεδάζουν. Και με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να σπάσουν προκαταλήψεις χρόνων, με επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο. Τα 14 ντοκιμαντέρ υπογράφουν σκηνοθετικά οι: Αλέξανδρος Αβρανάς, Παναγιώτης Καραμήτσος, Νίκος Ζάππας, Ζαφείρης Χαϊτίδης, Δημήτρης Καμπάς, Κώστας Σταματόπουλος, Γρηγόρης Βαρδαρίνος, Δημήτρης Αντζούς, Νίκος Λογοθέτης, Γιώργος Διδυμιώτης, Χρήστος Δασκαλάκης, Στέφανος Μονδέλος, Αντώνης Γλαρός και Στέλλα Μαρή.

Η αρχή θα γίνει την Πρωταπριλιά με το «Home made» του Α. Αβρανά, ο οποίος με την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το «Without», απέσπασε επτά βραβεία στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Στο «Εκτός των τειχών» καταγράφει όσα συνέβαιναν το 2009 στον καταυλισμό της Πάτρας πριν εκκενωθεί και καεί ολοσχερώς και ακολουθεί τον Seyed, έναν 30χρονο Ιρανό, που φεύγει για την Αθήνα, αναζητώντας εργασία...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Τηλεόραση
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Μετωπική Ν.Δ.-ΕΡΤ
Alter: τέλος οι απ' ευθείας μεταδόσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
8η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Ιδεών εξέγερση
Μουσείο Μπενάκη
Αλλα λόγια Γερουλάνου
Μουσική
Μπάρμπαρα Χέντριξ και Κρίστιαν Λίντμπεργκ την Πέμπτη στον «Παρνασσό»
Θησαυροί από την Κάλυμνο
Ετσι θα άκουγε τις σονάτες του ο Μπετόβεν
Θέατρο
Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του Σέξπιρ
Κινηματογράφος
Κινέζικο κουτί για ντοκιμαντέρ
Διαγωνισμός Ιδεών «Αθήνα Χ4»
Αθήνας και παραδείσου γωνία
Τηλεόραση
Μετωπική Ν.Δ.-ΕΡΤ
ΝΕΤάρουν στη μετανάστευση
Alter: τέλος οι απ' ευθείας μεταδόσεις